Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ale że 90-95% rolników nie ma wagi i na sztuce można robić nawet i po tysiaku to każdy chce tego chleba spróbować 

W okolicy już wag jest bardzo dużo , nawet połowa hodowców posiada a  na sztuki to już ze 3/4 bydła idzie przez wagę .Prócz samej wagi ważna jest infrastruktóra żęby byka wygodnie zważyć .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Handlarze tez między sobą sie informują kolega kupił wage przyjechał jeden nie zgadzala sie waga wygonił poźniej 3 wydzwanial kazdy mówił przyjedzie przyjedzie i 2 miesiące czekał aż w końcu z ubojni przyjechali 🤣także wiedzieli że waga stoi nima poco jechać 

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

To też ciekawy sposób. I chłop ktory sprzedaje parę sztuk rocznie myśli że ma lepszą ,,wagę” w oku niż handlarz kupujący kilkanaście jak nie kilkadziesiąt sztuk dziennie. 

Dokładnie. Zawsze pytam przed ważeniem ile może ważyć jeszcze nigdy nie powiedział żaden że waży więcej niż w rzeczywistości waga pokaże  :D

Opublikowano
58 minut temu, ubogiwladek napisał(a):

Dokładnie. Zawsze pytam przed ważeniem ile może ważyć jeszcze nigdy nie powiedział żaden że waży więcej niż w rzeczywistości waga pokaże  :D

To ja z reguły jak do kogoś nowego dzwonię to jak ktoś cwany to pyta ile bydło waży, czyli niby nie wprost, ale pytanie czy masz wagę.

Z reguły odpowiadam, że jeszcze nie przeważone, bo nie było czasu i niech żyje w niepewności czy jest waga czy nie. I tak raczej na ogólną jeżdżę.

Opublikowano

To powiedzcie mi gdzie jest sołtys i jego zważone bydło i pieniądze? Więcej ubywa hodowców niż przybywa i waszą gadka nic nie zmieni o wadze. To że powinno być zważone to wiem tylko na końcu sprzedajecie znowu do 2-3 odbiorców bo reszta nie przyjedzie albo raz. Co do ceny tu ma znaczenie tylko ilość. Po zabawach z wagami część ludzi zaczęła oddawać na wbc i ma wywalone niż przyjmowanie pielgrzymek handlarzy...

1 godzinę temu, asus921 napisał(a):

To ja z reguły jak do kogoś nowego dzwonię to jak ktoś cwany to pyta ile bydło waży, czyli niby nie wprost, ale pytanie czy masz wagę.

Z reguły odpowiadam, że jeszcze nie przeważone, bo nie było czasu i niech żyje w niepewności czy jest waga czy nie. I tak raczej na ogólną jeżdżę.

Ilu z tych nowych nie chciało Cię walnąć na wadzę?

Opublikowano
6 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Najlepsza swoja waga 🙋

U nas rolnik przegrał sprawę w sądzie bo nie miał legalizacji (handlarz przeciwko rolnikowi) ,także sama waga nie wystarcza jeszcze obowiązek legalizacji.

Opublikowano
18 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To rolnik mimo iż wiedział że handlarz robi go w wała to sprzedał mu a potem chciał dochodzić praw w sądzie ??? 
Masochista czy jak ? 

Nie sprzedał handlarzowi bo nie zgadzały się wagi(rolnik/handlarz) doszło do sprzeczki ,póżniej jak się okazało sprzedający nie miał papierów z legalizacji i leży takie mamy chore prawo .

Opublikowano
3 minuty temu, DRIPOL napisał(a):

Nie sprzedał handlarzowi bo nie zgadzały się wagi(rolnik/handlarz) doszło do sprzeczki ,póżniej jak się okazało sprzedający nie miał papierów z legalizacji i leży takie mamy chore prawo .

Ale jaką sprawę? bo nie rozumiem. Handlarz zadzwonił na policję żeby sprawdzili rolnikowi legalizację wagi ? Wyjaśnij bo nie ogarniam 

Opublikowano
39 minut temu, DRIPOL napisał(a):

Ja chciałbym zobaczyć ilu handlarzy ma legalizację wagi jak większość nie pisze na fakturze wagi. Jak doszło do sprawy ? Rolnik go zwyzywał i Pan handlarz się obraził ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, nexeqadore napisał(a):

Witam przy zgłoszeniu padnięcia wyrzuca mi taki blad

20241222_185447.jpg

Co tam wpisać bo nr spalarni mi nieprzyjmuje

Weź podrzuć screena z całej strony bo po samym kodzie błędu ciężko pomóc, możesz nawet wrażliwe dane zamazać, bo wydaje mi się, że gdzieś wcześniej zrobiłeś błąd, bo na samej górze screena można zauważyć, słowo samochód, a w zgłoszeniu padnięcia jak pamiętam nigdzie nie było o tym wzmianki.

edit. Bo jak dobrze z takiego skrawka widzę to Ty robisz chyba jako standardowe przemieszczenie, a zgłoszenie padnięcia robi się "Zgłoszenie padnięcia zabicia uboju" czyli Dokument ZPZU

Edytowane przez WitekRolnik
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, DRIPOL napisał(a):

U nas rolnik przegrał sprawę w sądzie bo nie miał legalizacji (handlarz przeciwko rolnikowi) ,także sama waga nie wystarcza jeszcze obowiązek legalizacji.

Mi chodzi o kontrolę, jak się nie zgadza to kopa i wypad z podwórka 

Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał(a):

Weź podrzuć screena z całej strony bo po samym kodzie błędu ciężko pomóc, możesz nawet wrażliwe dane zamazać, bo wydaje mi się, że gdzieś wcześniej zrobiłeś błąd, bo na samej górze screena można zauważyć, słowo samochód, a w zgłoszeniu padnięcia jak pamiętam nigdzie nie było o tym wzmianki.

edit. Bo jak dobrze z takiego skrawka widzę to Ty robisz chyba jako standardowe przemieszczenie, a zgłoszenie padnięcia robi się "Zgłoszenie padnięcia zabicia uboju" czyli Dokument ZPZU

Ok juz ogarnolem tak jak mówisz dawno nieglosilem padnięcia i zapomniałem jak to się robiło dzieki za wskazowki

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

Ja chciałbym zobaczyć ilu handlarzy ma legalizację wagi jak większość nie pisze na fakturze wagi. Jak doszło do sprawy ? Rolnik go zwyzywał i Pan handlarz się obraził ?

Prawie żaden .. ostatnio przez kilka lat oddawałem sporo złomu , snopowiązałki młockarnie itp . Czyściłem robiąc porządki .. i przyjeżdżał do mnie właściciel złomowiska z hdsem itp . I tak kilka razy i się w końcu zgadzaliśmy że miał kontrol i nie miał legalizacji wagi na wjeździe na zakład ... I mu dowalili ... Oj dowalili  , 250 zł kary .. ostra kara , ostatnia kontrol 5 lat temu .. to się nawet nie opłaca tego robić jak grzywna jest do 500 zł .. śmiech na sali .. państwo z dykty , legitymacja i promocja na złodziejstwo .. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v