Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Szykujcie szampon i mydło .

https://www.topagrar.pl/articles/zdrowie-bydla/kontrola-dobrostanu-w-gospodarstwie-bo-krowa-byla-brudna-nowe-wytyczne-glw-dla-powiatowych-i-hodowcow-2523587

Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/zdrowie-bydla/kontrola-dobrostanu-w-gospodarstwie-bo-krowa-byla-brudna-nowe-wytyczne-glw-dla-powiatowych-i-hodowcow-2523587

Myjecie przed sprzedażą? 

Opublikowano

Panowie, kupowałem cielaki ostatnio i jak to często jest, że chłop sprzedaje parę i nie chce sprzedać jednej sztuki... Trafił się jeden ładny, ale drugi to wygląda jak miniaturka, dużo nie wyszły, ale pytanie czy z tego małego to coś będzie czy to może po krowie pierwiastce lub " zajadła go" jak była cielna? Nie wiem co zrobić z tym fantem, zostawić czy dalej sprzedać, nigdy taki maluch mi się nie trafił, bywały małe angusy, ale one później nadrabiają...

Opublikowano

Właśnie, ta ich klasyfikacja poziomu zabrudzenia to absurd. Trafiają się sztuki, które są naprawdę czyste, ale zdecydowana większość jak na 3 zdj.

Odkąd stoją na luzie jeszcze bardziej się brudzą niż na stanowiskach 

Chcieli dobrostanu to mają 

Opublikowano
50 minut temu, pedro2 napisał(a):

Właśnie, ta ich klasyfikacja poziomu zabrudzenia to absurd. Trafiają się sztuki, które są naprawdę czyste, ale zdecydowana większość jak na 3 zdj.

Odkąd stoją na luzie jeszcze bardziej się brudzą niż na stanowiskach 

Chcieli dobrostanu to mają 

Mam jednego takiego, skurw***l prawie że na koryto wejdzie do srania, tak że jak się kładzie to nieraz i nad oczami morda brudna. Jego by trzeba 24 na dobę pilnować i sprzątać zaraz żeby był czysty 

• Like 1
Opublikowano

Każdy chyba ma sztuki czyste i każdemu trafiają się takie co najpierw musi nas...ć i się w to położyć ale co zje...y w Warszawie mogą o tym wiedzieć, trafi się mądry lekarz na rzeźni to to puści bez problemu a jak trafi się mieszczuch co krowe na zdjęciu tylko widział to się przyp....i i kontrole naśle a dziś jak przyjeżdza taka kontrola to podstawa u nich jako dowód to zdjęcia wszystkiego, od magazynu pasz poprzez wielkości boksów legowisk, poidła kolczyki, maty po łapki na myszy kończac, a wszystko po to by zniechęcić rolnikowi hodowle bo w jego miejsce mercosur czeka 

• Like 3
Opublikowano
7 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Bydło żeby sprzedać to muszą być badania ? Jutro zgłaszam do pośrednika żeby brał i nie wiem co mnie czeka, a jestem w tej strefie właśnie 

Teraz każdy będzie chciał uciekać bo panika a to tylko pożywka dla rzeźni i handlarzy, pytanie o ile od jutra cena w dół, nikt nic nie wie od kiedy wchodzi rozporządzenie w życie co będzie wymagane, u nas nawet lekarze nie wiedzą jeszcze o tym a w strefie też jesteśmy, nieudacznicy to wprowadzą a po miesiącu będą to łagodzić bo taka strefa sparaliżuje wszystko,zaczną robić badania to będzie jak z covid że za chwilę cała Polska będzie w strefie, cena jebn..e bo to tylko to ma na celu i handel pójdzie dalej, a wszystko to w imię jakiejś bezobjawowej choroby zwierząt która jest nieszkodliwa w żaden sposób dla ludzi i mięsa a zwierzęta łagodnie ją przechorowują 

• Thanks 1
Opublikowano

Powinni wprowadzić szczepienia z urzędu na ten niebieski język. I tak nie są w stanie zbadać czy przeciwciała są z szczepionki czy  powodu zarażenia. I po problemie. Nie trzeba żadnych stref czy coś innego. Zwierzę zdrowe? Zdrowe. Nadaje się mięso do spożycia? Nadaje. Dziękuję i do widzenia. Problem rozwiązany 😛

Opublikowano
8 minut temu, daanny napisał(a):

Teraz każdy będzie chciał uciekać bo panika a to tylko pożywka dla rzeźni i handlarzy, pytanie o ile od jutra cena w dół, nikt nic nie wie od kiedy wchodzi rozporządzenie w życie co będzie wymagane, u nas nawet lekarze nie wiedzą jeszcze o tym a w strefie też jesteśmy, nieudacznicy to wprowadzą a po miesiącu będą to łagodzić bo taka strefa sparaliżuje wszystko,zaczną robić badania to będzie jak z covid że za chwilę cała Polska będzie w strefie, cena jebn..e bo to tylko to ma na celu i handel pójdzie dalej, a wszystko to w imię jakiejś bezobjawowej choroby zwierząt która jest nieszkodliwa w żaden sposób dla ludzi i mięsa a zwierzęta łagodnie ją przechorowują 

jak łagodnie jak spada wydajność mleka nawet o 50%? może o innej chorobie mówisz 

Opublikowano
28 minut temu, daanny napisał(a):

Nie panika tylko już od miesiąca planowałem zgłosić sprzedaż na początku grudnia, u muszą jechać bo ciasno mi się robi 

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

Nie panika tylko już od miesiąca planowałem zgłosić sprzedaż na początku grudnia, u muszą jechać bo ciasno mi się robi 

Ja np. Zapisałem w zeszłym tyg. Byki do ubojni i teraz nw. Czy odbiorą czy najpierw krew do pobrania. Już się zaczynają cyrki jak byłem w strefie asf 

Opublikowano
24 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

jak łagodnie jak spada wydajność mleka nawet o 50%? może o innej chorobie mówisz 

To jest mój problem jako hodowcy że wydajność spada albo przyrosty słabsze, a nie państwo się w to wpier....a, bo to jest walka z hodowcami poprzez takie strefy a nie z chorobą 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Strefy powinny być jesli chodzi o przemieszczanie się bydła , mieso wołowe jest gatunkiem które mozna jesc w stanie surowym wiec jakies badania powinny być na razie nie przenosi się na ludzi ale z czasem kto wie . 

2 godziny temu, daanny napisał(a):

To jest mój problem jako hodowcy że wydajność spada albo przyrosty słabsze, a nie państwo się w to wpier....a

A W RAZIE WYKRYCIA to odszkodowanie z utylizacje chcesz czy tez powiesz ze to nie państwa problem ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czytam w artykule , że mogą być deformacje głowy cielaka wycielonego jak jest niebieski  język krowy. 

Ja miałem 20 lat temu byka że go nikt nie chciał kupić bo miał łeb wielki jak snopek po Sipmie ale w końcu ktoś wziął i se chwalił 

Wtedy nikt o lgbt u bydła nie myślał , a Śląsk wpierdałał wszystko, byki z kopytami i marchew z nacią

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, lokalny handlarz mówił że tyle mają bydła do odbioru że biorą nawet w niedzielę. Mam być podobno w tej strefie. Jeszcze nic nie jest pewne ale juz panika się robi. 

Edytowane przez Raptus902
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v