Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 14.06.2024 o 10:06, kewin123 napisał:

Dobra cena , w jakim wieku były

średnio koło 26 miesięcy

Dnia 15.06.2024 o 11:46, krzys111 napisał:

Skąd jesteś że nie ma kupców? W moich stronach WPZ jest pełno kupców, po bydło jeżdżą po 150 kilometrów w jedną stronę. Jeden telefon i za chwilę jest a po mięsne zaraz przyjeżdża.

PMI, kupców też pełno jest ale ceny takiej nikt nie oferował, po 12,50 lub 13 to od razu by poszły bez czekania ale w tym wypadku warto było poczekać 

Opublikowano
Dnia 15.06.2024 o 22:33, Mateuszmq napisał:

Poleci ktoś kogoś? Kupię byczki najlepiej mm/SM na mleko. Najlepiej stała współpraca 100+ sztuk rocznie

Czy nie dzień dzisiejszy opłaca się na mleko ? 

Opublikowano

Zanim udam si do agencji. Potrafi ktoś to przetłumaczyć na chłopski rozum? oświadczenie o ściółce dostarczyłem, przeznaczenie też było ustalone.  

Uzasadnienie faktyczne 21 maja 2024 roku zostało skutecznie doręczone wezwanie do określenia przeznaczenia bydła do opasu. W trakcie prowadzonego postępowania stwierdzono, że w gospodarstwie nie utrzymywana była przez co najmniej przez 120 dni przynajmniej jedna sztuka bydła przeznaczonego do opasu w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, lub o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, przy czym przyjmuje się, że opasy te osiągają masę ciała 300 kg w wieku 8 miesięcy.

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie są zasady przy opasach ..ale przykładowo wypas krów  mlecznych to muszą być zgłoszone wszystkie sztuki uprawnione i wszystkie wypasane ....inaczej odmowa płatności 

nawet te które kilka dni się kwalifikowały do płatności i zostały sprzedane muszą być wpisane 

niektórzy składają wnioski w czerwcu a sprzedali koniec maja i system już ich nie widzi 

a wypas wstawiają przykładowo od 1 mają 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jeszcze więcej tych przepisów a ja za rok dwa będę to wypełniał za darmo bo fanatycy latają z książkami ile krowa godzin siedziała na pastwisku. Jeden rolnik 100 sztuk bydła i tysiąc urzędników spokojnie reszta już dzieci kształci na kolejnych urzędasow...

• Like 1
Opublikowano

Gdyby chociaż część tej energii, zamiast składania tych pierdół było poświęcone na wywołanie stabilizacji i jakichkolwiek reguł w sektorze wołowiny, toto migiem by coś się zadziało. 

Opublikowano

Nie ma co się oszukiwać kto komu jest potrzebny. Produkcji trzody realnie prawie nie ma a oni tworzą akcje promocji wieprzowiny i programy odtworzenia produkcji podobnie będzie z wołowiną. Masa ludzi w biurach sama już nie wie do końca ma czym pracuje

Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Nie ma co się oszukiwać kto komu jest potrzebny. Produkcji trzody realnie prawie nie ma a oni tworzą akcje promocji wieprzowiny i programy odtworzenia produkcji podobnie będzie z wołowiną. Masa ludzi w biurach sama już nie wie do końca ma czym pracuje

zobacz sobie jak żyją ci co mają świnie, kasa z każdej strony 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

zobacz sobie jak żyją ci co mają świnie, kasa z każdej strony 

To jest tucz a nie żadna hodowla. Ogólnie jak robisz wg tego co oczekuje rynek to gra gitara

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

no 99/100 ludzi to tanio zjeść i piwo za 3 zł świata nie zmienimy 

Niestety tylko tucz nie napędza naszej gospodarki a hodowla tak. Teraz warchlak obcy, pasza gotowa i wędlina w obcym sklepie a później płacz bo drogo a towar słaby 

Opublikowano
8 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

poprostu wykryli że co najmniej jedna sztuka bydła nie spełniła wymaganych warunków do dobrostanu ....a pewnie wszystkie powinny 🤔

Co ty pieprzysz Boguś😂 Żadna nie spełnia

8 godzin temu, Bartek933 napisał:

Jutro się dowiem to napiszę. Jedynie do czego mogli się doczepić to że do 4szt nie było określonego typu użytkowego co uzupełniłem w ciągu 7dni od wezwania

Nie typ tylko kierunek użytkowania się zmienia na taki z członem OPASOWY

Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Zanim udam si do agencji. Potrafi ktoś to przetłumaczyć na chłopski rozum? oświadczenie o ściółce dostarczyłem, przeznaczenie też było ustalone.  

Uzasadnienie faktyczne 21 maja 2024 roku zostało skutecznie doręczone wezwanie do określenia przeznaczenia bydła do opasu. W trakcie prowadzonego postępowania stwierdzono, że w gospodarstwie nie utrzymywana była przez co najmniej przez 120 dni przynajmniej jedna sztuka bydła przeznaczonego do opasu w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, lub o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, przy czym przyjmuje się, że opasy te osiągają masę ciała 300 kg w wieku 8 miesięcy.

To nic Ci dopłaty nie przyznali za dobrostan ? W decyzji mam to samo ,ale są podane też stawki . Choć sam niewiem jak oni to liczą (pisałem w dopłatach 2023)  ,sam pracownik niewiedział jak to system liczy ,bo  też było że bydło nie przebywały 120 dni po złożeniu wniosku ,sprawdził po data i były w gospodarstwie ponad 7 m ,a to znowu że były za młode i nie miały 4 m też bujda . Typ i kierunek zmieniałem u krów w maju jak zadzwonił pracownik i z tym nie było problemu .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Co ty pieprzysz Boguś😂 Żadna nie spełnia

pisze wyraźnie że co najmniej jedna sztuka a ile faktycznie to nie mój problem 

generalnie to nie wiem jak liczą i jakie wymagania bo nie składałem bo mam mleczne na razie 

mają bałagan w systemie i sam nie wiedzą co jest wprowadzone a co nie .....

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

no to ja mam mięsny... tylko ja już to dawno dawno określałem, widziałem komunikat o określeniu kierunku w lutym. Sprawdziłem że jest określony to nie zagłębiałem tematu. A tu taka ujnia 

1 godzinę temu, Azor07 napisał:

To nic Ci dopłaty nie przyznali za dobrostan ?

ja mam tylko ściółkę  

Opublikowano (edytowane)

mam kierunek mleczny i wypas krów mlecznych ....czego nie rozumiesz ....mleka nie muszę zdawać bo nie ma takiego wymogu .....a na dobrostan dla opasów nie ma obowiązku składać ....

mam dopłatę do krowy i do bydła plus wypas dla krów i jałówek pow 2 lat ..

czego nie możesz pojąć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v