Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Uchodziło to za niezawodne auto ale  widzę po okolicy że kto ma lexa to stara się w max 4 lata zmienić na nowszy model. Niech przyszły nabywca się martwi.

myślę że są bardzo niezawodne a to że jest sporo takich kilku letnich to wynika z systemu Toyoty że sprzedają nowe a te używane odkupują albo właściciele sprzedają 

bardzo komfortowe auta 

8 minut temu, Agrest napisał(a):

Chyba najkorzystniej syjdzie chińczyk Beijing 5 lub 7🤭

I ładne toto.

ostatnio jak byłem w galerii to były 2 wystawione te Chinole jeden za 120tys kawał samochodu tylko ciekawe jak z częściami i serwisem 

Opublikowano

CZy poleci ktoś coś jak odczytać obroty silnika np techimetrem laserowym?  Obrotomierz pokazuje 2000obr gdzie ze słuchu daje sie wyczuć okolice max 1600, Czy takie coś albo  coś innego żeby nacelować na silnik   ?

https://allegro.pl/oferta/tachometr-licznik-obrotow-rpm-lcd-laserowy-cyfrowy-10871585624

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-bezdotykowy-obrotomierz-laserowy-z-wyswietlacz-lcd-5-cyfr-14925719328

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

myślę że są bardzo niezawodne a to że jest sporo takich kilku letnich to wynika z systemu Toyoty że sprzedają nowe a te używane odkupują albo właściciele sprzedają 

bardzo komfortowe auta 

ostatnio jak byłem w galerii to były 2 wystawione te Chinole jeden za 120tys kawał samochodu tylko ciekawe jak z częściami i serwisem 

U mnie w firmie szefu tak robi. Bierze w leasing 3, max 5 lat i nowy. Miał Lexusa ale stwierdził, że nie stać na naprawy i paliwo, później Land Cruzera - rok czasu - dużo pali, niewygodny, Rav4 a teraz jakiegoś elektryka. Jeszcze proace i jakiś suv mniejszy niż rav4 w firmie pracownikom.

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie w firmie szefu tak robi. Bierze w leasing 3, max 5 lat i nowy. Miał Lexusa ale stwierdził, że nie stać na naprawy i paliwo, później Land Cruzera - rok czasu - dużo pali, niewygodny, Rav4 a teraz jakiegoś elektryka. Jeszcze proace i jakiś suv mniejszy niż rav4 w firmie pracownikom.

dużo firm tak robi

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Najbardziej wiarygodne to opinie od kogoś że gdzieś słyszał ...🤭

Zapytam.kiedy kolegi. Ma rx450h

Ty nie porównuj swojego malucha z nx czy rx. Gabaryty nie te.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie myślałem że aż tyle te hybrydy palą. Ekologia po uju.

ja do tej pory to tylko Disle wiesz z jakich względów. ale teraz już coraz trudniej o dobrego nie zawodnego disla 

9 minut temu, slawek74 napisał(a):

no ja wiem z własnej jazdy

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

A to 6,5 w mieście z silnikiem 2L i przy masie 1600 kg, to dużo?

Ja patrzę pod kątem 7,5l diesla o podobnych gabarytach i podobnych warunkach użytkowania.

Może i nie dużo ale i kolega liczył że będzie palić mniej

Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

kilka lat temu Toyota avensis combi hybryda  potrafiła spalić 11 litrów z lekim obciążeniem to akurat jechalismy nad morze . Siostra ostatnio kika dni miała lexusa is 300 hybryda jakiś taki z 10 lat to paliło ponad 12. Nawet nie chodzi o spalanie a o fakt żę hybryda czyli powinno być taniej .

• Confused 1
Opublikowano
31 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ja do tej pory to tylko Disle wiesz z jakich względów. ale teraz już coraz trudniej o dobrego nie zawodnego disla 

no ja wiem z własnej jazdy

Hybryda przy ciężkiej nodze spali wiecej niż inne ... i w trasie też więcej tym trzeba nuczyć się jeździć...

31 minut temu, Agrest napisał(a):

Ja patrzę pod kątem 7,5l diesla o podobnych gabarytach i podobnych warunkach użytkowania.

Może i nie dużo ale i kolega liczył że będzie palić mniej

Zapomnij o nowych i oszczędnych... to się nie opłaca 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Uchodziło to za niezawodne auto ale  widzę po okolicy że kto ma lexa to stara się w max 4 lata zmienić na nowszy model. Niech przyszły nabywca się martwi.

Jak kogoś stać na nowego lexusa to również stać go na wymianę co 4 lata albo i szybciej. W toyocie i lexusie jak robisz przeglądy w ASO masz 10 lat gwarancji

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Hybryda przy ciężkiej nodze spali wiecej niż inne ... i w trasie też więcej tym trzeba nuczyć się jeździć...

może i masz rację ja tym jeździłem przez 3 dni przesiadłem się na to z turbo diesel więc może przy hybrydzie jest wymagana inną kultura jazdy

2 minuty temu, adam2812 napisał(a):

Jak kogoś stać na nowego lexusa to również stać go na wymianę co 4 lata albo i szybciej. W toyocie i lexusie jak robisz przeglądy w ASO masz 10 lat gwarancji

na co ta gwarancja?

Opublikowano

Ja chcę być eko. Jeździć nowym ekologicznym autem które w 90%  pochodzi z recyklingu, spala mniej niż odrzutowiec Grety, której zniszczyłem marzenia, a spaliny pachną niczym kwiecie na łące🤭

Opublikowano
5 minut temu, adam2812 napisał(a):

Jak będziesz robić przeglądy przez 10 lat to w nie tyle władujesz co dałeś za auto albo i więcej.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

może i masz rację ja tym jeździłem przez 3 dni przesiadłem się na to z turbo diesel więc może przy hybrydzie jest wymagana inną kultura jazdy

Tylko jeśli nauczymy się innej kultury jazdy by jeździć hybrydą to znaczy raz że tracimy dawną przyjemność z jazdy a dwa że możemy to samo zrobić ze swoim starym autem i oszczędniej jeździć

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak będziesz robić przeglądy przez 10 lat to w nie tyle władujesz co dałeś za auto albo i więcej.

Rozumiem że serwisujesz w ASO i masz informacje z pierwszej ręki XD

Jak na razie średni koszt przeglądu co rok lub 15k wychodził mi 1600zł

Opublikowano
1 minutę temu, adam2812 napisał(a):

a na co masz tą gwarancje ?

Opublikowano

Pomijając klocki, tarcze i "ogólne zniszczenie wnętrza" to na wszystko. Nawet amorki są wliczone w gwarancje. Na perforacje blacharki masz standardowo 10 lub 12 lat ale tutaj nie dam sobie ręki uciąć.

Opublikowano
Teraz, adam2812 napisał(a):

Tak. Serwisuje firmowe auto. W Toyocie Proace po 20 tys km skończyły się klocki hamulcowe, procedury toyoty nie uwzględniają wymiany samych klocków tylko komplet- z wymianą 3 tys. Wymiana oleju+filtr+ filtr powietrza 1600. Firma płaci więc mitowisi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v