Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak brałem Clasa to handlarz miał naprawde fajną Laverde, nie pamiętam numeru, taka z większych. Przerobu to ona na pewno nie ma dużego bo nic tam w niej nie ma co by go zwiększało, po prostu prosta konstrukcja wykonana z dobrego materiału, może troche brzydka z zewnątrz.

Niedaleko była ładna mcs na 2 bębnach za 100tys 

Nie pamiętam symbolu 

L624 chyba

Konkret maszyna już 

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Czyli niczym innym nie pracowałeś. 

Pracowałem. Spokojnie. Dlatego właśnie szukałem Claasa.

10 minut temu, soltys48 napisał(a):

Co do wydajności. Mówi Ci coś RS w MF czy MCS w laverdzie/fendcie?

Co z tego MCSu jak cała masa nie ruszona najpierw idzie na główny bęben młócący. To to samo co ma NH. Załapie zieleniny, więcej materiału, zwłaszcza rzepaku i młócarnia zabita. Jeszcze to ogarnąć w razie czego. Mnie ten system wcale nie przekonuje. Jeździłem z kolegą TX, kosił żyto siane w ekologii. Jak pójdzie więcej materiału to reakcja taka sama jak w Bajzonie. Nie dzięki bardzo.

Opublikowano

To czym pracowałeś?

Z Twoich postów wynika jakbyś niczym innym nie robił.

W MCS zanim pójdzie na GARDZIEL to już jest jak to określiłeś ruszone

Aps jest fajny ale też nie cudowny. Kosiłem w tym roku mega 204 żyto z wyka. Trzeba uważać jak i każdym innym

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał(a):

To czym pracowałeś?

Z Twoich postów wynika jakbyś niczym innym nie robił.

W MCS zanim pójdzie na GARDZIEL to już jest jak to określiłeś ruszone

Aps jest fajny ale też nie cudowny. Kosiłem w tym roku mega 204 żyto z wyka. Trzeba uważać jak i każdym innym

Nie wydał bym ponad 200 tys  a podstawie internetowych doradców. Pojeździło się tym i owym.

Opublikowano

Pytam po raz kolejny co to i owo było. Stać Cię było to wydałeś czy dobrze czy źle nie mnie oceniać. 

Jedynie co mogę ocenić to to że nie jest to taki cudowny kombajn jak odpisujesz 

• Like 1
Opublikowano

A czy ja pisze że cudowny? Napewno jeden z lepszych kombajnów jakie wyprodukowali. Spinasz się jak zawsze. Nie ma idealnych. Zobacz ile było producentów maszyn rolniczych powiedzmy 30 lat temu a ile reraz. Nawet taki gigant jak Deutz szlag trafił, nie mówiąc o Dronninborgach, Volvo czy innych.

47 minut temu, radekz200 napisał(a):

nie jeden ma classa i chwali a drugi lavende 😂 

To nie ta liga - Lexion 420 a sołtysowa Laverda🤷‍♂️. To może porównywać można by było Dominatora, chociaż nie wiem w jakich latach je robili.

• AgroTeam
Opublikowano

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/lemken-kurzscheibenegge/2964186841-276-17316?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android

Opublikowano
1 minutę temu, griga napisał(a):

Już rezerwacja 

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A czy ja pisze że cudowny? Napewno jeden z lepszych kombajnów jakie wyprodukowali. Spinasz się jak zawsze. Nie ma idealnych. Zobacz ile było producentów maszyn rolniczych powiedzmy 30 lat temu a ile reraz. Nawet taki gigant jak Deutz szlag trafił, nie mówiąc o Dronninborgach, Volvo czy innych.

To nie ta liga - Lexion 420 a sołtysowa Laverda🤷‍♂️. To może porównywać można by było Dominatora, chociaż nie wiem w jakich latach je robili.

Deutz nigdy nie był gigantem w produkcji kombajnów,dronningborg dalej działa 

Z jednym się zgodzę nie ma co porównywać lexa i takiej laverdy jak moja. Nie te lata.

Czy lex jest jednym z lepszych kombajnów to poraz kolejny bym polemizował.

A doczekam się odpowiedzi na moje pytanie?

Opublikowano
40 minut temu, soltys48 napisał(a):

Już rezerwacja 

Deutz nigdy nie był gigantem w produkcji kombajnów,dronningborg dalej działa 

A doczekam się odpowiedzi na moje pytanie?

Robił  dobre kombajny i to jedne z największych. Miał kilka ciekawych patentów.

Dronninborg zamknięty i przeniesiony do Włoch. Nic tam nie ma. Już z 10 lat temu.

Jakie?

Opublikowano

Nie używany w Polsce czyli że ????

Nie czepiam się ale swego czasu szukałem zastępstwa 80, znalazłem MF nie używanego w Polsce -tak był spanachany że dramat.....

Opublikowano
11 minut temu, Baks00 napisał(a):

Nie używany w Polsce czyli że ????

Nie czepiam się ale swego czasu szukałem zastępstwa 80, znalazłem MF nie używanego w Polsce -tak był spanachany że dramat.....

Zdjęty z Zetora przywiezionego z Hiszpanii.

Opublikowano
50 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Robił  dobre kombajny i to jedne z największych. Miał kilka ciekawych patentów.

Na pewno kiedyś nie ustępował konkurencji 

Już na początku lat 70tych był M1600

6 klawiszowy z silnikiem V8

Opublikowano
13 godzin temu, Agrest napisał(a):

Może wiesz czy któraś firma montowała tą przekładnię zwrotną w standardzie?

Jak pisałem patrzyłem by kupić używkę z wieżą na przód/tył myśląc że to będzie grać. Srogo bym się zawiódł

Niestety w tym Ci nie pomogę. 

Opublikowano

Dokładnie na początku lat 80 robił jedne z największych jeżeli nie największe kombajny. Te z silnikami chłodzonymi powietrzem to były maszyny nie do zyebania. Później toplinery a następnie coś poszło nie tak.

1 minutę temu, MF675ursus napisał(a):

Dajcie spokój z Claasami i Laverdami, do sprzedania jest MTZ MadMax z lasu:

https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-i-przyczepa-mtz-82-1989r-CID757-ID13JDG5.html

2zł za kilogram chyba.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Później toplinery a następnie coś poszło nie tak.

Dobre kombajny ale oni zrobili z nimi dokładnie to co u nas FSO z polonezem Widziałem starlinera z końca lat 90tych 

jak bym widział M1300 z lat 70 pomalowanego na zielono z lepszą kabiną

Dosłownie 

Musiały być dobre skoro nie ulepszali wiele 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v