Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, rafal3939 napisał(a):

co wy wymagacie od auta za 6900, silnik ok, jak ktoś dbał to 400-500 tys km bez problemu przejedzie, jest wszystko to samo co w 1.9 tylko uciety 1 cylinder 

I co z tego, że 6900, jak bardzo szybko można podwoić jego wartość.

Tak, handlarz dbał, a wcześniej kto wsiadł, ten jechał. Ten samochód, to już ma z 400 a nie 190, gdzie 16 latek z takim przebiegiem.

• Like 1
Opublikowano

Niby tak, ale wrzuca auto za 6900 - za tą kwotę to nie będzie na co patrzeć jeśli chodzi o Berlingo z 2.0 HDI. Za takie z realnym przebiegiem koło 200 tys. trzeba dać prawie dwa razy tyle i bardzo ciężko "trafić"...

Opublikowano
15 minut temu, 6465 napisał(a):

Chyba lepszy był 2.0hdi.

ale więcej palą

11 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Z 2.0 HDI to już prawie zabytki - do 2008 były z tym silnikiem...

były i później, tylko statystycznie mniej, 1,6 jest do tego auta w zupełności wystarczający

Opublikowano

Raczej nie spali więcej bo silnik jest mniej obciążony. W berlingo II nie było już 2.0 HDI. 1.6 wystarcza jeśli jeździsz sam, ewentualnie z jednym pasażerem i przepisowymi prędkościami. Opór powietrza i masa robią swoje - 1.6 tak mało wcale nie pali. Mi udaje się uzyskać 5,3 l/100 km (5,6 z tankowania) przy jeździe "wkoło komina" ale samochód praktycznie nieobciążony i zwracam uwagę na ekonomię jazdy...

Opublikowano
3 minuty temu, wlamaj1 napisał(a):

Raczej nie spali więcej bo silnik jest mniej obciążony. W berlingo II nie było już 2.0 HDI. 1.6 wystarcza jeśli jeździsz sam, ewentualnie z jednym pasażerem i przepisowymi prędkościami. Opór powietrza i masa robią swoje - 1.6 tak mało wcale nie pali. Mi udaje się uzyskać 5,3 l/100 km (5,6 z tankowania) przy jeździe "wkoło komina" ale samochód praktycznie nieobciążony i zwracam uwagę na ekonomię jazdy...

W 2,0 poniżej 6l nie zejdziesz jeźdżąc na emeryta, 1,6 jest sporo eonomiczniejszy, a skrzynia w Berlingo jest tak zestopniowana, że do 110 nieźle się buja, potem już są schody z racji wysokiej budy, ale jedzie, to nie wyścigówka

W wersji multispace jest wygodniejszy i lepiej wycidzony niż większość wieśwagenów

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Pytanie z czym ten Belg jest zmieszany bo czystego to i ja bym może wziął dla rodziców fajne psy a jak sarnę potrafi to pogonić:D

Psy z potwierdzoną czystorasowością (rodowód) nie są za darmo 😉

Opublikowano
6 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Na równej trasie przy prędkości stałej  w ternie zabudowanym jadąc samochodem  Citroen C4  50 do 60 km silnik 1,6 HDI  spalanie 2,5 do  3 L .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Na równej trasie przy prędkości stałej  w ternie zabudowanym jadąc samochodem  Citroen C4  50 do 60 km silnik 1,6 HDI  spalanie 2,5 do  3 L .

Ja pisałem o średnim spalaniu. Ten sam silnik ale w berlingo ma "więcej do roboty" to i spali więcej...

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Ja pisałem o średnim spalaniu. Ten sam silnik ale w berlingo ma "więcej do roboty" to i spali więcej...

Berlingo waży tyle co moja C5 (masa własna), jedynie jest ciut wyszy. Na wożenie du.... w wersji 90KM weżmie 4,5 do 5l, jak go załadujesz, to 6, ale w niego spokojnie wejdzie 600-700kg ładunku na palecie

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, gregory81 napisał(a):

U mnie w agregacie uprawnym 4.2m podzielonym na 3 sekcje są 25mm w kształcie łezki

znajomy miał w 3,6 z takimi łożyskami na 2 śruby

Edytowane przez konteno
Opublikowano

7 minut temu, 6465 napisał(a):

Konteno jest jakiś prostownik z rozruchem co odpali traktor bez Aku?

bierz ten inwerter jak radzą i się sprawdza ale aku w instalacji warto zostawić żeby alternator miał napięcie odniesienia do ładowania

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v