Skocz do zawartości

To jest sens szukania czegoś lepszego do palenia owsem niż piecyki na ekogroszek? jakie doświadczenia w 2023 vs koszty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, robert1226 napisał:

Jak dom w miarę ocieplony to da radę nie masz pompy ,a wiesz najlepiej .

Jasiu Kropka to jak owies spalisz to ekogroszkiem będziesz konia karmił tak że jest wyjście spokojna twoja rozczochrana. 

co zrobić owsa nie wyd..czą a resztę tak..

22 godziny temu, matisz napisał:

Mnie w niedługim czasie tez czeka wymiana kopciucha bo obecny ma już 16lat i tylko patrzeć jak jebnie, i już się rozglądam za różnymi opcjami i narazie widziałbym u siebie kocioł zgazowujący z buforem + możliwość założenia palnika na pellet/owies.

żaden zagazujący.. jeżeli już to zobacz u kogoś jak chodzi na jakim ciągu itd..

już te bezklasowe palenie tym to sztuka.. a z ograniczeniami zapomnij zobacz na polsacie  w interwencji z tygodnia jak wyd..li z takim piecykiem

tam musi być ciąg i reszta parametrów jak w seicento na gaz.. bez zacinki..

chodziaż jak pójdzie to płomien że ho ho..

22 godziny temu, karczikpr napisał:

Jakieś źródło tych informacji że od 2027 koniec ekogroszku w KAŻDYM budynku? Źródło inne niż telewizja poproszę

uchwały antysmogowe w samorządach i przepisy do nich .. w praktyce będzie jak piszą o owsie, niby jest teoretycznie ale nie znajdziesz pieca z certyfikatem i sprawnością jak w normach na to..

inna rzecz czy to w ogóle możliwe w instalacjach domowych, w przemysłowych są..

Problem że żadnemu już się nie opłąca w to wchodzić prodcuentami, to samo będzie z ekogroszkiem z nazwy tylko eko :-) dlatego na masówkę to wciskają z tym paliwem po bylejaiej cenie zeby tylko zeszło

już nie mówię czy ekogroszek sepłnia normy XXD :-) mają sprzęt do tego papierek nie wystarczy, ale to generalnie za 4 lata max czyli tyle co nic na wymiane

19 godzin temu, Pigmei napisał:

Zanim zaczniesz dalej rozglądać sie za zbożami do palenia po policz ile będzie Cie to kosztowało. Licz w oparciu o MJ energii. Później policz ile  czego jesteś w stanie zmagazynować oraz co będzie najbardziej komfortowe i akceptowalne w Twoich warunkach.

Biomasa - właściwości, wartość opałowa - :ZMK_Sas: - instalacjebudowlane.pl

Marcin jak widać  nalepka potrafi czynić cuda  xD👍

jak masz włąsne pole i silosy... to ile będzie kosztowało..

4 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Ideał nie istnieje.Dlatego sam grzebałem i zrobiłem tak jak chciałem.Ok 23kW mam.

masz jakiś schemacik 

Grawitacyjny czy z podajnikiem?

TO jakiś paradoks od paru lat szukam i sam kombinuję z różnymi rozwiązaniami ale robiłem na pelet wiadomo :-)  

teraz to samobójstwo

a przeróbka własna na owies dużo nie trzeba..

Paraodoksalnie wiele osób takie robiło ale przez te normy dosłownie rok, dwa i by coś dali z 5 klasą i byłoby ekstra..

ale nie ma szans

także inne kraje kto będzie grzebał przy owsie

PROBLEM tez jest do kotłowni gdzie jest komin gazowy tam nie można dawać nadmuchu dużego lub w ogóle.. i robi sie podwójna lipa

moim zdaniem to powinno mniej wiecej coś takiego być w pracy..

image.png

Opublikowano

Z podajnikiem.Ale podajnik jest na wózku.Kociol w zasadzie na wszytko co sobie wymyślę.

Opublikowano
27 minut temu, JanKropka napisał:

co zrobić owsa nie wyd..czą a resztę tak..

żaden zagazujący.. jeżeli już to zobacz u kogoś jak chodzi na jakim ciągu itd..

już te bezklasowe palenie tym to sztuka.. a z ograniczeniami zapomnij zobacz na polsacie  w interwencji z tygodnia jak wyd..li z takim piecykiem

tam musi być ciąg i reszta parametrów jak w seicento na gaz.. bez zacinki..

chodziaż jak pójdzie to płomien że ho ho..

uchwały antysmogowe w samorządach i przepisy do nich .. w praktyce będzie jak piszą o owsie, niby jest teoretycznie ale nie znajdziesz pieca z certyfikatem i sprawnością jak w normach na to..

inna rzecz czy to w ogóle możliwe w instalacjach domowych, w przemysłowych są..

Problem że żadnemu już się nie opłąca w to wchodzić prodcuentami, to samo będzie z ekogroszkiem z nazwy tylko eko 🙂 dlatego na masówkę to wciskają z tym paliwem po bylejaiej cenie zeby tylko zeszło

już nie mówię czy ekogroszek sepłnia normy XXD 🙂 mają sprzęt do tego papierek nie wystarczy, ale to generalnie za 4 lata max czyli tyle co nic na wymiane

jak masz włąsne pole i silosy... to ile będzie kosztowało..

masz jakiś schemacik 

Grawitacyjny czy z podajnikiem?

TO jakiś paradoks od paru lat szukam i sam kombinuję z różnymi rozwiązaniami ale robiłem na pelet wiadomo 🙂

teraz to samobójstwo

a przeróbka własna na owies dużo nie trzeba..

Paraodoksalnie wiele osób takie robiło ale przez te normy dosłownie rok, dwa i by coś dali z 5 klasą i byłoby ekstra..

ale nie ma szans

także inne kraje kto będzie grzebał przy owsie

PROBLEM tez jest do kotłowni gdzie jest komin gazowy tam nie można dawać nadmuchu dużego lub w ogóle.. i robi sie podwójna lipa

moim zdaniem to powinno mniej wiecej coś takiego być w pracy..

image.png

Majster jakie 4 lata, w Wielkopolsce w mojej gminie nie ma żadnego terminu na kotły 5 klasy, tylko na kotły niższych klas do 2030 a 5 klasa na pewno dłużej więc baza

Opublikowano
1 godzinę temu, karczikpr napisał:

Ja nie mam i mieć nie będę

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Trzecia se załóż a i tak będzie mało 😁

Takich frajerów potrzebują ci co to sprzedają 🤪

I w ogóle o czym tu z wami dyskusja jak wy nie macie zielonego pojęcia jak to działa i jak się to rozlicza .

1 godzinę temu, karczikpr napisał:

Fotowoltaika to jest dobra w krajach gdzie słońce jest cały rok tak samo jak zużycie. nie jak w Polsce, produkcja latem gdzie mało co zjada prąd a zużycie zimą jak prądu z paneli nie ma i trzeba z węgla prąd brać.

Ty nawet czytać nie potrafisz jak ci piaze że prąd wyprodukowany latem wykorzystuje teraz tylko oddaje 30% za przechowanie , ale po co to pisze jak ty I tak nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, marcin19071980 napisał:

Z podajnikiem.Ale podajnik jest na wózku.Kociol w zasadzie na wszytko co sobie wymyślę.

Czyli masz typowy dokładany podajnik na owies? czy tam ogólnie na zboże?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Nie ma tam nic typowego.To rynna ale inna niż te fabryczne.Do tego jest jeszcze kilka innych (bajerów) dzięki którym ustrojstwo żywi się wszystkim.Poza tym to skladanka kombajnu Anna,rozrzutnik obornika deszczowni Bauer,kuchenki gazowej i pompy oraz zbiornika przeponowego zasilającego oryginalnie 8smio cylindrowy motor w biogazowni.Oraz dmuchawa że zmienną geometrią łopatek.Tez z biogazowni.Reszta to już własną inwencja.

9 minut temu, Desperado napisał:

Czyli masz typowy dokładany podajnik na owies?

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

I w ogóle o czym tu z wami dyskusja jak wy nie macie zielonego pojęcia jak to działa i jak się to rozlicza .

Ty nawet czytać nie potrafisz jak ci piaze że prąd wyprodukowany latem wykorzystuje teraz tylko oddaje 30% za przechowanie , ale po co to pisze jak ty I tak nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi.

Ja ...żebym nie miał pojęcia to bym w to wdepnął jak ty i pierdaczyl jak wydojony 😁

Co tam wykorzystujesz jak gieeee wyprodukowałes i musisz dokupić 🤪

To działa bardzo prosto ...wykładasz przedpłatę na 20 lat za prąd i dalej musisz dokupić ...cieszysz się że jesteś wydojony i goły 😁😁😁🤪 

Mało tego marzniesz bo wiesz że jak podkrecisz temperaturę to   będziesz dokupowal więcej prądu ...tyle warte to gieeee...🤪Czemu wziąłeś dwie instalacje  ? Bo dawali na krechę ...😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
35 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie ma tam nic typowego.To rynna ale inna niż te fabryczne.Do tego jest jeszcze kilka innych (bajerów) dzięki którym ustrojstwo żywi się wszystkim.Poza tym to skladanka kombajnu Anna,rozrzutnik obornika deszczowni Bauer,kuchenki gazowej i pompy oraz zbiornika przeponowego zasilającego oryginalnie 8smio cylindrowy motor w biogazowni.Oraz dmuchawa że zmienną geometrią łopatek.Tez z biogazowni.Reszta to już własną inwencja.

ale po co to wszystko

podajnik dajesz zwykły stary zawór grzybkowy 2 calowy odwrotnie, w środku są oringi metalowe oryginalne

dajesz w otwór w kształcie  "V" po lewej zwykłą dobraną spreżyne którą można dopasować do czego sie chce pelletu, ekogroszku i pewnie owsa

zależy jak ułozona sprężyna

NIE ma szans na zapchanie, resztę to napedu i juz masz zasyp

Dawałem wewnątrz pieca żeby było bezpiecznie samozapłon i te sprawy w ramach testów

docelowo miał być wewnątrz kominka żeliwnego i wszystko działało dobrze napęd bez zadnego wiercenia kominka

tak ustawiony na giętkim połączeniu z nierdzewki wzocnionym przed przegrzaniem przez popielnik

Do tego grawitacyjny był zasyp do pelletu, żadnych dmuchaw

Dalej w kolanku palniku wewnątrz  rura z trójnika z gwintami aby dobierać złączki, leciał ten pellet

rura coś koło cal i 1/2 już nie pamietam nie mogła być za duża bo żeby samo ciągnęło powietrze po nagrzaniu i dawało radę 

wszystko wewnątrz trójnika z kolankiem do rur spalinowych stalinowych coś koło 15 cm średnicy

Wszystko działało dawalo płomień na jakieś 20 cm 

ALE.. nie sposób dobrać materiałów na pellet 

- szybko się grzał

- pellet nie zapiekał  jak ryż na patelni

- potem niedopalał i cyk samozapłon

jak działa wyłacznie na grawitacyjnym

problem matierałów zwykła stal smażyła pellet, zły obieg temeperatury brak chłodzenia pelletu wyżej i grzania tylko paleniska

u Ciebie dmuchawa to robi

mój działac mógł nawet obok gazówki bo wszystko wewnątrz co z ogniem nawet przy samozapłonie (w fazie testów oczywiście)

ale lepiej tego nie robić..

żadnych dmuchaw przy gazowym kominie..

Owies tez by dał radę

Problem ustawienia grawitacyjnie samego zasypu na końcu i przy spalaniu

oraz dobrych materiałów, jakichś teflonów czy czegoś

Głowna wada w ogóle takich konstrukcji jest jak ze smażeniem ryżu

wiesz jak to robią? w locie smaża, nie może stykac się przy grzaniu z patelnią bo zawsze się zgrzeje

dlatego nim podrzucaja odpowiedniu

Pewnie masz zmasowane czyszczenie itd 

W sumie niewiele zostało do kończenia tego

i problem dużego spalania 2 kg na godzine min pelletu trochę dużo

a jak u Ciebie ze spalaniem

56 minut temu, Desperado napisał:

Czyli masz typowy dokładany podajnik na owies? czy tam ogólnie na zboże?

podajnik to łatwizna

PROBLEM to sama rynna do spalania czy palnik 

najlepiej grawitacyjny

ale powoduje ograniczenie miejsca na rowiązania przy braku materiałów to lipa może być

1 godzinę temu, Dragon36 napisał:

Dlaczego zgazujace odpadają?

zobacz sobie interwencje na polsacie sprzed tygodnia

jak mówiłem nawet te bezklasowe zagazujące to były całkiem niezłe lepsze od kominków z płaszczem, dodatkowe komory spalania ruszt wodny

szybko grzały

ALE juz wtedy musiał być z..bsty ciąg, zero problemów z nim do tego rozpałka tego wehikułu to była sztuka jak nie to zapomnij 

dym, kopcenie jakby komin był zatkany..

trzeba było dobrze wiedzieć jak ustawiać ruszt itd

do tego co pamiętam miały wady już wtedy przegrzania komór na wysokości rusztu zobacz w modelach dawali wtedy specjalne płytki itd bo mogło powyginać

ale szło to ogarnąć

A teraz z klasą 5 to mają 10 razy wiecej zabezpieczeń, on musi się rozpędzić jak stary bizon na żniwach..

lepiej w to nie wchodzić jak nie musisz, jakiś podajnik z rusztem awaryjnym tylko nie mów że na drewno :-) 

Opłacalność jak w temacie ale będzie chodził a tamten nie wszędzie

i kto Ci zwróci z 10 lub 30 koła? gwarancja to jedna wymiana a potem chodz po sądach

bo chyba kupujesz nowy

ps jak ktoś znajdzie jakiś model na owies lub konstrukcję jakąkolwiek niech wrzuca

zanim nas wyd..pczą 

Opublikowano (edytowane)

300m2 40kg owsa na dobę.Z dopalaczem do -10* 30kg.Kukurydzy ok 30-35 kg doba.Zrebki nie ważyłem ale ok 5 wiaderek 20l.Ponizej -7 uruchamiam dopalacz.Czyli wtrysk czarnego płynnego złota i jego jakieś 4litry na dobę potrzeba..Kocioł w środku jest biały raz na miesiąc czyszczenie może z 10min.Nic mi się nie smaży gotuje i nie skrapla.Palnik co 4godziny czyści się sam poprzez maksymalny nadmuch przez 10sekund bez zmiany prędkości obrotowej dmuchawy.Popiol taki jak na 2 stronie tematu.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Pierwsza zwróciła się już dawno dlatego założyłem druga

W jaki sposób pierwsza Ci sie wróciła ? [50 MWh x 600 zł = 30 tys], tutaj mocno zawyżyłem cenę bo u mnie srednio wyszło z ostatnich 5 lat 540 zł MWh, średnie zuzycie energii pompy ciepła przy - 15 i wietrze dochodziło do 120 kWh na dobę, jezeli trafiłby sie takich warunków 1 miesiac to byłaby masakra. Druga sprawa to zużycie, produkcja  , jezeli podałeś dane przed zabraniem swojej doli energii przez ,,państwo'' to w ogóle wychodzi lipa

Opublikowano
42 minuty temu, JanKropka napisał:

ps jak ktoś znajdzie jakiś model na owies lub konstrukcję jakąkolwiek niech wrzuca

zanim nas wyd..pczą 

Kocioł hybrydowy z firmy berski. To jest pellet z możliwością palenia drewnem i owsem. Kolega taki wstawiał na czyste powietrze

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ja ...żebym nie miał pojęcia to bym w to wdepnął jak ty i pierdaczyl jak wydojony 😁

Co tam wykorzystujesz jak gieeee wyprodukowałes i musisz dokupić 🤪

To działa bardzo prosto ...wykładasz przedpłatę na 20 lat za prąd i dalej musisz dokupić ...cieszysz się że jesteś wydojony i goły 😁😁😁🤪 

Mało tego marzniesz bo wiesz że jak podkrecisz temperaturę to   będziesz dokupowal więcej prądu ...tyle warte to gieeee...🤪Czemu wziąłeś dwie instalacje  ? Bo dawali na krechę ...😁

Ty to naprawdę jaki stary taki głupi szkoda pisania by takich cymbałów edukować.

Opublikowano

Wiem że prawda boli dziecko ....temu jesteś wydojony ...i żebyś pękł to tego nie przeskoczysz 🤪

Ważne że se vatu odliczyłes za coś co jeszcze nie zapłacone 😁

Tak byś musiał oddać a tak jesteś na 0...a że masz krechę to normalne u vacikow 😁

Zadzwoń że trzecia chcesz ...wystarczy podpisac to i owo i twoja 😁

Opublikowano
56 minut temu, Buszmen11 napisał:

Kocioł hybrydowy z firmy berski. To jest pellet z możliwością palenia drewnem i owsem. Kolega taki wstawiał na czyste powietrze

Daj kartę charakterystyki tego kotła, ciekawe czy tam maja ujęty ten owies/ biomasa- zboże/. Obstawiam że jest tylko Pellet.

Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał:

Mogę tylko ci po to strescic instalacja pierwsza 9.9kwq w styczniu będzie pięć lat na dzień dzisiejszy zrobiła 49,8 Mwh nie druga taka sama niemam do nie aplikacji bo wi fi nie sięga,  a prądu w rozrachunku rocznym wystarcza nie prowadzę statystyk dziennych. Pierwsza koszowala 39600 a druga 42 000.

Nie muszę ci dokładnie opowiadać dla mnie najważniejsze że za prąd nie płace w domu ciepło bez obsługi i nie muszę co drugi miesiąc 1,5 tony węgla do kotlowni wrzucać.

6 godzin temu, robert1226 napisał:

Spokojnie bidula nie mam 1 zł kredytu co ci już pisałem w innym temacie .

Tak jak pisałem nie prowadzę statystyk dziennych .

nie masz aplikacji z licznika firmy ktora cie obsluguje ?? tam dane i wykresy na biezaco z opoznieniem 1 dnia.. tauron przynajmniej tak ma.

te aplikacje z wi-fi fotowoltaiki to chyba wiesz ze zawyzaja produkcje -jesli masz faktury i dane w telefonie to chyba widac roznice..sma tak na pewno ma do 10 % wiecej..

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Oj Krzysiu Krzysiu wszystko musisz mieć na patelni🤧

https://berski.pl/produkt/piec-hybrydowy-drewno-pellet/

To czytałem i masz tam wyraźnie sam pellet

Paliwo zgodne z normą PN-EN 303-5:2012 paliwo Pellet 6-8 mm, frakcja granulat, wartość opałowa>17 MJ/kg

i tylko wz takim paliwem uzyskał tą 5 klasę , dodatkowo czytałem warunki gwarancji kotłów tego producenta ale niestety innego - węglowego i ma tam jak byk że stosowanie innego paliwa skutkuje utratą gwarancji :P

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
robert1226 napisał:

.   1 godzinę temu, karczikpr napisał: Fotowoltaika to jest dobra w krajach gdzie słońce jest cały rok tak samo jak zużycie. nie jak w Polsce, produkcja latem gdzie mało co zjada prąd a zużycie zimą jak prądu z paneli nie ma i trzeba z węgla prąd brać. Ty nawet czytać nie potrafisz jak ci piaze że prąd wyprodukowany latem wykorzystuje teraz tylko oddaje 30% za przechowanie , ale po co to pisze jak ty I tak nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi.

A co ja innego napisałem jak to, że latem produkujesz a zimą odbierasz ten prąd tylko wyprodukowany z węgla? Jak 30% to jest TYLKO to pogratulować naciągaczom co takiego znaleźli xD

Opublikowano
ws71 napisał:

W jaki sposób pierwsza Ci sie wróciła ? [50 MWh x 600 zł = 30 tys], tutaj mocno zawyżyłem cenę bo u mnie srednio wyszło z ostatnich 5 lat 540 zł MWh, średnie zuzycie energii pompy ciepła przy - 15 i wietrze dochodziło do 120 kWh na dobę, jezeli trafiłby sie takich warunków 1 miesiac to byłaby masakra. Druga sprawa to zużycie, produkcja  , jezeli podałeś dane przed zabraniem swojej doli energii przez ,,państwo'' to w ogóle wychodzi lipa

Też to zauważyłem, ale jako szczęśliwy nie posiadacz pv już nie chciałem mu tego wypominać.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Tak piszą, żeby się kwalifikował. Ja będę miał mpm i tera jest na drewno a wcześniej był na węgiel jako główny opał. Ten sam kocioł tylko papiery zmienili😂

Trochę pozmieniali w MPM, pojawił sie choćby zapisek że minimalna temperatura wody na powrocie to 55* ;)

Z resztą ten wymóg minimalnej temperatury  jest u większości producentów o ile nie u wszystkich 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
6 minut temu, Pigmei napisał:

Trochę pozmieniali w MPM, pojawił sie choćby zapisek że minimalna temperatura wody na powrocie to 55* ;)

Z resztą ten wymóg minimalnej temperatury  jest u większości producentów o ile nie u wszystkich 

No i co z tego? To dla dobra trwałości każdego kotła