Skocz do zawartości

Kombajn Claas Tucano 320

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje porady odnosnie kombajnu claas tucano 320 a mianowicie mam zamiar kupic kombajn z 2009 roku z hederem c600 i powiedzcie mi czy ten heder będzie pasowal do tego modelu kombajnu czy jednak będzie za szeroki i jeszcze jedno pytanie jaka jest długość rury wysypowej (hydraulicznej) ?

W załączniku przesyłam zdjęcia kombajnu oraz hedera. 

Czekam na wasze odpowiedzi. 

Pozdrawiam 

Claas+Tucano+320-44628500.jpg

Claas+Tucano+320-44628507.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tucano 320 można porównywać do Dominatora 98 , a najczęściej spotykane szerokości hedera przy obydwu kombajnach  to 4,5-5.0. Trzeba też wziąć pod uwagę pojemnośc zbiornika ziarna .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Posiadam odpowiednik z konkurencji czyli tc 5.80 i mam heder 4.88 i powiem szczerze, że jest za mały. Teraz brałbym szerszy. Przy mniejszych prędkościach koszenia heder lepiej będzie kopiować teren. Taka moja opinia.

Opublikowano

Przy mniejszym hederze nie jest potrzebne kopiowanie. Tucano 320 z hederem 4.3m stoi w silnym zbożu lub rzepaku, a co dopiero 6m… Jak chcesz takiej wielkości claasa, to szukaj 420-tki. 

Opublikowano (edytowane)

tak jak kolega pisze 6 metrów to juz seria 400 do 320 4,5 to max agólnie to wydajnościa ten kombajn troszke wiecej niz nasz rekord,ogolnie mam porównanie w mojej oklicy właśnie 320  420  i 440  ,420 tez nie robi az takiego szału natomiast 440 to wydajnośc jak Mega 218 tak właściciel mówi który miał Mege 218 a teraz tucano 440 z hedrem 6m.moze poszukaj coś właśnie od nowej megi 350  360  370 tez dobre kombajny

Edytowane przez erwin2
Opublikowano

Usługi świadczy mi tucano 320 z hederem 430.

W jęczmieniu ozimym 8,5t robi około 3,5km/,h i wówczas jest ok straty minimalne.

W pszenżycie 7,5t do 4km/h.

Jeszcze chyba jest wybór silnika. Tu ma ten mocniejsz ale nie pamiętam jaki.

W pierwszym roku robił szybciej ale było bardzo zielono po uprawce.

6m będzie mocno problematyczny

Opublikowano
12 godzin temu, andrzej78 napisał:

Tucano 320 można porównywać do Dominatora 98 , a najczęściej spotykane szerokości hedera przy obydwu kombajnach  to 4,5-5.0. Trzeba też wziąć pod uwagę pojemnośc zbiornika ziarna .

Porównywałem parametry to kropka w kropkę z dominatorem ale 88...