Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Desperado napisał:

Zaraz szlag mnie trafi, ludzie składaliście wnioski o oszacowanie, dostaliście protokoły, co tam było napisane w ubezpieczeniach?

A co mają protokoły do zasad przyznawania suszowego ??

Tam było pytanie czy masz ubezpieczone od co najmniej jednego ryzyka, tu jest inne pytanie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Nie pleć bzdur ci mówię do jasnej cholery i nie siej zamętu.

Dobranoc.

Lepiej nie myśl na ci wydasz te pieniądze bo się zdziwisz.

Ja jak zawsze napisałem maila do arimr i czekam na oficjalna odpowiedz ale juz tak było chyba 2021.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To ty pleciesz bzdury ... Ale żyj nadzieją że dostaniesz pełną stawkę suszowego xD 

Ja nie mam 30%, to teraz nie składam i tak, ale ciebie nazwę baranem.

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Zaraz szlag mnie trafi, ludzie składaliście wnioski o oszacowanie, dostaliście protokoły, co tam było napisane w ubezpieczeniach?

Ja to wiem że wystarczy mieć ubezpieczone min 50% powierzchni od byle jakiego ryzyka. Ból mają ci co nie mają ubezpieczonego. Tak samo jak ci co twierdzą że doplata do kukurydzy należy się tylko tym co kosili ma ziarno 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A co mają protokoły do zasad przyznawania suszowego ??

Tam było pytanie czy masz ubezpieczone od co najmniej jednego ryzyka, tu jest inne pytanie ...

Człowieku nikt by nie dostał na takich zasadach jakie głosisz, wątpię czy choć jeden.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

Człowieku nikt by nie dostał na takich zasadach jakie głosisz, wątpię czy choć jeden.

Dostaną pomniejszone stawki o 50% ... Czyli odpowiednio 250zł do ha i 500zł do ha. Ja i tak nie ubezpieczam więc się nie zdziwię, dostanę 250zł do ha ... Chyba że ktoś wykupił pełen pakiet to dostanie odpowiednio 500zł i 1000zł do ha w przypadku suszy.

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

Tak samo jak ci co twierdzą że doplata do kukurydzy należy się tylko tym co kosili ma ziarno 

Dociera do twojej pustej głowy co znaczy z wyłączeniem? sorry inaczej się z tobą już nie da.

Pomoc finansowa będzie udzielana producentowi kukurydzy:

1. któremu został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków
    o przyznanie płatności;
  2. będącemu mikroprzedsiębiorstwem, małym albo średnim przedsiębiorstwem
    w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) nr 2022/2472;
  3. który w 2023 r. złożył wniosek o przyznanie płatności bezpośrednich, o których mowa w ustawie z dnia 8 lutego 2023 r. o Panie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027; w którym wykazano uprawy kukurydzy z wyłączeniem upraw kukurydzy na kiszonkę." 
Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/19437-nie-masz-ubezpieczenia-od-suszy-rzad-wyplaci-tylko-polowe-odszkodowania

Takie reguły już wprowadzili w 2020 roku. A wy teraz wielce wnerwieni.

I jeszcze myslicie że w rzadzie sie ktoś przejmuje ze dostaniecie polowe. Powiedzą tak jak ostanio wiceminister że tak sie umowliscie z poprzednim rzadem. I koniec.

A Ci co nie mają 30% to chyba im się nie chciąło do gminy iść wniosku o oszacowanie złozyć.

A jak by chcieli dać tym co nie mają 30 % to już by nabór ogłosili a nie ze mysla. Bo myśla jak tu dotrwac do wyborów.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dostaną pomniejszone stawki o 50% ... Czyli odpowiednio 250zł do ha i 500zł do ha. Ja i tak nie ubezpieczam więc się nie zdziwię, dostanę 250zł do ha ... Chyba że ktoś wykupił pełen pakiet to dostanie odpowiednio 500zł i 1000zł do ha w przypadku suszy.

jak ma ubezpieczone od wszystkiego to mu ubezpieczyciel ma zapłacić a nie państwo , obuć  się chłopie 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Idź już się prześpij co, zmęczony dzisiaj od tego pisania jesteś , główka odpocznie i jutro będzie lepiej zobaczysz.  :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

Idź już się prześpij co, zmęczony dzisiaj od tego pisania jesteś , główka odpocznie i jutro będzie lepiej zobaczysz.  :P

Nic się nie zmieni, ale przespać się pójdę, mam już dość głupot które wypisujesz xD 

Oj zdziwią się niektórzy jak wpłyną przelewy za suszowe xD 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, biznesmen95 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/prawo-i-finanse/19437-nie-masz-ubezpieczenia-od-suszy-rzad-wyplaci-tylko-polowe-odszkodowania

Takie reguły już wprowadzili w 2020 roku. A wy teraz wielce wnerwieni.

I jeszcze myslicie że w rzadzie sie ktoś przejmuje ze dostaniecie polowe. Powiedzą tak jak ostanio wiceminister że tak sie umowliscie z poprzednim rzadem. I koniec.

A Ci co nie mają 30% to chyba im się nie chciąło do gminy iść wniosku o oszacowanie złozyć.

A jak by chcieli dać tym co nie mają 30 % to już by nabór ogłosili a nie ze mysla. Bo myśla jak tu dotrwac do wyborów.

Co wprowadzili, zawsze było od jednego z ryzyk, składałeś wtedy wniosek że stare bzdury wstawiasz?

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nic się nie zmieni, ale przespać się pójdę, mam już dość głupot które wypisujesz xD 

Oj zdziwią się niektórzy jak wpłyną przelewy za suszowe xD 

Pamiętaj jak cię nazwę.    xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
19 minut temu, Celownik07 napisał:

Masz 42% = wchodzisz do gry.

Potem raport z dzialkami i liczysz:

30-70% strat w uprawach = 500zl

Pow.70%= 1000zl

Ponizej 30% odpadaja

Juz o tych tuz i djp nie bede sie rozpisywal. 

no właśnie bo ty mówisz że działkami, ktoś wyżej że do całości. jutro przedzwonię się dopytać bo w tym temacie każdy ma na jakiekolwiek zapytanie różne odpowiedzi :D 

Opublikowano

połowe albo wcale to mogą dostać ci tak wybitnie ubezpieczeni od wszystkiego  , bo dostali odszkodowanie od ubezpieczyciela które trzeba wykazać we wniosku albo sobie sami poszukają w arimr 

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Co wprowadzili, składałeś wtedy wniosek że stare bzdury wstawiasz?

Pamiętaj jak cię nazwę.    xD

Składałem w 2021, wiec wiem że było tak samo. Ale wtedy nie dużo ludzi wogule miało protokoły bo pomoc ogłosili dopiero w 2022 i nie było szumu.

Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

no właśnie bo ty mówisz że działkami, ktoś wyżej że do całości. jutro przedzwonię się dopytać bo w tym temacie każdy ma na jakiekolwiek zapytanie różne odpowiedzi :D 

jak się łapiesz to składasz , a w agencji ci obliczają po co ty chcesz dzwonić i dope zawracać 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, krzychu121 napisał:

Wogole nie ogarniam co ci tak  żal d*pę ściska że ktoś złożył i może dostanie także  pomoc. Z twojej kieszeni nie płacą tego. Tak sam ty jak i ja płacimy podatki więc po co sortujesz ludzi że temu damy a temu nie. Przepis jest głupi ze tylko tym na ziarno damy a reszcie nie. A jak ktoś zbiera na ziarno ale z tego ziarna robi pasze dla swoich zwierząt i do tego kupił po taniości ziarno od innych rolników to dopłatą mu się należy według twojego rozumowania? Przeciez zebrał kukurydzę na ziarno 

Taki sam przepis głupi jak i dobrostan opasów i krów mlecznych opas 300 zł a krowa 1300zl  myślę że rozumiesz teraz choć odrobinę mnie.

Edytowane przez lolek1
Opublikowano
14 minut temu, biznesmen95 napisał:

Składałem w 2021, wiec wiem że było tak samo. Ale wtedy nie dużo ludzi wogule miało protokoły bo pomoc ogłosili dopiero w 2022 i nie było szumu.

Przestań kłamać, wiem jak było, macie tu mądrale niedouczone zrzut z wniosku suszowego, młodzi ludzie, wstyd mi za waszą ciemnotę i powielanie bzdur, okulary może trzeba już wam założyć, XXI wiek a taka ciemnota jeszcze na wsi i to wśród młodych ludzi, i co tu się dziwić wtedy w wynikach wyborów.

obraz.png

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba że ktoś wykupił pełen pakiet to dostanie odpowiednio 500zł i 1000zł do ha w przypadku suszy.

No co ty z tym pełnym pakietem się uparł... wystarczy mieć ubezpieczenie i tyle jakie by nie było i na co nie było... przy wysyłaniu o szacowanie dołączyłem skan polisy i nie był to pełen pakiet i wystaczyło 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Roki212 nie tłumacz mu bo i tak nie zrozumie, nie chciało się uczyć to został rolnikiem, ma czarno na białym z wniosku i pewnie jeszcze będzie negował i inni też i jeszcze pier**lą że z Agencji mają takie info, chyba towarzyskiej.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1