Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Teraz, jacor73 napisał(a):

Za 2023 mam faktury na 30 tys, za 2024 nie udostępniam żadnych faktur, czyli stratę poniosłem 30 tys?

Może chodzi o te straty co są na tym raporcie z suszy . Że jak ktoś wg tego raportu stracił mniej niż ta kwota z artykułu to się pomoc nie należy.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może chodzi o te straty co są na tym raporcie z suszy . Że jak ktoś wg tego raportu stracił mniej niż ta kwota z artykułu to się pomoc nie należy.

Jaki widzisz problem z niewykazaniem wszystkich faktur. Przecież ten sposób wykazania starty, to jest jakiś poroniony pomysł.

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

O to to logiczne

Bo jak ktoś ma hektar to 3000 by dostał

A tak to do 5 ha odpadną

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No jakbyś miał faktury za 2023 i 2024 to można wykazać że mniej sprzedałeś ...

Bez sensu. A jak ktoś hoduje bydło i musial wydać dużo kasy na paszę ? Lub dobrał ha żeby mu paszy starczyło. A stan bydła miał taki sam jak rok wcześniej albo większy. Czy oddał więcej litrów mleka 

wymóg aby utrudnić możliwość skorzystania z pomocy. Nie dość że aplikacja suszowa jest całkowicie odklejona od rzeczywistości i nie chcą pokazać na jakiej zasadzie działa to jeszcze wymyślają jakieś głupoty. Ale w sumie co się spodziewać po tym rządzie. Słowa ,, pieniędzy nie ma i nie będzie” cały czas aktualne 

Opublikowano
Teraz, krzychu121 napisał(a):

Ale w sumie co się spodziewać po tym rządzie. Słowa ,, pieniędzy nie ma i nie będzie” cały czas aktualne 

I bardzo dobrze, można sobie od suszy ubezpieczyć a nie ciągle aby jakieś zapomogi ...

Opublikowano

Hmm... Pamietam w tamtym naborze dla rodzin trzebabylo pokazac sprzedaz na chyba 5k... Przyjmowali odreczne dowody sprzedazy na tych smiesznych blankiecikach tez  ;) . Spokojnie. 6,4k tez sie znajdzie. 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I bardzo dobrze, można sobie od suszy ubezpieczyć a nie ciągle aby jakieś zapomogi ...

No co ty nie powiesz że można od suszy ubezpieczyć. U mnie nikt nie chce ubezpieczać. A druga sprawa. Nawet jakby się dało  to co ci da ubezpieczenie od suszy jak ubezpieczyciel ma w razie czego podkładkę że według agencji susza była na poziomie 10 % czy 15 % 

6 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Hmm... Pamietam w tamtym naborze dla rodzin trzebabylo pokazac sprzedaz na chyba 5k... Przyjmowali odreczne dowody sprzedazy na tych smiesznych blankiecikach tez  ;) . Spokojnie. 6,4k tez sie znajdzie. 

wtedy trzeba było wykazać że jesteś rolnikiem. Czyli że prowadzisz jakąś sprzedaż czy kupujesz. A teraz musisz UDOWODNIĆ STRATY 

Opublikowano (edytowane)

Na protokole zwrot jest wyliczona strata , tak jak napisał Tomek że być może będzie brane z protokołu i to było by sensowne , i nawet dobrze pomyślane .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

być może będzie brane z protokołu i to było by sensowne , i nawet dobrze pomyślane .

Wykluczyło by tych małorolnych co to rolnictwo traktują hobbystycznie i się z tego nie utrzymują ...

• Like 1
Opublikowano

Miejmy nadzieję. Inaczej będzie wesoło. 

9 minut temu, Celownik07 napisał(a):

To robisz tzn przedstawiasz dowod sprzedazy za 2023 na 11k a za 2024 na 4,6k. 

Xd

a jak ktoś w 2023 roku oddał np 500 tys litrów mleka po średniej cenie 2 zł, a w 2024 też 500 tys po cenie 2.1 zł? 

Całe te ministerstwo nie wie co ma robić I czego się złapać. Chociaż może i wiedza i dali by rolnikom co się im należy ale każdy już chyba widział jak Donek traktuje ministra Siekierskiego. A jak tak traktuje ministra to co mowa o rolnikach 

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/pomoc-dla-rolnikow/pomoc-suszowa-dla-rodzin-samotny-rolnik-tez-dostanie-pieniadze-2528635?fbclid=IwY2xjawI_-DZleHRuA2FlbQIxMQABHRAMVHsozXMuQoi4JP7JUC5UdsrcemCrSAcAMdwA3Jk72m-2TFpbCzS95A_aem_6Cjav1ROj_wdyl4dnobSOQ

Zgodnie z tymi danymi to wszyscy sie powinni zalapac na to 3k. Pula to 250mln ilosc gospodarstw 15-30% = 82760, kwota na gosp 3k. Czyli jak wszyscy zloza to wyjdzie 248 280 000pln. 

O uj tu chodzi... 

Dodali samotnych, wycieli malorolnych hobbystow. 

7 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Donek traktuje ministra Siekierskiego.

Nie widzialem. Daj link

Opublikowano

82760 gospodarstw złożyło o oszacowanie strat, ale Ci którzy otrzymali mrozowe gradowe i inne w tamtym roku też są wykluczeni, także liczba wnioskodawców jeszcze stopnieje.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/pomoc-dla-rolnikow/pomoc-suszowa-kiedy-ruszy-nabor-wnioskow-wiceprezes-arimr-ujawnia-wideo-2528525

A jeżeli chodzi o te '6400' zł obniżenia dochodu, to tylko na podstawie protokołu lub kalkulacji, nie da się tego wyliczyć z faktur😅

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ciekawe jak udokumentować stratę w tej kwocie?

Zaświadczenie od sołtysa, a może proboszcza?🤔

np masz w protokole szacowany dochod 30 tys, straty 20% - czyli jakies 6000zl strat

Wiec nawet majac starty powyzej 15%, nie lapiesz sie w progu utraconego dochodu 6,400 zl

sporo ludzi znowu odjebia

Opublikowano
41 minut temu, Celownik07 napisał(a):

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/pomoc-dla-rolnikow/pomoc-suszowa-dla-rodzin-samotny-rolnik-tez-dostanie-pieniadze-2528635?fbclid=IwY2xjawI_-DZleHRuA2FlbQIxMQABHRAMVHsozXMuQoi4JP7JUC5UdsrcemCrSAcAMdwA3Jk72m-2TFpbCzS95A_aem_6Cjav1ROj_wdyl4dnobSOQ

Zgodnie z tymi danymi to wszyscy sie powinni zalapac na to 3k. Pula to 250mln ilosc gospodarstw 15-30% = 82760, kwota na gosp 3k. Czyli jak wszyscy zloza to wyjdzie 248 280 000pln. 

O uj tu chodzi... 

Dodali samotnych, wycieli malorolnych hobbystow. 

Nie widzialem. Daj link

Nie wiem czy znajdę .  
były obrady całego rządu a Donek go pogonił. Że niby on ma co robić i niech spada 

Opublikowano

A że tak?

Ja chyba miałem coś ok 24..

Czyli ...będzie na zapiekanki...🤭

2 minuty temu, ahten napisał(a):

np masz w protokole szacowany dochod 30 tys, straty 20% - czyli jakies 6000zl strat

Wiec nawet majac starty powyzej 15%, nie lapiesz sie w progu utraconego dochodu 6,400 zl

Opublikowano

Wy się kuźwa o to suszowe tak martwicie, o te ochłapy od Tuska. Ludzie podczas powodzi domy potracili nie mówiąc o uprawach i plonach. I uj jeszcze im nie wypłacił.  nie mają gdzie mieszkać. Jak wam nie wstyd. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To nie tylko o ciebie chodzi. Ty przynajmniej się nie chwaliłeś plonem 7t/ha. A są tu tacy. I już nie mogą się doczekać tych pieniędzy bo nie przeżyją. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
7 minut temu, ahten napisał(a):

Pewnie o to chodzi. Wiec u mnie bylo blisko. 

IMG_20250313_194441.jpg

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Wy się kuźwa o to suszowe tak martwicie, o te ochłapy od Tuska. Ludzie podczas powodzi domy potracili nie mówiąc o uprawach i plonach. I uj jeszcze im nie wypłacił.  nie mają gdzie mieszkać. Jak wam nie wstyd. 

Ja z szacunku do orzelka i po 1gr sie na chodniku schylam 

:P