Skocz do zawartości

Ciągnik na ponad 10 ha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Niedługo kasa z mlodego rolnika przyjdzie i planuje zakup traktora używanego. Tata chce 914 ursus ale koszt takiego 65 tys a ja patrze na olx i cena to ponad 40 tys za byka 120 km. Co myslicie o nich

https://www.otomoto.pl/oferta/ursus-ursus-1634-4x4-6-cylindrow-rok-1997-ID6FpKRf.html

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-12045-12145-sprowadzony-zarejestrowany-ursus-1204-1224-CID757-IDTDsfp.html

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-12045-stan-b-dobry-sprowadzony-nowy-typ-12145-1224-CID757-IDTSSI3.html

Opublikowano
Przed chwilą, paprykarz123456789 napisał:

Niedługo kasa z mlodego rolnika przyjdzie i planuje zakup traktora używanego.

weź przestań fantazjować.

dopiero oddajesz, a teraz kupujesz stary.

za premię starych sie nie kupuje... 'odrób lekcje i zjedz kolację...

Opublikowano
22 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

weź przestań fantazjować.

dopiero oddajesz, a teraz kupujesz stary.

za premię starych sie nie kupuje... 'odrób lekcje i zjedz kolację...

Jeśli kupił pole to można i stary 

Opublikowano

Ten z pierwszego linku - tylko wysyłać zaliczkę......i .... . W tych pieniądzach to można kupić Ursusa 3512 , a nie takiego traktora. Kolejne dwa to już są w realnej cenie. Ponadto na 150 KM trzeba mieć sprzęt ,aby z byle czym po polu nie ciekać. Takie moje zdanie 

Opublikowano

Pierwsza sprawa że łatwiej było być coś podpowiedzieć jeśli autor opisałby jaki profil  produkcji ,jaki posiada sprzęt ciągniki itp. Druga sprawa że sugerując się ilością hektarów (ponad 10 ) to jeszcze tak z 20-25  lat do tyłu ludzie w skrajnych przypadkach obrabiali to jedynie c330 ewentualnie w tandemie c330  i c360. Ja wiem że technologia się zmieniła, że sporo osób hobbistycznie się zajmuje po pracy ale wg mnie nawet taka 914 będzie dużo za duża . No chyba że planuje uprawę bezorkowa, strip trill

Opublikowano

A na co przeznaczasz fundusze z młodego rolnika ? Na 10 ha to szóstka za duży byk, kupuj 914 max 1014 jak masz kasę to może Zetora 7745 lub 8540-1050. Ja obrabiałem kilka lat 50 ha zetorem 7340 i się dało 

Opublikowano

Na 12 ha Ursus 914 nawet będzie za duży  wystarczy 5314 tylko że cena podwójna bo około 100000

Opublikowano

Jak faktycznie jest potrzebny ciągnik, to znaczenie ma, czy do obrabiania jest już jakiś mały ciągnik i ma zostać jako pomocnik, czy szukamy czegoś uniwersalnego.

Już są jakieś maszyny, a ewentualny zakup planowany jest równolegle z ciągnikiem? Czy może będzie rozciągnięty w latach?

Do ciągnika 120-150 koni maszyny to spory wydatek jeśli nie mamy żadnych maszyn uprawowych i trzeba wszystko kupić.

Co innego jak szukamy ,,byka" do orki i ciężkiej roboty i w przyszłości może innych maszyn. Co innego jak mamy maszyny od c360, a nie mamy pieniędzy na więcej maszyn i szukamy jedynego ciągnika na gospodarstwo. W takim przypadku lepiej poszukać coś trochę mocniejszego z 4x4 i pracować poprostu szybciej tym co jest. 

Opublikowano

Nie ma sensu odpowiadać, konto 3 miesiące jak założone, jego wpisy "Witam chyba odpuszczę nowy ciagnik i zosrane przy jakimś zetorku 9450 może albo john deere 6400", "

Siemanko na ponad 10 ha które niedawno przejąłem po rodziacch ale głównie tata sie tym zajmuje bo ja studiuje. Chodujemy około 12 sztuk. Mamy 1 ha trawy czy warto podwyższyć hodowle do 15 sztuk. Głównie mamy jalowki cielne hf i jednego byka angus. Co najszybciej lapie przyrosty waszym zdaniem

Toc młodego rolnika dostałem a teraz będę chciał na restrukturyzacji składał to musze wiedzieć jaki ciagnik wziąć zeby. Na cos trzeba wydać te 120 tys Na olx jak wejdę to aby zetor major wkolko i arbos i teraz case farmall trafiłem całkiem fajnie wyposażony. Taka miniaturą mam pole obrabiać Toc młodego rolnika...

Może ty podpowiesz jaki ciagnik nowy na 12 ha Dodam ze nie będę rozwijał gospodarki rodziny tez nie będę zakładał będę starym kawalerem z paroma kotami i psem jak naczelnik narodu. Jakoś przewegetuje na niej do emerytury

Opublikowano
13 godzin temu, atrol123 napisał:

Pierwsza sprawa że łatwiej było być coś podpowiedzieć jeśli autor opisałby jaki profil  produkcji ,jaki posiada sprzęt ciągniki itp. Druga sprawa że sugerując się ilością hektarów (ponad 10 ) to jeszcze tak z 20-25  lat do tyłu ludzie w skrajnych przypadkach obrabiali to jedynie c330 ewentualnie w tandemie c330  i c360. Ja wiem że technologia się zmieniła, że sporo osób hobbistycznie się zajmuje po pracy ale wg mnie nawet taka 914 będzie dużo za duża . No chyba że planuje uprawę bezorkowa, strip trill

Sztuk bydla kolo 12. Tak to gleba 3a ciężka glina. Praktycznie cały sprzęt do wymiany. Mam chęci kupić brone wirowa 3m do mojego poznaniak i naraz siać po orce

5 godzin temu, Alchemik napisał:

Jak faktycznie jest potrzebny ciągnik, to znaczenie ma, czy do obrabiania jest już jakiś mały ciągnik i ma zostać jako pomocnik, czy szukamy czegoś uniwersalnego.

Już są jakieś maszyny, a ewentualny zakup planowany jest równolegle z ciągnikiem? Czy może będzie rozciągnięty w latach?

Do ciągnika 120-150 koni maszyny to spory wydatek jeśli nie mamy żadnych maszyn uprawowych i trzeba wszystko kupić.

Co innego jak szukamy ,,byka" do orki i ciężkiej roboty i w przyszłości może innych maszyn. Co innego jak mamy maszyny od c360, a nie mamy pieniędzy na więcej maszyn i szukamy jedynego ciągnika na gospodarstwo. W takim przypadku lepiej poszukać coś trochę mocniejszego z 4x4 i pracować poprostu szybciej tym co jest. 

Narazie mam 80 km ale bez przodka. Poza tym mam grubera 2.2 m to ledwo idzie z tym bez przodka a talerzowka 3m jak mokro to szalu z prędkością nie ma

5 godzin temu, damianos95 napisał:

Za 65tys to już idzie jakaś renowke kupić z 90-95km zamiast ursusa albo Zetora ale jak wolisz 

Renowka to podobno słabe egzemplarze. Koszt naprawy bardzo duzy

Opublikowano
1 godzinę temu, paprykarz123456789 napisał:

Sztuk bydla kolo 12. Tak to gleba 3a ciężka glina. Praktycznie cały sprzęt do wymiany. Mam chęci kupić brone wirowa 3m do mojego poznaniak i naraz siać po orce

Narazie mam 80 km ale bez przodka. Poza tym mam grubera 2.2 m to ledwo idzie z tym bez przodka a talerzowka 3m jak mokro to szalu z prędkością nie ma

Renowka to podobno słabe egzemplarze. Koszt naprawy bardzo duzy

Nie wiem kto ci tych pier**l naopowiadal o renowkach ale chcesz to wierz ursus i Zetor cena sama w sobie że wysoka a naprawić go dobrze to też tanio nie jest w porównaniu do zachodnich

Opublikowano

na ten areala @paprykarz bierz coś 160÷190KM na mniejsze nie patrz. @damianos95 do takiego ursusa czy zetora części w każdym kiosku przysłowiowym a do renowki tak łatwo i tanio nie będzie fakt że jakość części do ursusa nie powala ale na te hektary

Opublikowano
30 minut temu, wojtal24 napisał:

na ten areala @paprykarz bierz coś 160÷190KM na mniejsze nie patrz. @damianos95 do takiego ursusa czy zetora części w każdym kiosku przysłowiowym a do renowki tak łatwo i tanio nie będzie fakt że jakość części do ursusa nie powala ale na te hektary

Powiem ci że te popularne części tak ale jak cos do skrzyni mostu to już często trzeba poczekać dwa trzy dni 

No właśnie jakość tych części jest słaba w większości że trudno dopasować coś do czegoś 

No ale jak znajomy robil skrzynie w zetorze 5340 na Ori Zetor to też tanio nie było wcale a do każdego zachodniego tanio nie będzie a im więcej udogodnień będzie tylko drożej no i kwestia znajdź w rozsądnych pieniądzach Zetora ursusa i w fajnym stanie 

Opublikowano

@damianos95 tylko taki Ursus czy Zetor jak stanie na polu z blachego powodu pęknie Ci rurka (przewód) od paliwa lub oleju to jedziesz do sklepu godzina gora 2 i jeździsz dalej a do takiej reni nie wiem czy tak od ręki dostaniesz. przykład z tego tygodnia sąsiad dzwoni żeby podjechać do niego na pole z kablami bo mu DF zgasł na polu i nie może odpalić no nie dało rady bo niby prosta rzecz się zjebała bo elektromagnes w rozruszniku wyciągnęliśmy rozrusznik no odwiedził 3 agromy no elektromagnes zamówiony za 3 dni będzie do Zetora Ursusa od ręki no dobra sciagnolem go spola bo sąsiad nie chciał odpalać DF z zaciąg u no za 3 dni jest elektromagnes no ale nie pasuje do tego modelu no i od pn do pt traktor stoi bo dopiero drugi elektromagnes przyszedł w piątek niby pierdoly a jednak.

Opublikowano
19 godzin temu, Luki99 napisał:

wystarczy 5314 tylko że cena podwójna bo około 100000

Jeśli tyle mi dasz za mojego to już du** pakuj i przyjeżdzaj i jeszcze flaszkę dorzucę. 😁

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Jeśli tyle mi dasz za mojego to już du** pakuj i przyjeżdzaj i jeszcze flaszkę dorzucę. 😁

Na olx każdy 5314 po 100000 i jeszcze bez tura to chyba taka cena jest na nie. 🤔😉

Opublikowano
2 minuty temu, Luki99 napisał:

Na olx każdy 5314 po 100000 i jeszcze bez tura to chyba taka cena jest na nie. 🤔😉

Zejdź dzieciaku wkońcu na ziemię bo fantazja ciebie ostatnio za bardzo ponosi. 

To że ktoś chce za tego strucla 100koła to jego sprawa ale ten ciągnik nie jest wart tych pieniędzy. 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, PRIMO napisał:

Zejdź dzieciaku wkońcu na ziemię bo fantazja ciebie ostatnio za bardzo ponosi. 

To że ktoś chce za tego strucla 100koła to jego sprawa ale ten ciągnik nie jest wart tych pieniędzy. 🤦‍♂️

Ok zejdę na ziemię. Ja go kupował nie będę. Tylko dziwię się że tak drogo. 

Edytowane przez Luki99
Opublikowano
40 minut temu, jaco512 napisał:

Elektromagnes lepiej kupić w typowym sklepie z rozrusznikami, alternatorami, często to te same części co w ciężarówkach

Tylko trzeba mieć jeszcze taki sklep gdzieś w pobliżu. Jakieś większe miasto to mam 70-90km od domu. Najbliższy sklep rolniczy to 20km - raczej tylko części do polskich maszyn, ale w zasadzie wszystko. Może nie tanio, ale właściciel wiele lat pracował jako sprzedawca w lokalnym sklepie rolniczym, potem wygrał w totka i...naprzeciwko swojej starej pracy otworzył swój sklep :) mega ogarniety gość, z polskich maszyn na pamięć zna części. Nastepny sklep to 30km (szop, Grene) - cudów nie ma z asortymentem i sprzedawcy średnio ogarnięci, do tego ceny wysokie. Potem 35km - taki nieduży sklep, ale ogarnięci sprzedawcy, nawet spory asortyment, jak czegoś nie ma, to szybko ściągają. A potem to już wszystko dalej. Od ręki do zachodnich mało co dostaniesz w okolicy. Taka czarna plama na rynku usług.