Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, odrion napisał(a):

1l priaxor plis 0.5 l priotio to super zestaw na t2. Priotio na septoriozę nie jest lepsze niż fluksapyroksad. 150g priotio będzie skuteczniejsze niż 100g fluksapyroksadu interwencyjnie, ale zapobiegawczo priotio nie ma startu do fluksapyroksadu. Ludzie czesto słabo chronią liście w t1 albo opóźniają t2 robiąc t2/t3 i oprysk czesto idzie na rozwinięta septoriozę. Dlatego priotio to podstawowa substancja na t2 i jest czescią dobrych srodkow (ascra, elatus, pioli propak, itp). Czyści rozwinięta septoriozę i trochę zabezpiecza. Ale to tylko triazol I nie ma co porównywać go do np nowoczesnych substacji sdhi typu fluksapyroksad. 

Zabieg robiłem na liścia flagowego mniej więcej. I tak zostało do żniw, zboże zdrowe plon bardzo dobry

Opublikowano
19 godzin temu, Pawelek998 napisał(a):

Priaxor 1l/ha czy soligor 1l/ha 🤔 na t2

soligor dobry na t3 bedzie jak masz juz tak dużo kasy 😀

T1 duet na start w zwiększonej dawce o 20 - 30 % zależy ile chcesz wydać

Opublikowano
44 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

septorioza u mnie juz na poczatku maja byla. lisc flagowy jeszcze nie wylazl. protiokonazol chcialem na t1 dac. sam juz nie wiem jak to poukladac 😡

To daj na t1. Ja w pszenicy po pszenicy dawałem unix, fenopropidyne i protio.

Opublikowano
10 minut temu, Wpaw napisał(a):

To daj na t1. Ja w pszenicy po pszenicy dawałem unix, fenopropidyne i protio.

ile tego unix i ile protio ?

Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

septorioza u mnie juz na poczatku maja byla. lisc flagowy jeszcze nie wylazl. protiokonazol chcialem na t1 dac. sam juz nie wiem jak to poukladac 😡

Za dużo azotu dajesz i choruje zboże 😅

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Wpaw napisał(a):

Z tego co pamiętam 0,5kg i 0,5l z protio 300. Fenopropidyny 0,4

To koszt takiego zabiegu w granicach 220 - 250 zł tak na skróty licząc

Opublikowano
6 minut temu, malinalbe napisał(a):

To koszt takiego zabiegu w granicach 220 - 250 zł tak na skróty licząc

Nie pamiętam ceny, ale to na lepiej rokujący działkach, na gorszych ziemiach wybieram tańsze rozwiązanie bo to i tak wielka nie wiadoma, susza i zbierasz plewy.

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

Za dużo azotu dajesz i choruje zboże 😅

nie przesadzajmy 😃 200 + 250 saletry, w tym roku w bonusie jesienia 100 kg mocznika. po rzepaku , do protio dodam cyflux i nic wiecej. w monokulturze unix tez bym dodal. jesli na t1 protio ,to ma t2? tebu ,metko, protio, sam priaxor? a na t3 tebu albo metko?

Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie przesadzajmy 😃 200 + 250 saletry, w tym roku w bonusie jesienia 100 kg mocznika. po rzepaku , do protio dodam cyflux i nic wiecej. w monokulturze unix tez bym dodal. jesli na t1 protio ,to ma t2? tebu ,metko, protio, sam priaxor? a na t3 tebu albo metko?

Na t2 mefentriflukonazol + coś

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 18:20, Pawelek998 napisał(a):

Robił ktoś zakupy na superplony. pl ? 

Jakie opinie 

Robiłem , zamawiasz i poczka po 2-3 dniach przychodzi , wszystko spoko 

Ja zawsze kupuję przez internet za pobraniem 

Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

50 zł/ha więcej za t1, to nie majątek. 

Na każdym zabiegu 20 -50 -czy 100 zł więcej to nie majątek , a suma sumarum na 30 ha to zrobi się rocznie 10-20 tys , więc już sporo grosza , a plon powiedzmy taki sam 

Opublikowano

Chodziło mi tylko o T1. Jeśli pszenica w wadliwym zmianowaniu, to warto dołożyć stosunkowo drogiego cyprodynilu 😉

Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Na t2 mefentriflukonazol + coś

Ja robiłem ten zabieg w tamtym roku +coś czyli comet czyli priaklostrobina? Wydaje mi się że słabszy zabieg od priaxora. Tylko ze priaxora dawałem rok wcześniej także też porównanie z d*py takie trovhe. 

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Ja robiłem ten zabieg w tamtym roku +coś czyli comet czyli priaklostrobina? Wydaje mi się że słabszy zabieg od priaxora. Tylko ze priaxora dawałem rok wcześniej także też porównanie z d*py takie trovhe. 

Ile mefentri poszło na ha ?  Kupiłem okazyjnie 2×5 l. samego mefentri po 110 zł brutto/l. Myślałem nad 1l/ha + strobi albo sdhi 🤔

12 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Revysky drogo wychodzi w stosunku do ilości s.cz.

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Ile mefentri poszło na ha ?  Kupiłem okazyjnie 2×5 l. samego mefentri po 110 zł brutto/l. Myślałem nad 1l/ha + strobi albo sdhi 🤔

Revysky drogo wychodzi w stosunku do ilości s.cz.

80g

Opublikowano
masa24 napisał:

protio i te mefretere przy t 2 to najszybsza droga do pozbawienia się gęstości i szybszego zaschnięcia rośliny 

dlaczego , skad takie spostrzezenia? a inne triazole? no tebu tez beda mialy taki wplyw?

Opublikowano

Ja w tym roku planuje na t1 duet na start w zwiększonej dawce A na t2 priaxor w dawce 1l/ha,myślę że taka ochrona wystarczy,czy lepiej dać 1,5 L/ha priaxora I nie bawić się w żadne mixy w t2 ? Ktoś stososowal taką ochronę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v