Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, XTRO napisał(a):

Nie mam pomiaru plonu. Jeśli jestescie tacy nie ogarnięci i nie widzicie prędkości koszenia i poziomu start to ja nie dziwię że macie problemy ze złapaniem dwucyfrowki

Cx szybciej zgubi na sitach niż na klawiszach, pszenica to nie pszenżyto że go słoma bardziej przydlawi. 4-5km to chyba pszenica 5-6 ton

Jeszcze zależy jaki heder , bo np 4, a 7 czy 9 metrów szerokości też coś wnosi do prędkości jazdy 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Nie raz się kosiło u ludzi że słomy oporowo a ziarna słabiutko , bardzo gęsty siew i azot w nieodpowiednim czasie podany i mamy że słomy kupa , a ziarna niewiele , bo kłosy malutkie i do tego ziarno poślad 

jeszcze tak nie miałem, u nas tam gdzie mogłem jechać 5-6km/h to ani słomy ani ziarka, tam gdzie słoma to i od razu ziarko.

Na szczęście juz tego nie zobacze bo przestaliśmy robić jakiekolwiek usługi.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie wcale ten rzadki siew się nie sprawdza. Usługi wykonuje Z056 to czasami to nie ma co robić bo mało do zbiornika leci, wychodzisz oglądać za kombajn czy gubi czy coś innego a tam wszystko jest ok. Ale jak przyjdzie kosić naprawdę ładną pszenicę co sypie to co chwilę zbiornik do wysypania jest 😀

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, XTRO napisał(a):

Nie mam pomiaru plonu. Jeśli jestescie tacy nie ogarnięci i nie widzicie prędkości koszenia i poziomu start to ja nie dziwię że macie problemy ze złapaniem dwucyfrowki

Cx szybciej zgubi na sitach niż na klawiszach, pszenica to nie pszenżyto że go słoma bardziej przydlawi. 4-5km to chyba pszenica 5-6 ton

To ile skosisz na godzine jak tak wolno jechałeś

Opublikowano

Panowie, wymieniał ktoś z was może noże w sieczkarni. Bo ja się zastanawiam nad wymianą u siebie. Polecacie może jakieś zamienniki? Czy raczej tylko oryginał ? Ja akurat do new hollanda potrzebuje. 

Opublikowano
57 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Panowie, wymieniał ktoś z was może noże w sieczkarni. Bo ja się zastanawiam nad wymianą u siebie. Polecacie może jakieś zamienniki? Czy raczej tylko oryginał ? Ja akurat do new hollanda potrzebuje. 

Ja kupowałem rasspe, nie wiem ile wytrzymuje, kilka lat w Claas, tylko ja niewiele rocznie kosze, i kombajn poszedł na ludzi, nawet nie było potrzeby odwracać 

Opublikowano
54 minuty temu, XTRO napisał(a):

12-14 takie realne wyniki, 15 też idzie wyciągnąć 

Cx-y  mają takie marne wyniki? Przecież Tc- ki mają takie wyniki jak piszesz na spokojnie , to sądziłem że cx zbierze jednak więcej 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, XTRO napisał(a):

Dziecko

Nie mam zamiaru Ci nic udowadniać, miałem dwie działki w tym roku bardzo dobre, reszta była wypalona 

IMG20240719124949.jpg

IMG20240719130818.jpg

Zawsze kosisz na takich stratach na sitach?

Opublikowano

6 minut temu, yacenty napisał(a):

TCkiem 14t? raczej w idealnych warunkach i przy idealnie zgranej logistyce

Co ma logistyka wspólnego z przerobem kombajnu ?  Przecież żeby ocenić ile kombajn przerobi ton przez godzinę pracy , to liczymy godzinę pracy , a nie logistyke 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, lisek napisał(a):

Straty na sitach to pojęcie względne. Zależy jak ma skalibrowane. To że tu tyle pokazuje nie znaczy że faktycznie jest ich dużo. 

Opublikowano
2 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

Jak kombajn będzie stał na wysypywanie to raczej więcej ton w godzinę nie przerobi więcej. 

Idąc tym tokiem rozumowania wydajności, to przy odpowiedniej logistyce bizon będzie miał taką samą wydajność jak lex 8800🤭

Opublikowano
10 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Jak to co ma wspólnego. Jak kombajn będzie stał na wysypywanie to raczej więcej ton w godzinę nie przerobi więcej. 

Jak kombajn stoi to nie pracuje, a wyrażnie było że przerobi tyle i tyle w godzinie pracy , a nie w godzinie stania 

Godzina pracy kombajny żeby mu zrobić pomiar wydajności to jest pełne 60 minut koszenia bez nawet sekundy przestoju , 

Bo przy staniu to i 100 kg na godzine nie przerobi jak se operator przerwe zrobi na obiad 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Wydajność ton na godzinę kombajnu durniu 🤣

Naprawdę ?

24 minuty temu, jajonasz napisał(a):

Idąc tym tokiem rozumowania wydajności, to przy odpowiedniej logistyce bizon będzie miał taką samą wydajność jak lex 8800🤭

Odstaw ten kieliszek jak masz takie pierdoły pisać.

Opublikowano
8 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Odstaw ten kieliszek jak masz takie pierdoły pisać.

Jedynym który lata od tematu do tematu i zasrywa je swoimi pierdoletami i dziecinnymi zaczepkami, to jesteś Ty nieudaczniku 🤭 Oczywiście skumanie tego żartu bym Cię w życiu nie podejrzewał, no i miałem rację.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lisek napisał(a):

Takie straty tyle co tu jest to jest nic, idzie duzo plewy a i słoma się trafia dlatego tak pokazuje 

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Cx-y  mają takie marne wyniki? Przecież Tc- ki mają takie wyniki jak piszesz na spokojnie , to sądziłem że cx zbierze jednak więcej 

Nie realne chyba że największym i to w sprzyjajacych warunkach tak jak Jacek pisze 

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Co ma logistyka wspólnego z przerobem kombajnu ?  Przecież żeby ocenić ile kombajn przerobi ton przez godzinę pracy , to liczymy godzinę pracy , a nie logistyke 

co ma logistyka wspolnego? Ogarnięty odbierający sprawia ze ty kosisz tak jak tobie pasuje, kombajn pozwala, a nie zwalniasz czy wręcz się zatrzymujesz aby wysypać.

Jak każdy zbiornik idzie w pełnym biegu to jednak wydajność rośnie znacząco.

Tak samo kosząc to samo pole, tą samą odmianę jak odbieram ja to spokojnie robimy 11-12t/h, jak odbiera senior 8.5-9. Bo on nie odbiera w biegu i trzeba się zatrzymać i wysypać na miejscu. 3 sypania w ciągu godziny - masz 10 minut, czyli realnie wydajność ci spada o 15-16%

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie, ja podałem wyniki z sypania w miejscu. Aż w przyszłym roku specjalnie zobaczę ile wyjdzie mniej więcej sypiac w biegu. I większy kawałek lepiej wyjdzie w przeliczeniu na tony i godziny niz kawałek mniejszy 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

co ma logistyka wspolnego? Ogarnięty odbierający sprawia ze ty kosisz tak jak tobie pasuje, kombajn pozwala, a nie zwalniasz czy wręcz się zatrzymujesz aby wysypać.

Jak każdy zbiornik idzie w pełnym biegu to jednak wydajność rośnie znacząco.

Tak samo kosząc to samo pole, tą samą odmianę jak odbieram ja to spokojnie robimy 11-12t/h, jak odbiera senior 8.5-9. Bo on nie odbiera w biegu i trzeba się zatrzymać i wysypać na miejscu. 3 sypania w ciągu godziny - masz 10 minut, czyli realnie wydajność ci spada o 15-16%

Pytam wyrażnie po raz drugi , ile taki kombajn ma przerobu podczas godziny pracy , a ty mi odpisujesz że w godzinie jak trzeba 3 razy wysypywać to już wydajność spada o 15% bo z 10 minut musi stać  , a skoro musi stać 10 minut to nie ma przerobu 1 godzinę , tylko 50 minut , 

Więc jeszcze raz ile może przerobić ton w godzinę pracy kombajnu (nie stania), i to mnie tu tylko obchodzi , a co mnie obchodzi czy sypane w locie czy na postoju , nie o to pytam , chodzi mi tylko i wyłącznie ile taki kombajn może przerobić przez 60 minut ciągłego koszenia 

5 minut temu, XTRO napisał(a):

Dokładnie, ja podałem wyniki z sypania w miejscu. Aż w przyszłym roku specjalnie zobaczę ile wyjdzie mniej więcej sypiac w biegu. I większy kawałek lepiej wyjdzie w przeliczeniu na tony i godziny niz kawałek mniejszy 

A no to było tak od razu , bo mi chodziło ile ma wpisane w papierach przerobu , W żadnych danych nie podają wydajności tak , bo za dużo jest zmiennych , choćby np pole bardzo długie i sypanie w locie , a pole krótkie jeszcze klinowate , i sypanie na postoju , to wydajność przy takim liczeniu może spaść np z 15 ton /godz do 6-7 ton , więc tak wydajności kombajnu się nie liczy , 

Co do sypania w locie , tak sypę u siebie  i u tych którzy są kumaci to na całym dniu się 2-3 ha wykosi więcej niż na postoju , przy podobnych działkach (długościowo)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v