Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, 85Tomekkk napisał(a):

My skracamy 0,4 regullo do tego wirtuoz,na drugi raz kier +0,1 regullo .do zabiegów 12,5kg mocznika.gdyby nie burza to by zboże ustało

Usmialem się jakby show dawał sam Laskowik 

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał(a):

Kiedyś jechałem na oryginale moddus i też przypalał.

Jak mam czas to robię zabieg solo, jak nie to łącze.

Pszenica na samym trineksapaku przy 12 t tylko się pochyliła a już nie mowie przy 8t to stoi jak nie powiem co 

A weź wrzuć te pszenicę co dała 12ton 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Nie wiem z kim mnie kojarzycie , jestem niedawno tu

Ty żartownisiu, nie z nami te numery.

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Nie wiem z kim mnie kojarzycie , jestem niedawno tu

Ty żartownisiu, nie z nami te numery.

Opublikowano
2 godziny temu, 85Tomekkk napisał(a):

czego

0,4 regullo to 0,8 moddus. Pewno o to chodzi.

I plus 0,1 regullo to razem 1l formulacjo 250ec. Raczej sporo

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał(a):

A ilu rolników czyta etykiety? 10procent czy mniej?

Raczej każdy czyta , przecież jak kupisz środek co nigdy nie stosowałeś to chyba konieczne jest przeczytanie czy dać go       1 litr czy czy np 2 litry , a jak stosuję środek którym jadę po raz któryś to po co mam czytać etykiete

4 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Po fakcie to sobie mogą... Asahi😃

Masz rację nie raz widziałem jak jeden z drugim, prosto do zbiornika bez rękawic butelkę płucze itp

Też tak robię i jeszcze nie udało mi się zauważyć żeby ktoś robił inaczej np typu kombinezon czy maska 

Jak by się człowiek tak stosował akurat do tego to prawie całe życie by musiał chodzić w kombinezonie i masce , bo jak nie szykowanie oprysków to pryskanie , to znowu przy hodowli amoniak się wytwarza też trzeba maske i kombinezon i praktycznie do 90% prac w gospodarstwie trzeba maskę czy kombinezon zakładać , bo a to smród , a to zapylenie chociażby w żniwa przy zbożach gdzie sie pyli , 

Stosujesz się do tego żeby wszędzie w masce czy kombunezonach chodzić ?

Kolor w pszenicy robi genetyka odmiany niż to że jedna dostała więcej nawozu a druga mniej . Na jeden przejazd brakło jednej odmiany i poszła inna , norma siewu ta sama 

20241223_135027.jpg

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Też tak robię i jeszcze nie udało mi się zauważyć żeby ktoś robił inaczej np typu kombinezon czy maska 

Jak by się człowiek tak stosował akurat do tego to prawie całe życie by musiał chodzić w kombinezonie i masce , bo jak nie szykowanie oprysków to pryskanie , to znowu przy hodowli amoniak się wytwarza też trzeba maske i kombinezon i praktycznie do 90% prac w gospodarstwie trzeba maskę czy kombinezon zakładać , bo a to smród , a to zapylenie chociażby w żniwa przy zbożach gdzie sie pyli , 

Ja wiem że czas wiecznie goni, nie mówię tu o żadnym kombinezonie. Chodziło mi tylko o maskę okulary i rękawiczki gumowe. Po co ta chemia ma się rozlewać po rękach? po co mam to wąchać? Albo ma prysnąć do oka? Podstawy BHP. Ja już nie raz nauczyłem się rozumu przez lekkomyślność. Ale każdy niech sobie robi jak mu pasuje.

Amoniak mi nie przeszkadza, kurz tak samo nie. Najgorzej ta chemia bez maski dwa dni w nosie czuć.😁

36 minut temu, Agrest napisał(a):

0,4 regullo to 0,8 moddus. Pewno o to chodzi.

I plus 0,1 regullo to razem 1l formulacjo 250ec. Raczej sporo

Dlatego Tommy 66692 tak się uśmiał. Ale grunt że nie leżało 😁

Edytowane przez Wpaw
  • Thanks 1
Opublikowano

nie wiem jak z tym tebu. w tym roku na t2 poszedl 1 litr tebu, bo zolte liscie od septoriozy sie robily. niby nie ma na super wrazliwe ,ale podzialalo. hmmm srednio 7.5 t mi wyszlo. czy tebu przytrzymalo pszenice? hmmm sam nie wiem, moze byloby wiecej bez tebu? a czy nie jest tak, ze wiekszosc triazoli dziala regulująco?

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

A poprzednie lata mustang? 

Przeważnie tribenuron

2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Ja wiem że czas wiecznie goni, nie mówię tu o żadnym kombinezonie. Chodziło mi tylko o maskę okulary i rękawiczki gumowe. Po co ta chemia ma się rozlewać po rękach? po co mam to wąchać? Albo ma prysnąć do oka? Podstawy BHP. Ja już nie raz nauczyłem się rozumu przez lekkomyślność. Ale każdy niech sobie robi jak mu pasuje.

Amoniak mi nie przeszkadza, kurz tak samo nie. Najgorzej ta chemia bez maski dwa dni w nosie czuć.😁

Dlatego Tommy 66692 tak się uśmiał. Ale grunt że nie leżało 😁

Jedynie rekawice , jak byłem młody to bez , teraz zmądrzałem

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał(a):

wilkołak nie ściemniaj stary grzybie , miwigos też leciał inputem zawsze . po co taka konspiracja ?

Dokładnie, dlatego podpytałem czym poprawiał bo mustangiem ale kręci że tribenuron 😅 jednak to on 🤪

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, wilkołak napisał(a):

Przeważnie tribenuron

Jedynie rekawice , jak byłem młody to bez , teraz zmądrzałem

Zależy jeszcze jakim ciągnikiem się pryska, jak "nowym" szczelnym to bez maski można, jak c-330 bez kabiny to wiesz...😁 Ja mam kabinę😉 ale kolega pryska obok wladymircem bez kabiny i bez maski masakra.

Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 22:12, STIG13 napisał(a):

Mi się trafiało trochę mimo mocnej ochrony dlatego zacząłem używać siltiofamu. W tamtym roku jedno pole na próbę w tym na całość.

Yacentemu chodziło chyba o mączniaka 🤔

W dniu 23.12.2024 o 22:32, Tomek90 napisał(a):

Bo to była Arkadia zapewne albo Tonacja. 

Na dniach pola danko kiedyś w tonacji T1 Aviator był i musiał być wspomagany substancjami typowo na mączniaka. Inne odmiany solo Aviator i czysto. 

Dlatego do aviatora dołożono proquinazid i zmajstrowano Boogie 😁

Opublikowano
22 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Ja tam praktycznie zawsze maska, rękawice i okulary. Kombinezon to akurat gruba przesada, ale od kiedy stosuję te wspomniane rzeczy np. podczas zrzutów zboża na magazyn lub z magazynu na auta, to jest ogromna poprawa, jeśli chodzi o problemy z infekcjami gardła. Z nawozami podobnie. Od kiedy noszę maskę przy rozsiewaniu nawozów (chodzi o wysypywanie nawozu z big baga do rozsiewacza, bo wtedy można się tego cholerstwa nawdychać), to też jest o niebo lepiej. Raz mi się nie chciało nałożyć przy polifosce, to pamiętam od razu na następny dzień gardło zaczęło boleć i człowiek już przez kolejne parę dni musiał się męczyć. Ludzie na mnie dziwnie patrzą na skupach, jak wysypuję zboża z maską i okularami, ale zdrowie mamy jedno i na tym mi najbardziej zależy, a nie na chwilowej wygodzie. 

Takie rzeczy się bagatelizuje, ale choroby zawodowe nie biorą się właśnie z niczego, tylko z wieloletniej ekspozycji naszego organizmu na pewne czynniki zewnętrzne, a środki ochrony osobistej służą właśnie temu, by to ryzyko minimalizować.

Opublikowano

Rękawice to podstawa z maską to różnie bywa zazwyczaj wlewam do rozwadniacza i zamykam i nic nie wącham 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v