Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica już ładnie powschodzila ale strasznie wieje i nie mam jak prysnąć expertem + dff, piątek deszcz a od soboty zimne noce z możliwym lekkim przymrozkiem, czy przymrozek będzie przeszkodą do wykonania jesiennego zabiegu? Czy np jak jutro pod wieczór wiatr ustanie w co wątpię to warto pryskać przed samym deszczem?

Opublikowano
31 minut temu, miwigos napisał:

Standartowo 0,05

Nie opryskałem rok temu i troche była u mnie

To są takie okolice co niema rzepaku i kuku, chyba rejon ogrodniczy , albo same zboże i plony mizerne

Ja 6 lat temu zacząłem siać rzepak jako pierwszy na okolicy , nawet ten co skupuje to mówił że przydało by się żeby były ilości całosamochodowe bo jako jeden mu sprzedałem , nawet jak w to wchodziłem nie było się kogoś spytać co i jak robić z taką uprawą , minęło 6-7 lat i rzepak stał się dosyć pospolity na tyle że rzepak jest zapewne na 2 miejscu po pszenicy , choć i zioła czy warzywa też są 

Opublikowano

Jeszcze nie.

Gleba jest wygrzana i przymrozek unosi się wyżej.

Prądy ciepła unoszą go od powierzchni gleby osadzając na wyższych roślinach

4 minuty temu, Tigon napisał:

Pszenica już ładnie powschodzila ale strasznie wieje i nie mam jak prysnąć expertem + dff, piątek deszcz a od soboty zimne noce z możliwym lekkim przymrozkiem, czy przymrozek będzie przeszkodą do wykonania jesiennego zabiegu? Czy np jak jutro pod wieczór wiatr ustanie w co wątpię to warto pryskać przed samym deszczem?

Opublikowano
39 minut temu, miwigos napisał:

Standartowo 0,05

Nie opryskałem rok temu i troche była u mnie

To są takie okolice co niema rzepaku i kuku, chyba rejon ogrodniczy , albo same zboże i plony mizerne

Jest rzepak, jest kukurydza, jest słonecznik, są dynie, buraków niema, tzn sa ale ci więksi tylko co kiedyś siali. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Jeszcze nie.

Gleba jest wygrzana i przymrozek unosi się wyżej.

Prądy ciepła unoszą go od powierzchni gleby osadzając na wyższych roślinach

widziałeś jak poszacowali mrozowe?

u nas po 30 % a ponoć od 40% wypłaty. Mowa o sadownictwie 

coś przeczuwam, że suszowe będzie podobnie, po 15%

Edytowane przez XTRO
  • Sad 1
Opublikowano

Ja mam 85 i 90%. Wniosek złożyłem. Już wprowadzają i twierdzą że pieniądze będą.

Wyrwałeś kasę za pomidora?

Ja dziś zgłosiłem zawiadomienie o oszustwie. Dostałem 10% wartości faktury

Myślę że na wypłaty suszowe nie ma szans.

Nawet powodzianie nie dostali obiecanych szybkich 10tys zł

Opublikowano

Panowie uśmiechnijcie się, to dopiero początek szamba jeszcze co najmniej 3lata🙆

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na szpitale nie mają nawet, a co tu wspominać o kasie dla chłopów. Ogólnie szybko poszło z powrotem "piniendzy nie ma", nawet mnie tempo zaskoczyło.

Dokładnie...zastanawiam mnie tylko kiedy to wszystko pierdolnie , i ludzie zaczną wychodzić ostro na ulicę.  Rzywnosc ma drożeć, leczyć nie chcą, albo prywatnie wszystko. Paliwo wczoraj 5.53 ON dziś już 5,81. Krus znowu coś podnieśli, za prąd jakieś nowe naliczenia , doplaty zmniejszyli, kontrole jeszcze niech wpadną i zapewne cos im sie nie spodoba, a posłom coś podnieśli...uśmiechnięta Polska nie ma co 🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Agrest napisał:

Ja mam 85 i 90%. Wniosek złożyłem. Już wprowadzają i twierdzą że pieniądze będą.

Wyrwałeś kasę za pomidora?

Ja dziś zgłosiłem zawiadomienie o oszustwie. Dostałem 10% wartości faktury

Myślę że na wypłaty suszowe nie ma szans.

Nawet powodzianie nie dostali obiecanych szybkich 10tys zł

nie jeszcze, jest niby jakaś szansa z tego funduszu krajowego wyrwać ale patrząc co się dzieje nie ma co chyba na to liczyć 

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie...zastanawiam mnie tylko kiedy to wszystko pierdolnie , i ludzie zaczną wychodzić ostro na ulicę.  Rzywnosc ma drożeć, leczyć nie chcą, albo prywatnie wszystko. Paliwo wczoraj 5.53 ON dziś już 5,81. Krus znowu coś podnieśli, za prąd jakieś nowe naliczenia , doplaty zmniejszyli, kontrole jeszcze niech wpadną i zapewne cos im sie nie spodoba, a posłom coś podnieśli...uśmiechnięta Polska nie ma co 🤦‍♂️

Paliwo było wiadome ze pójdzie w górę, przez turbańczyków. 

• Thanks 1
Opublikowano

Najgorzej mnie martwi prąd, jak pozamykają kopalnie i elektrownie to się nie wypłacimy albo będziemy siedzieć o świeczkach. A te debile chcą atom zacząć budować dopiero 2040r

Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Paliwo było wiadome ze pójdzie w górę, przez turbańczyków. 

Uległeś propagandzie albo przeoczyłeś to i owo. Nie przez turbańczyków a myckowych z pejsem

Opublikowano
58 minut temu, Tigon napisał:

dołączam sie do pytania , tez chce w sobote cos opryskac pszenica 3 liscie ma , tylko na tym polu sa miejsca ze kiedys łąki były a na łakach zawsze moze złapać przymrozek , mam pszenice kws emil czyli wrażliwa na chlorotoluron , a wiec czym pryskac na nizsze temperatury ? 

Opublikowano (edytowane)

Wpierw mamy odkupić wiatraki od Niemca a dopiero potem atom, wgl przecież za dwie dekady to Europa będzie niczym innym nie odbiegała od przeciętnego kraju z Azji, Chiny to już wgl jak wróciłem do wawy to jakbym cofnął się epokę wstecz to jest szok, nowiutkie auta w salonach za połowę ceny tych co w eu a o wyposażeniu nie wspomnę w środku kosmos ale o jakości się nie wypowiem bo u nas w Europie Francja i Niemcy nie pozwolą sprzedawać bo wiadomo, wszędzie drogi 4-5 pasmowe, kultura jazdy to wgl, nawet by się myślało że tam komuna i wszędzie wszystko zabronione ale przecięty Kowalski czyli np ja mam wrażenie że u nas jeszcze większą mafia jest.

Nam zaraz zostaną tylko banki, media i  giełdy, i wtedy jak wszystko pierdolenie to cofniemy się do ery Afryki.

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, warchest napisał:

dołączam sie do pytania , tez chce w sobote cos opryskac pszenica 3 liscie ma , tylko na tym polu sa miejsca ze kiedys łąki były a na łakach zawsze moze złapać przymrozek , mam pszenice kws emil czyli wrażliwa na chlorotoluron , a wiec czym pryskac na nizsze temperatury ? 

Tym co i w wyższe.

Opublikowano
48 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na szpitale nie mają nawet, a co tu wspominać o kasie dla chłopów. Ogólnie szybko poszło z powrotem "piniendzy nie ma", nawet mnie tempo zaskoczyło.

Dla myrchy na przedszkole jest 😋

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Uległeś propagandzie albo przeoczyłeś to i owo. Nie przez turbańczyków a myckowych z pejsem

Ok niech będzie ze przez tych co w sukienkach chodzą men. 

Reksio 0.3

Herold 0.25-0.35

Reliance 0.6

Wszystko taki sam skład 200 dff 400 flufanacet a dawkowanie rozstrzał jak na dzikim zachodzie. 

Opublikowano
52 minuty temu, Tigon napisał:

Wpierw mamy odkupić wiatraki od Niemca a dopiero potem atom, wgl przecież za dwie dekady to Europa będzie niczym innym nie odbiegała od przeciętnego kraju z Azji, Chiny to już wgl jak wróciłem do wawy to jakbym cofnął się epokę wstecz to jest szok, nowiutkie auta w salonach za połowę ceny tych co w eu a o wyposażeniu nie wspomnę w środku kosmos ale o jakości się nie wypowiem bo u nas w Europie Francja i Niemcy nie pozwolą sprzedawać bo wiadomo, wszędzie drogi 4-5 pasmowe, kultura jazdy to wgl, nawet by się myślało że tam komuna i wszędzie wszystko zabronione ale przecięty Kowalski czyli np ja mam wrażenie że u nas jeszcze większą mafia jest.

Nam zaraz zostaną tylko banki, media i  giełdy, i wtedy jak wszystko pierdolenie to cofniemy się do ery Afryki.

To co jeszcze kilka lat temu było błogosławieństwem obecnie staje się przekleństwem. Niemcy znaczy się.

2 godziny temu, Tigon napisał:

Tak. Zabieg jesienny to głównie zabieg doglebowy, warto to pamiętać,

Opublikowano
8 minut temu, Zetmar napisał:

Na który liść dać mieszankę expert met+dff+tribenuron?

Jak najszybciej , może być przdwschodowo , jak ziemia wilgna po deszczu, wtedy bez tribenurony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v