Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, suffeks napisał:

axial nie bierze stokłosy wiem bo dałem ponad litr wiosną 

Dobrze że mówisz bo takie coś usłyszałem. Wiem że od przyszłego sezonu trzeba będzie tego pilnować 

Opublikowano

u nas w ciagu tamtwgo tyg napadalo raptem 15 li, dobre i to, centralna polska. mam pytanie dco do zabiegi, w trakcie kloszenia pryskalem 0.8 harviga. czy teraz jak kwitnie warto niewielka iloscia tebukonazolu opryskac?

Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja tak samo tylko  że planuje mieszanie tebu+ protio lub metki , i nie wiem co będzie lepsze 🤔

ile dajesz tebu? 

Ja T3 z dodatkiem cyperkil i rsm 10l/ ha zrobiłem wczoraj 

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Ale leje , młp.

U mnie trochę wyżej,  na razie zaczęło mżyć,  ale z każdą godziną ma się  rozpędzać i tak prawie caly dzień ma być  , ale w sumie deszczu za wiele nie ma więc niech leje , tym bardziej że  uprawy zabezpieczone T3

Opublikowano
przybyslawice5211 napisał:

A jak atlantis 12 sobie radzi z stokłosą

ja mam na nowej dzierżawie takie wielkie Kempy ale to będę chciał wyciąć je lub wyrwać żeby nie zanieczyścić sobie reszty ziarna    

tak średnio bym powiedział że sobie radzi. Lepiej axsial działa

dodam że dawałem axsial 50 1l na ha

STIG13 napisał:

Siałem bezorkowo pszenicę po pszenicy, słoma zostawała. Bez różnic między innymi. Przy czym z założenia wszędzie mocna ochrona fungi była.

A w jakim rostawie siałeś pszenicę? Siewnikiem do bez orki ? jak nie to jaka uprawa poszła i na jaką głębokość?

Opublikowano

Tydzień temu wykonane T3 + cyperkill na skrzypionki w Euforii. 0,9l tebu + 0,25l metko (śladowe ilości z resztek środka). Mocno się zastanawiałem nad sensem zabiegu bo maj suchy ale od początku czerwca 15l i dzisiaj też pada i chyba to była dobra decyzja. 

IMG_20240529_185437.jpg

Opublikowano
40 minut temu, malinalbe napisał:

tak średnio bym powiedział że sobie radzi. Lepiej axsial działa

dodam że dawałem axsial 50 1l na ha

Od kiedy axial stokłosy bierze?

• Thanks 1
Opublikowano

ja na jednym polu zawsze jest stokłosa i zastosowałem axsial i ram gdzie nie dopryskalem to jest (miedzach, koło sadku) a na polu czysto może to u mnie jest jakaś słabsza tą stokłosa. większość pisze że nie bierze więc ja nie wiem umnie wzięło

Opublikowano

Panowie skoro na dwustrumieniowkach pryskacie 5bar to z jaką prędkością pryskacie i ile wychodzi wam cieczy na ha? Ja pryskam 60tka i na 3 biegu wychodzi 7km/ha a ciśnienie 3.5bara. Hmm dając 5 bar i wydatek ok 200l to muszę 4 biegiem zapierniczać

Opublikowano

Przepraszam że nie w temacie, ale tu ruch spory.

Po wielu latach Agencja Nasienna Leszno postanowiła odnowić ze mną kontakt.

Wnioskują o udzielenie informacji o zużytym materiale.

Zmieniło się tyle że paragrafami nie straszą.

Ktoś też dostał?

Opublikowano

Na jednej dzialce  w pszenicy wyskoczyl mi gluchy owies, stanowisko po rzepaku ale pole podmokle  ,meliorowane ale glowne row przytkane I tak to już  z jest, ciezko poprawic. 

Terminy opryskow nie zawsze odpowiadaja kondycji pola. Czy jest sens pryskac teraz ten owies ? Czym?

Myslsle ze sie wyspie przed zbiorem pszenicy pozniej uprawki kilkukrotnie I mz byc zasiany poplon ,w tym roku chce opoznic siew do poczatkiem pazdziernika. 

Opublikowano

no to jak nie działa to na przyszły rok będzie u mnie od między do cholery tej stokłosy. A tak na marginesie co na stokłosa dawać ?

Opublikowano
Agrest napisał:

Przepraszam że nie w temacie, ale tu ruch spory.

Po wielu latach Agencja Nasienna Leszno postanowiła odnowić ze mną kontakt.

Wnioskują o udzielenie informacji o zużytym materiale.

Zmieniło się tyle że paragrafami nie straszą.

Ktoś też dostał?

U mnie też byli jakieś 7-8lat temu, czyli jest szansa że przypomną sobie o mnie hehe

Opublikowano

Poprosiłem listonosza o awizo, ale ciekawość zwyciężyła. Myślę sobie, w tym roku kwalifikat zasiany to choć zobaczę co piszą. 

Opublikowano

na pewno będą sprawdzali lata poprzednie 3 lata na pewno. Jak do mnie przyjechali to podliczyli mnie za niepłacenie i wystawili mandat chyba 200- 300zl i tyle. Pamiętam że mocno nie odczułem ale ciekawe jak teraz do tego podchodzą. Daj znać jak u ciebie bedzie

Opublikowano

Panowie robić T2 a może raczej T3? T2 nie robiłem bo była totalna susza od ponad miesiąca, miejscami spaliło ozime zboża. W ostatnich dniach spadło sporo deszczu i zastanawiam się czy zrobić zabieg na tych działkach gdzie pszenicy susza nie spaliła. Pszenica w pełni wykloszona. Dać samo tebu 250 g/ha i do tego coś na skrzypionke bo trochę jej jest.

Opublikowano
9 minut temu, Piffpaff napisał:

na pewno będą sprawdzali lata poprzednie 3 lata na pewno. Jak do mnie przyjechali to podliczyli mnie za niepłacenie i wystawili mandat chyba 200- 300zl i tyle. Pamiętam że mocno nie odczułem ale ciekawe jak teraz do tego podchodzą. Daj znać jak u ciebie bedzie

A mają takie prawo? Kiedyś sądem mnie straszyli. 

Mam 30 dni  na wysłanie, ale nie wyślę nic.

Opublikowano
Fugeo napisał:

Panowie robić T2 a może raczej T3? T2 nie robiłem bo była totalna susza od ponad miesiąca, miejscami spaliło ozime zboża. W ostatnich dniach spadło sporo deszczu i zastanawiam się czy zrobić zabieg na tych działkach gdzie pszenicy susza nie spaliła. Pszenica w pełni wykloszona. Dać samo tebu 250 g/ha i do tego coś na skrzypionke bo trochę jej jest.

sam sobie odpowiedziałeś, skoro spadło sporo deszczu to bez ochrony wsadzi się grzyb. Boję się że 250g tebu może przypalić, lepiej daj połowę i dorzuć 125g protio

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, STIG13 napisał:

Axial nie działa na stokłosę

Jest kilka rodzai, może którąś przyhamuje.

5 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

A jak atlantis 12 sobie radzi z stokłosą

ja mam na nowej dzierżawie takie wielkie Kempy ale to będę chciał wyciąć je lub wyrwać żeby nie zanieczyścić sobie reszty ziarna    

Przecież pisałem, że lepsze będzie chociażby Incelo. Jest jeszcze Nomad/Mover, Attribut i był też i Apyros (jak on działa nie wiem).

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
Agrest napisał:

9 minut temu, Piffpaff napisał:

A mają takie prawo? Kiedyś sądem mnie straszyli. 

Mam 30 dni  na wysłanie, ale nie wyślę nic.

Już dobrze nie pamiętam ale mocno kombinowałem i na papierze obsiewalem niska obsadę żeby się kg zgadzały ale i tak wyliczyli ze powinienem zapłacić odstępne. Jak się już za ciebie wzięli to albo nic nie rób albo napisz że siales mało kg/ha tak żeby pasowało i już. Jak będzie źle to kontrola, jak nie odpiszesz też mogą wciągnąć cie na listę do kontroli

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v