Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin34 napisał:

A epoksykonazolu nie miał ;)

Ja mam, ale w tym sezonie nie użyty, więc został na trudne czasy 😁

2 godziny temu, GABBER85 napisał:

jaki rejon moze bym podjechał do niego

Było robić zapasy póki był dostępny po 250 zł/5l. Teraz niektórzy wołają 400 😎

1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Tego to już nawet najlepsi nie mają, zresztą protiokonazol godnie zastąpił epoksy

Z jedną różnicą, że epoksykonazol nie przypalał końcówek liści 😎

Opublikowano

Obecnie to ciężko nie przypalić …. W tym sezonie próbowałem priaxor na t 2 ze względu na brak w nim triazoli i tez lekko przypalilem. Pare ha było pryskanie mefrenitrokonazolem( czy jakoś tak😆) i piraklostrobina to mocniejsze przypalenia . Pryskalem wieczorem

Opublikowano

Za bardzo sie przyglądacie roślinom, za mało macie ha , dlatego tak skrupulatnie oglądacie je, nie chcecie lakkich przypaleń nie pryskajcie , ale czy to będzie opłacalne, kosicie po 10 ton i problem że końcówke przypaliło

Opublikowano (edytowane)

Ja już wszedłem w etap że już mam że tak powiem trochę wyj….ne. I powiem że to dobre rozwiązanie jest na przypalenia itd. O dziwo w tym roku nawet dobrze to wygląda, różnic żadnych że bez mikro, makro i aminokwasów dolistnie. A ile kasy zaoszczędziłem. Tyle za to %% szło kupić 😅😅

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
8 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja już wszedłem w etap że już mam że tak powiem trochę wyj….ne. I powiem że to dobre rozwiązanie jest na przypalenia itd. O dziwo w tym roku nawet dobrze to wygląda, różnic żadnych że bez mikro, makro i aminokwasów dolistnie. A ile kasy zaoszczędziłem. Tyle za to %% szło kupić 😅😅

Ile lat ile hektarów alkohol to zło 

• Haha 1
Opublikowano

Bez pierwszego żyje , nigdy nie stosowałem , bez eżektorów, cięzko by było

24 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

To po mikro widać gołym okiem czy działa, może na zaniedbanych polach , efekt to widać jak jest w magazynie i zrobisz próby czy parametry OK

• Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, jajonasz napisał:

Jak to tak teraz zboże bez aminokwasów? To tak jak pryskanie bez eżektorów 🤭

Grama aminokwasów, grama mikro, grama npk, tylko azot. Po kukurydzy.

20240601_081735.jpg

20240601_075557.jpg

20240601_075446.jpg

20240601_074839.jpg

20240601_074905.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
masa24 napisał:

Obecnie to ciężko nie przypalić …. W tym sezonie próbowałem priaxor na t 2 ze względu na brak w nim triazoli i tez lekko przypalilem. Pare ha było pryskanie mefrenitrokonazolem( czy jakoś tak😆) i piraklostrobina to mocniejsze przypalenia . Pryskalem wieczorem

T2 u mnie priaxor + protio i zero przypaleń. W T1 wirtuoz pro + moddus i lekkie przypalenia a gdzie bez moddusa to nic.

Opublikowano

mikro stosuje Wczesna wiosna jako pierwszy zabieg, jak pszenica puści 2 nowe listki jadę z cynkiem miedzią i manganem, pszenica fajnie się po tym zbiera na wiosnę, widać różnicę między moimi polami a sąsiadów i tu technologii nie zmienię ale już dodawanie gotowców do grzymowek albo specjalnie jeździć w sezonie z oranzada jest bez sensu.

Opublikowano

ja trzyma tego kłosa to jakaś zadka się wydaje. W zamojskim są bardzo ładne pszenicę jak ktoś zadbał bo z opadami nie jest źle nawet teraz pada 😀

Opublikowano

Nie musi być gęsta ale jakaś przyzwoita obsada mysi być. Nie mierzyłem jak miałem plony pod 8 t wiec trochę teraz jestem w kropce jak to oceniać . Pallas niby typ pojedynczego klosa , piekny kłos obsada około 500 i nie wiem czy nie będzie mało na te minimum 7 t. Ketamik kłos. Dużo mniejszy ale obsada już koło 600

euforii nie mierzyłem ale dla mnie to nijaka pszenica i żadnej rewelacji w niej nie widzę na chwile obecna 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v