Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Siedzacybyk napisał:

na jaka glebokosc powinno sie siac pszenice?

kwestia wilgoci ale że późny siew to głęboko nie ma co siać max 2 cm a jak trochę i na wierzchu będzie to nic.

Opublikowano
6 godzin temu, Tigon napisał:

kwestia wilgoci ale że późny siew to głęboko nie ma co siać max 2 cm a jak trochę i na wierzchu będzie to nic.

Ja mam inne obserwacje, bacara "ładną" robotę robi z tym co jest na wierzchu.

Opublikowano

Dokładnie, jeśli za płytko posiane bądź dużo jest na wierzchu to środki chwastobojcze lubią zniszczyć takie ziarniaki. Tak miałem w tym roku w życie. Bardzo mocno dostało po tyłku, połowa obsady została została zniszczona.

• Root Admin
Opublikowano
jacor73 napisał:

6 godzin temu, Tigon napisał:

Ja mam inne obserwacje, bacara "ładną" robotę robi z tym co jest na wierzchu.

jak jest posiane po bożemu to wszystko jest ok,a jak ktoś ma problem z ustawieniem siewnika to po co mieć później pretensje do herbicydu?

Opublikowano
metrax12 napisał:

Co było stosowane w tej drugiej? Bo wygląda to albo na fito albo mocne niedobory. Tifensulfuron z Granstaru Ultra nie pomoże w walce z makiem. Albo sam tribenuron w wyższej dawce (jak nie ma innych chwastów) albo może Mustang nawet zwykły. Na jesieni było coś stosowane?

Jesienią expert + dff, póki co dostała około 70 N/ha. Zdjęcie z niższej części pola gdzie jest nadmiar wilgoci. Co do chwastów to pójdzie Omnera LQM na poprawkę

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

W tym roku u wielu osób widać niedobory manganu, ale niektórzy i tak wola dać super ochronę fungicydowa czy więcej azotu niz to mikro 😅

dlatego ja zawsze choć  po 1kg (najczęściej 2x1kg) leci się z aminoverwą lub coś lepszego.

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

jak jest posiane po bożemu to wszystko jest ok,a jak ktoś ma problem z ustawieniem siewnika to po co mieć później pretensje do herbicydu?

Mój komentarz nie dotyczył pretensji do bacary tylko był odpowiedzią na stwierdzenie @Tigon, który twierdzi, że nic się nie dzieje jak materiał siewny jest na wierzchu.

Opublikowano

Pany do jakiej fazy bezpiecznie można zrobić poprawkę na dwuliścienne np tribenuronem? Potrzebuje czyms przyjechać bo coś się pojawia po jesieni... Chyba, że solo fluroksypyr 

Opublikowano
9 minut temu, Zetix napisał:

Pany do jakiej fazy bezpiecznie można zrobić poprawkę na dwuliścienne np tribenuronem? Potrzebuje czyms przyjechać bo coś się pojawia po jesieni... Chyba, że solo fluroksypyr 

Tribenuron jest bezpieczny do liścia flagowego.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, alfa napisał:

Rzadka 

Myślisz że gęsta lepiej sypie ?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, ravoj napisał:

@kasetonWygląda że za mokro i ona poprostu nie może dać sobie rady w tej wilgoci i zapewne krzewienie jeszcze będzie jak obeschnie i da ciepło . Ja mam działkę że wiem że tam muszę siać 600 na metr bo inaczej d*pa 

9 minut temu, miwigos napisał:

Myślisz że gęsta lepiej sypie ?

Nie nie  . Ale tu mi się wydaje że miejscami to 300 będzie kłosidget blockquote

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Czas na krzewienie powoli sie kończy , to co jest zacznie sie strzelanie w żdżbło, roślina chce wydać plon , nie ważne ile ziaren , 

Opublikowano (edytowane)

Za gęsta bym nawet powiedział . 320szt po 3 mocne rozkrzewienia jest . Jeszcze zejdę z obsada do siewu w tym roku . Zrobić szczote na jesieni czy wczesna wiosna to nie sztuka . Ja i siew opóźnił i z obsady zszedłem . Każdy ma tam inne metody 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

dlatego ja zawsze choć  po 1kg (najczęściej 2x1kg) leci się z aminoverwą lub coś lepszego.

Ja wcześnie 160g już poszło w sumie i z T1 70g.

Opublikowano

Herbicyd z siarczanem magnezu i florowitem - bezpieczne to ?

Będzie Gold lub aminopielik D  na owies

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Herbicyd z siarczanem magnezu i florowitem - bezpieczne to ?

Będzie Gold lub aminopielik D  na owies

się mówi że herbicydy najlepiej solo bo to duży stres dla rośliny. Odczekać dwie doby i wtedy jechać z całą zupą 

Opublikowano
43 minuty temu, miwigos napisał:

Czas na krzewienie powoli sie kończy , to co jest zacznie sie strzelanie w żdżbło, roślina chce wydać plon , nie ważne ile ziaren , 

Dużo ma się od ziemi u mnie wszystko siane w ciągu trzech dni . Część ładnie rozkrzewiona część krzewi się część strzela w źdźbło część nie rośnie wcale . Głupi rok nawet na jednym polu ta część wyżej położona ładna rozkrzewiona a ta nizej rzadka jakby strzelała w źdźbło a od dołu nowe pędy wychodzą . A mam działkę bez azotu  wogole i też ładna myślę że obornik trzyma ją . Może wjadę po niedzieli z azotem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v