Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Damian12345 a nie jest to przypadkiem jakies miejsce z lekka przepuszczalna gleba ?

Mam na jednej działce taka plamę lekkiej gleby i mimo że pH na całej działce 6.2 to w tym miejscu było 3.5 myślę że u ciebie może być podobnie 

być może jest w tych miejscach niższe ph, trzeba będzie sprawdzić

najgorszego z 10 arów

Opublikowano

Mam to, samo na polu świeżo wapnowanym, zresztą kilka lat temu też takie coś miałem, pomoglo ciepło i zabieg mikro, wtedy chyba leciałem tata vita zboża. 

W tym roku pobrałem próbki i poszły do zbadania na makro i mikro, ale i tak uważam na 90% że to zablokowany mangan, przez zastosowanie wapna +lekka ziemia

Póki ciągniesz ziarnka wszystko jest git, jak zaczyna ciągnąć z ziemii to marnieje.. 

W tym roku każdy, składnik solo zmieszam i zrobię opryski tydzień po tygodniu i liczę że odbije 

Opublikowano

Da się kupić siarczan manganu? Czy pozostaje tylko chelat? 

Swoją droga to co spadnie na ziemię też ma jakieś działanie waszym zdaniem czy to, są na tyle śmieszne ilości że jeśli nie wpije przez liść to nie poczuje? 

Opublikowano

Panowie... 3 marca dałem N1 w pszenicy 130l Rsm 32, pszenica dobrze rozkrzewiona, zasiana 25 września po ciętej słomie i gnojowicy około 20m3 ha... Zastanawiam się czy nie za mało dałem azotu, a jeżeli tak to czym to uzupełnić... Dać mocznik 15 procent dolistne plus mikro ( boję się czy jeszcze nie za zimno na to) czy bawić się w jakąś śmieszna ilość typu 50kg saletry na ha, dodam że na n2 też planuje rsm w ilości około 150l w połowie kwietnia.

Opublikowano
4 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Da się kupić siarczan manganu? Czy pozostaje tylko chelat? 

Swoją droga to co spadnie na ziemię też ma jakieś działanie waszym zdaniem czy to, są na tyle śmieszne ilości że jeśli nie wpije przez liść to nie poczuje? 

Oczywiście że da się kupić , ja osobiście kupuję siarczan manganu w workach 25 kg 

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś stosuje siarczan amonu na pierwszą dawkę w zbożach ? (Uwaga-krystaliczny) Ja zastosowałem 200 kg/ha. Mam przypalenia i to dość silne. Ehh... Objawy ustąpią ? Pewnie dlatego że na zaszronione rośliny podane. Ale nie spodziewałem się czegoś takiego. Pytanie czy spaliłem.,czy odbije

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano
16 godzin temu, panczo1922 napisał:

jaki koszt tego eliksiru na 1ha?

Czy przy cenie 850zł/tona pszenicy da się sporo zarobić?

85 zł mikroelementy na hektar
147 zł mocznik + siarczan Mg  
Jakieś 30 kg mocznika na hektar dolistnie i 15 kg siarczanu Mg
Magnez mam wysoki na polach więc nie pcham dużych dawek dolistnie
Mocznik może delikatnie zwiększę ale nie wiem obecnie mam 14 kg dolistnie 
118 kg N pójdzie w granuli - stanowisko mocne bo po rzepaku
Jeśli będzie pod koniec kwietnia potencjał na wodę dorzucę jeszcze jakieś 25-30 kg czystego N 

Opublikowano

Saletra w pszenicy podana wczoraj, na N2 mam mocznik, pytanie kiedy go rozsiać? Myślałem o sobocie ale czy nie będzie za wcześnie?

Jak tam koledzy z lubelskiego uważacie?

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Dr.Green masz na siarczanach zrobiony . Kula kiedyś pokazywał jak mieszał mikro z siarczanów również . Ciekawe czy ktoś tu tez tak robi ? 

Oprócz Ciebie, nikt tutaj nie słucha kuli 😁

Opublikowano

rzeczywiście kuli nie oglądam , ale micro z siarczanów stosuję jak najbardziej , po niedzieli będę już leciał na rzepak i na pszenicę , siarczan miedzi + siarczan manganu + siarczan magnezu + bor max + RSM . Potem jeszcze gdzieś przy 2 kolanku pójdzie coś podobnego tylko zamiast siarczanu miedzi będzie chelat cynku 

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Oprócz Ciebie, nikt tutaj nie słucha kuli 😁

Ty oczywiście musisz dowalić . Jak ja kompletnie inaczej niż Kula robię . I ostatnio co najlepsze ja prawie ogóle rzepaku Rsm nie popalił a opryskiwacz za 2 tyś a u niego spalony bardziej 😁😅

Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał:

Jak podchodzicie do mikro pszenicy po kukurydzy, która na ten moment jest bardzo malutka na tle klasycznie sianej po rzepaku?

20230312_090646.jpg

20230312_090706.jpg

Ja takiej po kukurydzy mam z 1.5 ha , choć u ciebie już się krzewi i liście rozłożone na boki , a u mnie jeszcze nie puściła żadnego rozkrzewienia , niemniej ja będę ją jechał micro pewnie koło 10 kwietnia , bo ile ona może teraz tego micro chwycić w siebie , jak nie ma jeszcze odpowiedni swojej powierzchni , na takie odżywki 

• Root Admin
Opublikowano
41 minut temu, mysza103 napisał:

Ja takiej po kukurydzy mam z 1.5 ha , choć u ciebie już się krzewi i liście rozłożone na boki , a u mnie jeszcze nie puściła żadnego rozkrzewienia , niemniej ja będę ją jechał micro pewnie koło 10 kwietnia , bo ile ona może teraz tego micro chwycić w siebie , jak nie ma jeszcze odpowiedni swojej powierzchni , na takie odżywki 

Ona już w lutym pokazała 3 rozkrzewienia, malutkie bo malutkie ale były.
Zobaczymy jak teraz będzie szła, bo już parę dni z +10 w ciągu dnia mamy i 3 tygodnie od aplikacji rsm

20230222_163540.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Ja mam tylko po qq, ta po rzepaku to sąsiada. Fajne porównanie mamy przez miedze :) Nie lubię takich zdjęć bo kolega się wkurza, ale super widać teraz porównanie tego miesiąca w terminie siewu.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Mareg napisał:

Saletra w pszenicy podana wczoraj, na N2 mam mocznik, pytanie kiedy go rozsiać? Myślałem o sobocie ale czy nie będzie za wcześnie?

Jak tam koledzy z lubelskiego uważacie?

W jakiej dawce i fazie rozwojowej? Na wschodzie nie martwisz się o większe przymrozki? 

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano

Ja na małą pszenicę zchodze z ilością wody nawet do 150l wtedy stężenie jest większe. 

Ja w pszenicy n2 podane w postaci mocznika część poszło 3marca a reszta 7marca teraz przepaduje snieg topnieje pomału a od poniedziałku po 12-14stopni. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v