Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam provision drugi rok, wzgledem euforii wyszedl duzo lepiej, mial bialko powyzej 12,7 pomimo, ze koszony po deszczach ok 21 sierpnia ,nie porastal w klosie, moze trzeba nieco bardziej skracac..

Edytowane przez slavik80
Opublikowano
Dnia 31.12.2023 o 13:44, Piffpaff napisał:

no wlasnie wychodzę z tego założenia więc zaoralem wszystko bo co mi z orki wiosennej na 5klasie! A siejąc 100% moich gruntów ornych lepiej na tym wyjdę jak zostawić ugor albo siać poplony gdzie muszę uprawić, kupić nasiona i paliwo. Właśnie przeczytałem że na stronie EPUE w zakładce Moje sprawy są wyniki monitoringu satelitarnego więc już wiedzą i beda wiedzieć wszystko co robione jest na polu

Boisz się wiosennej orki na 5 klasie, ale siejesz same uprawy jare? Jakbym miał 5 klasę to wszystko obsiałbym oziminami. No chyba, że masz w planach jakieś specyficzne uprawy.

• Thanks 1
Opublikowano

planuje zasiac owies ale jak pogoda pozwoli to już koniec lutego i o dziwo nawet w suche lato owies odda ok 4t Jeśli bym zaoral na wiosnę i posiał to zysk wychodzi zerowy, próbowałem kilka lat temu

• Like 1
Opublikowano

Co sądzicie o takiej ochronie T1 Ozzy 0.6kg Ambrosio 0.4 Tern 0.3 lub Cyflux 0.2 Cenowo wychodzi mi 200 zł. Dużej presji mączniaka nie ma, jedynie w ostatnich latach była presja brunatnej plamistości. Co sądzicie?

Opublikowano
3 godziny temu, cris10 napisał:

Co sądzicie o takiej ochronie T1 Ozzy 0.6kg Ambrosio 0.4 Tern 0.3 lub Cyflux 0.2 Cenowo wychodzi mi 200 zł. Dużej presji mączniaka nie ma, jedynie w ostatnich latach była presja brunatnej plamistości. Co sądzicie?

Piszesz że nie masz presji maczniaka a chcesz dać 2 substancje typowo na niego. Nie mówiąc że cyprodynil też coś podziała na niego zapobiegawczo. Jak nie spodziewasz się presji to możesz nie dać ternu i cyluxa, a jak wyjdzie to zawsze możesz interwencyjnie podać 350g fenpropidyny. 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, cris10 napisał:

Nie ma dużej presji, wolę dorzucić i zapobiegać. Nie dam to zaraz wyskoczy, będzie trzeba wjeżdżać, a z pogodą na wiosne różnie bywa w ostatnich latach.

Rozumiem, ale w takim układzie ja bym odpuścił tern. Cyprodynil i cyflufenamid powinny wystarczyć jako zabezpieczenie. Oczywiście pod warunkiem, że w dniu zabiegu nie będzie maczniaka. Fenpropidyne warto posiadać ( w razie jakby wyskoczył maczniak w różnych fazach), ale dawanie jej przy podaniu 2 innych substancji na maczniaka to wg mnie średni pomysł. Cyflufenamid działa też trochę interwencyjnie, więc nawet jak byłby niewidoczny początek maczniaka w dniu zabiegu, to on sobie z tym poradzi. 

Albo dać tern i  zrezygnować z cyflufenamidu.

Przy spadku cen tebu oparcie na nim ochrony liścia w t1 to całkiem sensowny pomysł.  Sama kombinacja jak najbardziej ok. Trzeba tylko uważać na temp zabiegu do triazoli i mieć świadomość, że po 2-3 tyg od zabiegu (bliżej 2) liście nie będą już chronione. 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, ozzy321 napisał:

@miwigos a możesz napisać co dawałeś na t1 t2 i t3?? 

T1 input triple 

T2 ascra

T3 matkonazol + tebukonazol

środki kupione we wrześniu 2022 przed podwyżką

Opublikowano (edytowane)

U mnie to samo czy zaprawione z centrali czy swój materiał identycznie porażone szczególnie przy lesie gdzie brak przewiewu rok nie było zboża na danym kawałku i guzik odmiany arkadia i gentelmen siew końcówką września

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

z racji że temat o pszenicy to pozwolę sobie na małą wrzutkę. W technologii uprawy praktykuje się różne rozstawy rzędów , głównie 12,5 lub 14,3 cm. Jakie są zalety i wady uprawy na 14,3 cm? Jakie macie doświadczenia i obserwacje?

Opublikowano (edytowane)

W przypadku zbóż duże ryzyko zachwaszczenia wtórnego i duże zagęszczenie roślin w rzędzie (25). Jak dla mnie 12-15 cm jest optymalnie. Między 12 a 14 najpewniej bez istotnych różnic 

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano

To za mała róźnica szeokości , żeby zauważyć różnice

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, miwigos napisał:

To co za odmiany masz /

Ostroga, wilejka i apexus  najlepiej trzyma się wilejka. Siew po rzepaku bezorkowo zwykłym zestawem biernym , około 25.wrzesnia.

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v