Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Glifosat to tylko przy słupach i wkoło gospodarstwa stosuje , 

Opublikowano
2 godziny temu, Zodiax napisał:

Nic źle nie robimy opryski faktycznie szkodzą Ale też pomagają wszystko trzeba obserwować i analizować jak się myśli poważnie o rolnictwie 

O szkodzie na mikroflora glebowa  nie wspomnę nikt tego nie bada dlatego takie niskie plony u tych co suchaja ślepo firm chemicznych 

Np glfosat powoduje fuzarioza i łamliwości fungicydy też powodują problemy bo zabijają też pożyteczna organizmy i jest brak naturalnej ochrony 

Nieumiejętnie stosowane oczywiście ze szkodzą, a na temat glifosatu szkoda gadać. 

Chcesz nawozić pszenicę intensywnie azotem i myślisz co zdrowa będzie bez ochrony? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Glifosat to tylko przy słupach i wkoło gospodarstwa stosuje , 

To ile masz tych slupow na polu?

Moj szwagier szpadlem slupy  < obrabia>

Kolo domu to octet moze zastapic glifosat 

Edytowane przez slavik80
Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał:

Nieumiejętnie stosowane oczywiście ze szkodzą, a na temat glifosatu szkoda gadać. 

Chcesz nawozić pszenicę intensywnie azotem i myślisz co zdrowa będzie bez ochrony? 

Jeśli azot będzie pochodzenie zwierzęcego, zdrowa będzie.

Opublikowano
1 minutę temu, metrax12 napisał:

Jeśli azot będzie pochodzenie zwierzęcego, zdrowa będzie.

Zgadza się, ale pszenicy z parametrami nieda się zrobić na samym zwierzęcym. 

17 minut temu, slavik80 napisał:

Mi to by się nie chciało, to szwagier pewnie tak posieję ze później kombajnem nie idzie wybrac na 0 koło slupa 🙉

Opublikowano
17 minut temu, slavik80 napisał:

A to istotne 2 czy 20, od szpadla kręgosłup mnie by bolał, ja już się oduczył ręcznej pracy

Opublikowano

Panowie czy można rozwiązać umowę dzierżawę gruntu rolnego pisemna zawarta między sobą ( bez notariusza czy gminy) zawartą na 10 lat w umowie nie ma nic napisane o wcześniejszy zerwaniu umowy. Minęło 7 lat 

sory ze nie w temacie.  

Opublikowano

Jeśli umowa została zawarta na czas określony, to muszą się zgodzić obie strony na jej zerwanie, innej możliwości niema

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

Jeśli umowa została zawarta na czas określony, to muszą się zgodzić obie strony na jej zerwanie, innej możliwości niema

No właśnie dzierżawiąc ani słyszeć o tym nie chce, powiedział jak co to idzie do sądu ( może iść bo już kilka spraw ma ) to u nas taki jeden z większych bałorów 

Opublikowano

rozumiem, ze wydzierzawiles ziemie jakiemus facetowi. chcialbys zerwac umowe dzierzawy, ktora jest zawarta na pismie, na czas okreslony? kto zawiera takie umowy? zawsze zostawia sie klauzule wczesniejszego wypowiedzenia! czy zawarles w tej umowie mozliwosc podniesienia czynszu?

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Taki czynsz zajebałeś ze juz nie opłaca się robić?? 

To działki moj ciotki  chce mu zabrać  bo np w tym roku nie wyrobił się zasiać. No złe mówię zasiał  rozsiewaczem do nawozu soję na dopłatę bez żadnego nawozu i opryski urosło tylko chwastnics  jednostronna na 1,5 metra i to  jak juz ziarno się wysypało. To skosił rotacyjna i tak to było do jesieni. A jak się dowiedział ze chce mu zabrać to nagle zaorał i tak zostało do dziś 

4 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

rozumiem, ze wydzierzawiles ziemie jakiemus facetowi. chcialbys zerwac umowe dzierzawy, ktora jest zawarta na pismie, na czas okreslony? kto zawiera takie umowy? zawsze zostawia sie klauzule wczesniejszego wypowiedzenia! czy zawarles w tej umowie mozliwosc podniesienia czynszu?

Umowę robił dzierżawca  jedna ciotka podpisała  10  lat i myślała ze nie ma umowy a teraz się okazało ze 7 lat temu przywiózł jej coś do podpisania, podpisała to a teraz się okazało ze to była następna umowa ma 10 lat i minęło już 7 łącznie 17 lat to zbiera. Ciotka jest starsza osoba już ponad 80 lat

Opublikowano

Umowę dzierżawy można wypowiedzieć. Strony umowy dzierżawy mogą samodzielnie określić długość trwania okresu wypowiedzenia. Jeśli takiego okresu w umowie nie ustalono, wówczas zgodnie z treścią art. 704 K.c., dzierżawę gruntu rolnego można wypowiedzieć na jeden rok naprzód na koniec roku dzierżawnego. zazwyczaj jest tak, ze jesli czegos sie nie oktesla w umowie, a jest to okreslone w ustawie, rozporzadzeniu lub kodeksie cywilnym, to nalezy sie powolac na taki przepis. https://mieszkanie.pl/prawo/dzierzawa-gruntow-a-bezczynszowe-uzytkowanie/2013. musisz sobie poczytac, ale z tego co mi wiadomo bedzie mozliwe wczesniejsze wypowiedzenie.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Mi to by się nie chciało, to szwagier pewnie tak posieję ze później kombajnem nie idzie wybrac na 0 koło slupa

Przed kombajnem to z sierpem lata, odcina I wrzuca do lanu..

3 godziny temu, miwigos napisał:

to istotne 2 czy 20, od szpadla kręgosłup mnie by bolał, ja już się oduczył ręcznej pracy

Jak bys  kopal wokol slupow ho bys wiedzial co za roznica 2 czy 20.

Jak pryskasz I popadnie Ci skladac lance to tez roznica 2 czy 20

4 godziny temu, miwigos napisał:

to istotne 2 czy 20, od szpadla kręgosłup mnie by bolał, ja już się oduczył ręcznej pracy

Jak pryskasz I skladasz/rozkladasz lance to wiesz jaka roznica 2 czy 20

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Umowę dzierżawy można wypowiedzieć. Strony umowy dzierżawy mogą samodzielnie określić długość trwania okresu wypowiedzenia. Jeśli takiego okresu w umowie nie ustalono, wówczas zgodnie z treścią art. 704 K.c., dzierżawę gruntu rolnego można wypowiedzieć na jeden rok naprzód na koniec roku dzierżawnego. zazwyczaj jest tak, ze jesli czegos sie nie oktesla w umowie, a jest to okreslone w ustawie, rozporzadzeniu lub kodeksie cywilnym, to nalezy sie powolac na taki przepis. https://mieszkanie.pl/prawo/dzierzawa-gruntow-a-bezczynszowe-uzytkowanie/2013. musisz sobie poczytac, ale z tego co mi wiadomo bedzie mozliwe wczesniejsze wypowiedzenie.

Właśnie na ten art.  704 k.c chce się powołać, napisze mu wypowiedzenie. Ze wypowiadam mu umowę po zbiorach płodów rolnych za rok 2024. Ale nie jest powiedziane ze druga strona nie będzie robić problemu.

Opublikowano
10 godzin temu, lebek5 napisał:

Panowie czy można rozwiązać umowę dzierżawę gruntu rolnego pisemna zawarta między sobą ( bez notariusza czy gminy) zawartą na 10 lat w umowie nie ma nic napisane o wcześniejszy zerwaniu umowy. Minęło 7 lat 

sory ze nie w temacie.  

Za jednostronną zgodą wypowiedzenie trwa 1 rok i raczej nikt tego nie obroni w sądzie itp.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, slavik80 napisał:

Przed kombajnem to z sierpem lata, odcina I wrzuca do lanu..

Jak pryskasz I popadnie Ci skladac lance to tez roznica 2 czy 20

Jak pryskasz I skladasz/rozkladasz lance to wiesz jaka roznica 2 czy 20

Mam ich  20 , nawet jakby był jeden to bym szpadlem nie obkopywał

Umowa jest zawarta na czas określony nie wypowie jej, szło to zrobić jakby miał zdjęcia tych chwastów , wtedy do sądu że zaniedbuje ziemie i jest szansa zerwać umowe, ale to nie jest takie proste że mu wypowie  i za rok robi co chce, w tej umowie niema określonej stawki czynszum więć może można ją obalić, bo co to znaczy w formie opłaty , ale ile 10 zł za całość ?

10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

A Ty byś wzioł pole z taka klauzulą , ja  nie bo to śmierdzi cwaniactwem na kilometr, doprowadzisz ziemie do ładu i ci zabierze, umowa tylko na 10 lat i 3 lata przed końcem podpisanie nastepnej na 10 lat , jak nie to , przestaje siać NPK i ostatnie 3 lata zboża , na koniec kuku

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v