Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A propos doradców to u mnie jeden mówił bym na swoje dobrze rozkrzewione zyta i jęczmienie dawać 30kgN na pierwszą dawkę. A za dwa tygodnie rzucić 100kg. 

Dałem w zależności od klasy i stanu plantacji od 40 do 50kg. Choć i tak myśle ze trochę mało. 

Opublikowano

od kilku lat daje 2x 200kg saletry, sloma została na polu a plony co roku inne od 5t do 7.1 w zeszlym roku. Uważam że największy wpływ na plon ma woda! w jednym roku będzie sucho więc składników trochę zostanie w kolejnym warunki pogodowe będą idealne i plon będzie wyższy. To tak z grubsza bo na plon ostateczny ma wpływ w huk czynników

Opublikowano

Myślę, że  doświadczenie i wiedza naukowa, zdobyta w szkole, z książek, internetu jest ważna. Nie można tego w prosty sposób rozdzielić, wskazać co jest lepsze, kto mądrzejszy. Najlepiej połączyć wiele źródeł wiedzy, po co wyrzekać się czegokolwiek. "Wiem, że nic nie wiem" chyba najlepiej obrazuje bezkresność nauki, wiedzy, jaką możemy posiąść :)

• Like 2
Opublikowano
szymonidas9 napisał:

U was w tym roku, też jest, taki problem z dzikimi gesiami? Niedługo wszystko opierdol... do gołej ziemii. Najgorsze że dziś je przegnasz a za pare godzin wracają spowrotem 

U mnie gęsi nie ma ale w styczniu przejeżdżałem w okolicy gniezna to aż nie wierzyłem jak na polu ozimin nie było widać roślin tylko gęsi, współczuję

Opublikowano

Ja z inhibitorem dawałem wczoraj. Narazie pszenica dostała 140-150w czystym składniku. Bez inhibitora może i bym czekał zależy jeszcze jaki rejon i gleby. Fakt jest też taki ze trzeba korzystać z wilgoci jak jest. Ja dzis do 1 z wapnem jeździłem dziś miałem dokończyć ale od rana tak sypie że teraz za tydzień dopiero wjadę. 

Opublikowano
8 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja z inhibitorem dawałem wczoraj. Narazie pszenica dostała 140-150w czystym składniku. Bez inhibitora może i bym czekał zależy jeszcze jaki rejon i gleby. Fakt jest też taki ze trzeba korzystać z wilgoci jak jest. Ja dzis do 1 z wapnem jeździłem dziś miałem dokończyć ale od rana tak sypie że teraz za tydzień dopiero wjadę. 

Na co dajesz wapno?

Opublikowano
Dnia 9.03.2023 o 07:34, yacenty napisał:

bo 25-30 to są fakty. a to że 90pricent rolników nie wie jaki ma nmni to jest kolejny fakt. 3 fakt to połowa rolników nie liczy nawozów naturalnych jako nawozów. i mówi dałem 200kg mocznika i mam 15ton kukurydzy, a od słowa do słowa wychodzi że wcześniej poszło 80-100t obornika na ha, albo 50ton obornika i 50m3 gnojowicy. i mówią naukowcy są poje... i te ich tabelki są z du..

także ten tego, zależy jak kto liczy- niektórzy nie liczą polifoski jako azotu a to całe 6% jest, lub mocznika do zupki jako emulgatora/adiuwanta (2-5%), lub też nie liczą jak ten azot jest w odżywce z butelki (będzie 0,5% jak nic). Co do naturalnych, to jedno jest pewne- nawet jakby badał każdą partię gnoju to i tak nie będzie do końca wiadomo ile tego N tam jest (jak z pszenicą trochę, w środku pola będzie 14% po bokach 13 a na zawijakach 17 ;)), a z tabelek wyczytać można że stosuję osobiście taki bardziej azotowy jednak, tj 1,5-1,6%N- ale tutaj też ważna jest przyswajalność tego azotu, a więc 2 lata co najmniej po gnojeniu po średnio 45% dawki.

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

528kg rsm 32 na raz z inhibitorem w pszenicy słabo rozkrzewionej co sądzicie? 🤔

nie mam doświadczenia, ale jednak nie przemawia do mnie pszenica i jedna dwaka rsm, ja dziele

Opublikowano

W tym roku niestety nie robiłem odstępu bo pogoda nie pozwoliła i awarie. Ale ogólnie starałem się wapno początkiem lutego rozsiać. A wapno dorwałem jakieś jeziorne z kwasami humisowymi takie czarne jest sypie się super. Tylko w tym roku drogo bo ok600zl tona. Ale co w tym roku nie jest drogie.

No może oprócz zboża 

Opublikowano
24 minuty temu, yacenty napisał:

nie mam doświadczenia, ale jednak nie przemawia do mnie pszenica i jedna dwaka rsm, ja dziele

Bez inhibitor też bym nie próbował i na pokrzewione, ale tu mam chęć spróbować. 

• Root Admin
Opublikowano

rozmawiałem z producentem nasion więc trochę większe doświadczenie ma niż ja i mocno namawiał żeby dać teraz i w bbch 31. tak też zrobiłem i będzie 60+120kg n

Opublikowano

W dniu,isiejszych czasach trzeba bardziej na pogodę patrzeć jak na termin. A chodzi o korzystanie z wody. Ja na dobrą sprawę koło 20marca wjadę z saletra na rzepak i w sumie nawozenie mam zakończone. Bo pszenica na saletrę i moczniku z inhibitorem i już wszyystko podane. Zostało mi że 300kg mocznika to będę do zabiegów dodawał może jeszcze dam deltę jak cena się poprawi.

Opublikowano

A ja dopiero 1.03 dałem siarczan magnezu i od tamtej pory nie było na tyle silnego mrozu żeby wejść z N, pada pada i pada... na glinie woda stoi więc bite 2 tygodnie trzeba żeby jako tako wyschło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v