Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, jaffa napisał:

Ja daje tak jak na etykiecie 1,5l/ha.  Ostatnio w agrii kupowałem 250zł/5l bo ceny w necie to o 40zł w górę.

Tak zapobiegawczo przy t1 uważam za wystarczające.

Samo revy na dtr to za mało, potwierdzam, jeśli typowo trzeba na nią zwrócić uwagę to elatus era wg mnie tylko. Tylko przy tych cenach zbóż trzeba się głęboko zastanowić nad kosztami.

Ja chcę w tym roku revy na T1 ze względu że zawsze mam presję na wiosnę septo przy T1, trzeba u mnie z interwencją i zapobieganiem

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Co to za herezje ze FOLPET na T1 toz to typowa substancja na ochronę liści w okresie T2 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Stosowało się kiedyś przed chlorotalonilem jak jeszcze wszedł 

Opublikowano
3 godziny temu, Minkes napisał:

Zrób zimą miotłę CTU jak tylko dasz radę wjechać i temperatura będzie powyżej 0 a resztę ogarniesz wiosną, to tanie rozwiązanie, sprawdź tylko czy odmiana nie wrażliwa na tą substancję.

Właśnie liczę na to że jeszcze warunki pozwolą na CTU, tylko osobiście nie mam tak późnego odchwaszczania wypraktykowanego, ale wolałbym mieć temat miotly zdecydowanie załatwiony jesienią.

Jak w praktyce wychodzi taki oprysk CTU? Co z nocnymi przymrozkami, nie ma fitotoksycznosci?

Opublikowano
22 minuty temu, driver24 napisał:

Właśnie liczę na to że jeszcze warunki pozwolą na CTU, tylko osobiście nie mam tak późnego odchwaszczania wypraktykowanego, ale wolałbym mieć temat miotly zdecydowanie załatwiony jesienią.

Jak w praktyce wychodzi taki oprysk CTU? Co z nocnymi przymrozkami, nie ma fitotoksycznosci?

W zeszłym roku pryskałem w styczniu pszenicę sianą 13 listopada, chwastów nie było, fito też nie tyle że było ciepło na początku stycznia, poczekaj na warunki, może się udać.

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

No niestety, nie dałem rady popryskać pszenicy, na diflufenikan i flufenacet to już nie widać warunków na horyzoncie. Wszystko wskazuje ze będę musiał zrobić wiosenne odchwaszczanie. Czym kompleksowo odchwaszczacie wiosną i kiedy to optymalnie zrobić?

Axial komplet. W tym roku miałem na 10 ha avoxa . Nie widziałem różnicy może delikatnie szybciej dwuliścienne wzielo lub przypadek. Pryskalem jak co roku przy 3 stopnie w nocy i było ok jak cieplej szybciej działało  zarówno pszenica mała średnia jak i u sąsiada w kolano wszędzie ok 

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Co to za herezje ze FOLPET na T1 toz to typowa substancja na ochronę liści w okresie T2 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Ii działanie bardzo słabe, już wolał bym się ratować tebukonazolem

Opublikowano

Najważniejszym problemem z wiosennym odchwaszczaniem są pozostałości i fitotoksycznosci w następnym roku przy uprawie warzyw. Nawet jak na etykiecie jest brak przeciwwskazań to w praktyce bywa różnie. Dlatego dopytuje o późno stosowany CTU. Na razie warunków do wjazdu w pole brak.

Opublikowano
1 godzinę temu, driver24 napisał:

Najważniejszym problemem z wiosennym odchwaszczaniem są pozostałości i fitotoksycznosci w następnym roku przy uprawie warzyw. Nawet jak na etykiecie jest brak przeciwwskazań to w praktyce bywa różnie. Dlatego dopytuje o późno stosowany CTU. Na razie warunków do wjazdu w pole brak.

Np po wiosennym stosowaniu mogą być problemy z rzepakiem

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Tomek90 napisał:

Tą herezję skopiowałem od tych niemieckich specjalistów z topagrara z nadrenii północnej, pewnie bardzo dobrze się znają na tym 😀

Nowy Obraz — mapa bitowa (2).bmp

Edytowane przez jaffa
kodeks karny
Opublikowano

już poprawiłem i pokornie proszę admina o trwałe skasowanie historii edycji celem uniemożliwienia prokuraturze prowadzenia działań przygotowawczych bo na sarkazmie to się oni raczej nie znają:)

• Haha 2
  • Root Admin
Opublikowano

Twoje życzenie nie może zostać spełnione zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, jak przyjdzie odpowiedni druk z prokuratury to musimy się spowiadać z tego co chce prokurator i o czym mówi ustawa.

Opublikowano
2 godziny temu, jaffa napisał:

Tą herezję skopiowałem od tych niemieckich specjalistów z topagrara z nadrenii północnej, pewnie bardzo dobrze się znają na tym 😀

Nowy Obraz — mapa bitowa (2).bmp 5.47 MB · 12 pobrań

Polskie top agrar nigdy nie było wyrocznia. Folpet w mieszaninę z prochlorazem podany, na maczniaka i podstawę czysto robotę robi prochloraz, działanie na sapterioze folpetu podbija prochloraz tez. Na rdze czysto sam folpet bo prochloraz tam niema działania. 

Mówię to nie jest substancja na T1. 

Opublikowano (edytowane)

Ja ze swojej strony mogę obiecać, że na któreś działce zastąpię folpet mefentriflukonazolem (jak tu sugerował ktoś w postach powyżej) aby porównać ich działanie. Wie ktoś czy można go dostać solo bo na razie widzę tylko z rejestracjami w sadownictwie i to po 130zl/l przy 75g/l?

a i jeszcze jedno pytanko, folpet można bez problemu mieszać z moddusem a co z tym mefentriflukonazolem?

Edytowane przez jaffa
Opublikowano
15 minut temu, jaffa napisał:

Ja ze swojej strony mogę obiecać, że na któreś działce zastąpię folpet mefentriflukonazolem (jak tu sugerował ktoś w postach powyżej) aby porównać ich działanie. Wie ktoś czy można go dostać solo bo na razie widzę tylko z rejestracjami w sadownictwie i to po 130zl/l przy 75g/l?

a i jeszcze jedno pytanko, folpet można bez problemu mieszać z moddusem a co z tym mefentriflukonazolem?

Pewnie mozna, ale jak to triazol potęguje w jakimś stopniu działanie regulacjne z regulatorami, według mnie nieznacznie. 

Opublikowano
24 minuty temu, jaffa napisał:

Można, revysol jak to triazol może wzmacniać działanie trineksapaku. Solo można kupić w dużych dystrybucjach. Np Procam ma jako Lenvyor. 

17 minut temu, PanPawel napisał:

U mnie to samo w Banatusie 

20231121_091212.heic 1.25 MB · 3 pobrania

U mnie paręnaście km od ciebie banatus ładnie zielony 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v