Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Planuje prysnąć pszenice po następnej niedzieli ( wtedy pszenica powinna już cała wyjść, siana 9 listopada). Powinna mieć jeden liść wtedy. Tu pytanie czy atakował ktoś kiedyś tribunerion + bacara trio o tej porze roku? Widzę okienko ok 5 dni z temperaturą +4 stopnie. Głowie mi chodzi o stosowanie tribunerionu taka późną jesienią, bo nigdy tak nie robiłem. 

No ciekawe bardzo jak 9 listopada posiana a za tydzień ma być na wierzchu 🤭

Opublikowano
30 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Nowy brałem. Ruski 175 km. To 300 ha to w dobrym roku i z kukurydzą, stąd cena bo przystawka za darmo nie była.

Jaka to ma wydajność przy 9 t/ha pszenicy, jakoś nie po drodze mi ta marka , 

Opublikowano

witam, ostatnio wyskoczyła mi jakaś chińska reklama środka do wstrzyknięcia w drzewo po którym następuje stopniowe zamieranie, wie ktoś może co to za substancja? nie moge tego już znaleźć. rzadko bo rzadko ale czasem zdało by sie coś takiego żeby zadać

Opublikowano
1 minutę temu, rocco0987 napisał(a):

witam, ostatnio wyskoczyła mi jakaś chińska reklama środka do wstrzyknięcia w drzewo po którym następuje stopniowe zamieranie, wie ktoś może co to za substancja? nie moge tego już znaleźć. rzadko bo rzadko ale czasem zdało by sie coś takiego żeby zadać

daj znać jak znajdziesz?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

W dobrych warunkach 12 t pszenicy zbierzesz na godzinę. 

i na 300 ha taka zabawka , żniwa w nieskończoność , trwają , chyba że połowa pola to kuku

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Mam pola mozaiki i na lżejszej ziemi żadnego chwasta nie widać w miejscach gdzie jest glina i grodki po 2-3cm średnicy to wychodzą z pod nich pojedyncze chwasty ale to standard więc na wiosnę poprawka. zobaczymy jak z miotła w przyszłym roku bedzie

Opublikowano
16 minut temu, rocco0987 napisał(a):

Cyklazynon

Nie radzę w rzepaku zamiast glifo bo jak znajdą to przerąbane.

Opublikowano

Pszenica KWS Donovan. Siew 28.10.2024. Jecze nie robiłem odchwaszczanie, ale nie widać też chwastów jeszcze. Planuję zrobić odchwaszczanie chlorotoluronem. Dolnośląskie. 

IMG-20241117-WA0001.jpg

IMG-20241117-WA0002.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Jęczmień ozimy i kuku to połowa jego pracy. Kombajn żeby się spłacał musi pracować. Na 3 dni pracy żaden się nie spłaci.

Ale na czas nikt Ci nie skosi, warunki są jakie są , popada jeden większy deszcz i po parametrach, wtedy dopiero strata 

Opublikowano
3 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

No ciekawe bardzo jak 9 listopada posiana a za tydzień ma być na wierzchu 🤭

Takie wschody to mogą być jak ktoś we wrześniu sieje a nie w listopadzie , U mnie siana 26 pazdziernika i wczoraj byłem zobaczyć to gdzie niegdzie się jakąś szpilkę znajdzie , ale liczę że za jakiś tydzień się może pokaże na wierzchu , czyli po prawie miesiącu  miesiącu , tyle że trzeba jeszcze dodać że u mnie po siewie jednak tydzień jeszcze było w miarę ciepło , dzień czy noc mniej niż +10 stopni nie było .

Jak było siane koło 10 listopada to trzeba liczyć na szpilki koło 10-15 grudnia najwcześniej , patrząc na temperatury. Chyba że u kogoś aura jest łaskawsza 

2 godziny temu, jaffa napisał(a):

Cyklazynon

Nie radzę w rzepaku zamiast glifo bo jak znajdą to przerąbane.

Działa jak w reklamie że drzewa po tym się kładą ?

Opublikowano

Wszystko zależy od pogody , bywało że gościu zasiał 23 grudnia i po 15 stycznia  była wyszpilkowana , tyle że było ciepło jak na ten czas , zresztą w sylwestra wówczas było pod 22 stopnie  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tommy66692 napisał(a):

Jacek żebym ja po prawie 18 latach na tym forum dorobił się statusu praktykant 😁

Ja 12, ale 3 konto bo zapominałem hasła i mam wspolpracownik. To już praktykant sto razy lepszy.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
21 godzin temu, lukasz493 napisał(a):

a u mnie cos podjada pszenice od miedzy (nie ma dziurek typowych dla łoskosia)

IMG_20241002_100635.jpg

taka zjedzona z góry ma jeszcze ma szanse się pozbierać wiosną?

100 % łokaś , on zechce zjeść i to co jest pod ziemią ,szukaj " dobrych preparatów  "  i czekaj na 15 stopni ciepła w nocy , bo w nocy wychodzi a teraz możesz przejechać ciągnikiem w tym miejscu gzie jest  ( raz koło razu  ) żeby go trochę  załatwić mechanicznie

Opublikowano

Saletrosan26 ok320kg na pierwszą dawke i mocznik ok 200kg na drugą będzie dobre rozwiązanie . Obsada po rzepaku i łubinie  +-320 tylko po faceli  powschodziło około 230szt bo strasznie sucho 

Opublikowano
10 minut temu, Wicherek napisał(a):

100 % łokaś , on zechce zjeść i to co jest pod ziemią ,szukaj " dobrych preparatów  "  i czekaj na 15 stopni ciepła w nocy , bo w nocy wychodzi a teraz możesz przejechać ciągnikiem w tym miejscu gzie jest  ( raz koło razu  ) żeby go trochę  załatwić mechanicznie

Na pewno teraz będzie +15 stopni w nocy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v