Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie ubaw jedni pryskaja 10 razy na jesieni różnymi "cudami" a inni nawet od mietly, chwastów przecież to podstawa plonu, ale finalnie u każdego koło 10ton się zakręci👏bo gdzieżby mniej. 

Opublikowano

Ja tam mu wierzę, zna swoje ziemię i wie na co może sobie pozwolić, ale tutaj wielu myśli że jak u niego tak jest to wszyscy też tak mają. Nie raz tutaj sie ze mnie śmieli, bo rzuciłem teorie co nie pasowała większości ale koło uja mi to lata, bo swoje wiem :)

Opublikowano
2 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ja tam mu wierzę, zna swoje ziemię i wie na co może sobie pozwolić, ale tutaj wielu myśli że jak u niego tak jest to wszyscy też tak mają. Nie raz tutaj sie ze mnie śmieli, bo rzuciłem teorie co nie pasowała większości ale koło uja mi to lata, bo swoje wiem :)

Jaka by ziemię nie miał to niema opcji ze miotła niema prawa być - zależy od roku i warunków, a w co wierzysz to mi tam tez to lata, każdy ma swój cyrk swoje małpy w sumie. 

Opublikowano

W sumie to najlepiej mieć wywalone buły, robić swoje. Z tego co zauważyłem mysza ma sporą wiedzę tak że wie co robi. 

Opublikowano

Nie uszkodzi.

A co do miotły to jak kojarzę kolega ma dobre zmianowanie i pszenica idzie po warzywach bo te są główną produkcją. No to może i tej miotły nie być jeśli w okolicy brak papudroka co miotły nie zwalcza.

Opublikowano

W warzywach akurat jednoliścidnne najłatwiej zwalczyć.

Do tego idą zawsze doglebówki.

Pewno jakaś koncentracja w glebie występuje, choćby pendimetaliny

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

W sumie to najlepiej mieć wywalone buły, robić swoje. Z tego co zauważyłem mysza ma sporą wiedzę tak że wie co robi. 

Robić swoje, a jak wiadomo człowiek uczy się na błędach. A kto błędów nie robi i nie ma jak się uczyć to jest taki pan co wszystko się i w swoich wykładach (🤣) mówi co robic i jedyne błędy jakie tam są to ortograficzne 😉

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

Robić swoje, a jak wiadomo człowiek uczy się na błędach. A kto błędów nie robi i nie ma jak się uczyć to jest taki pan co wszystko się i w swoich wykładach (🤣) mówi co robic i jedyne błędy jakie tam są to ortograficzne 😉

Błędy każdy popełnia i te życiowe i te ortograficzne🙆

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Gorzej jak w okolicy owies nie słyszący hoduje albo stokłosę. 

Też znam gospodarstwa gdzie miotły nie uświadczysz, a nie pryskane przeciwko niej. Ale tam pszenica jest dla złamania płodozmianu kuku- warzywa. I jest co kilka lat. 

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Co ty piszesz za farmazony. W tamtym roku siałem końcem października, po wschodach expert i jedna ścieżkę zostawiłem to w czerwcu jak odcięte miotła. 

W grudniowych siewach potrafi się trafić, a ten mówi ze z pazdziernikowych niema prawa być 🤦‍♂️

Już ta sprawa była poruszana 2 albo 3 lata temu , gdzie zasiane było końcem września i pisałem pod koniec listopada że nie będę pryskał od miotły bo jej nie widzę , i te same bezsensowne komentarze były że jak nie pryskane to miotła musi być , a jednak finalnie miotły nie było , nawet zdjęcia wstawiałem z wiosny przed żniwami 

Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Też znam gospodarstwa gdzie miotły nie uświadczysz, a nie pryskane przeciwko niej. Ale tam pszenica jest dla złamania płodozmianu kuku- warzywa. I jest co kilka lat. 

Tą pszenicę co teraz siałem to przedplonem  była 2 x cebyla i teraz była marchew 

Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał(a):

i te same bezsensowne komentarze były

Bezsensownie to sam to napisałeś i teraz odwracasz kota ogonem, bo tu wcale nie chodzi o termin siewu, tylko o to co było i jak często przedplonem, czyli o warzywa.

• Root Admin
Opublikowano

W 2023 posiałem 30.10. później lało i było zimno.

Pszenicę pryskalem na przełomie lutego i marca, miotły nie było.

Pryskane kombinacja mover + biathlon. Czysciutko do żniw 

Opublikowano
3 minuty temu, jajonasz napisał(a):

Bezsensownie to sam to napisałeś i teraz odwracasz kota ogonem, bo tu wcale nie chodzi o termin siewu, tylko o to co było i jak często przedplonem, czyli o warzywa.

Czytaj to co piszę , a nie zmyślaj i dopowiadasz sobie różne teorie , bo wówczas była pszenica po rzepaku , a nie siana po warzywach , i miotły nie było , a teraz jest po warzywach i też twierdzę że miotły nie powinno być , a tu mi zarzucają że miotła na pewno będzie 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

W 2023 posiałem 30.10. później lało i było zimno.

Pszenicę pryskalem na przełomie lutego i marca, miotły nie było.

Pryskane kombinacja mover + biathlon. Czysciutko do żniw 

Nie zawsze ten numer przejdzie, a już na pewno nie w każdym rejonie Polski.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Nie zawsze ten numer przejdzie, a już na pewno nie w każdym rejonie Polski.

A jeszcze parę godzin temu pisałeś że w jarym jest miotła , a co tu dopieru mówić o ozimym , 

Teraz już piszesz że jednak może być bez miotły nie pryskając na nią ?

Widzę że jednak zbliżamy się z poglądami że plantacja bez oprysku na miatłę może być bez miotły . 

Oczywiście sporadycznie może się gdzieś trafić 2-5 sztuk na 100m2 , albo i nie 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

A jeszcze parę godzin temu pisałeś że w jarym jest miotła , a co tu dopieru mówić o ozimym , 

Widzę że jednak zbliżamy się z poglądami że plantacja bez oprysku na miatłę może być bez miotły . 

MOŻE BYC, a NIEMA PRAWA BYĆ to chyba jest różnica? 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał(a):

No gdzie? miałem na myśli warunki o samym sianiu, a zwalczanie miotły na wiosnę też wychodzi, to nie to że się nie uda czy jej nie będzie.

Opublikowano

Nie ma prawa być masowo , a jeśli się zdaży 2 sztuki  na 100m2 albo a raczej i nie  to chyba nie będę pisał że jest miotła . zresztą przeleć sobie temat gdzie wstawiałem zdjęcia pszenicy i znajdz na nich miotłę żeby można powiedzieć że ,,panie tu to chyba nie było pryskane na miotłę '' , ja  natomiast czytam że wielu pisze że na jesień pryskają na miotłę , na wiosnę robią poprawki na miotłe i w czasie żniw miotła jest , i nikogo nie oceniam czy tak jest czy nie i dlaczego . tak samo jak swego czsu pisałem że nigdy pól nie wapnowałem i nigdy wapnował nie będę i ph mam dobre , to też wywiązała się tu gówno burza że bajki piszę . 

Każdy ma swoje gleby i raczej powinien wiedzieć co w nich siedzi i kiedy i co zastosować czy uprawić żeby było dobrze, jak teraz wchodzę w uprawę soi , a jej uprawy nie znam to steram się trochę dopytać z czym to się je , na roślinach które uprawiam kupę lat to mam schemat dopracowany który mi się sprawdza i tym się kieruję , co oczywiście nie oznacza że komuś  innemu też się to sprawdzi 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v