Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Potrzebna identyfikacja szkodnika.

Wielkość około 1mm , liczebność duża. 

Myślałem że trojszyk ale nie pasuje mi do opisów zdjęć w necie.

Na rozkruszka też nie wygląda.

20240912_103445.jpg

20240912_103445.jpg

20240912_084423.jpg

Opublikowano
Dnia 9.05.2024 o 22:01, mds212 napisał:

W jaki sposob najlepiejz agazowac zboze na pryzmie ok 20t? Trafil mi sie rozkruszek, planuje kupic Quickphos w tabletkach rozlozyc po wierzchu i nakryc foolia budowlana od gory. Czy to sie inaczej powinno robic?

Nakryć folią trzeba a tabletki trzeba rozłożyć na aluminiowych tackach i wszystko przysypać piaskiem całą folię aby nie uciekał gaz.

Budowlana folia była by za słaba moim zdaniem trzeba przynajmniej jak pryzmowa aby nic nikomu się nie stało i 2 3 tabletki na tonę ja daje

Ja zamawiam tutaj na stronie https://rvs.pl/chemiczne-zwalczanie-szkodnikow/64969-quickphos-56ge-tabletki-srodek-na-krety-karczowniki-fumigacja-1kg-5999001034129.html

Opublikowano
20 minut temu, jajonasz napisał:

Kiepsko widać ale jak nie trojszyk, to może spichrzel? Ale chyba też za mały na niego 

Kiepsko bo max powiększenie a aparat taki se

Opublikowano

Ja w zeszłym roku też gazowalem tabletkami pryzmę to pociąłem szmaty na kwadraty ok 25cm x 25cm do środka tabletka i gumką recepturka. Potem rozrzuciłem po pryzmie i przykryłem grubsza folia. Jeśli jesteś pewny że nikt nie wejdzie ci w trakcie gazowania do budynku to spokojnie budowlana wysyarczy

Opublikowano

Ja na 20 ton to z 3/4 butelki litrowej  przykryć folią lub dość szczelna plandeką i  nie  podchodzić  z  tydzień .

Na przyczepę 14 ton daję 300 gram przykrywam i po 4-6 dniach wywoże. 

Opublikowano

Powinno się okrywać, ale się  chcę się, mi jak firma gazowała zbiornik Bin to streczowałem  wszystkie  dziury które mogłem. tak kazał. Pryzmy  nie miałem nigdy. Fakt że przeważnie tylko rozrzuca się  tabletki po pryzmie i to wszystko. 

To jest bardzo ciężki gaz i to ten sam co stosowali Niemcy. Pszenica śmierdzi po nim. 

Opublikowano
41 minut temu, Zapracowany napisał:

Co wy z tą folią? Przecież to gaz cięższy od powietrza i do góry nie idzie! Normalnie tabletki w pryzmę zoskładam i po temacie

Bez foli nie działa bajki piszesz to sprawdzone

Opublikowano
23 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Ma ktoś link do niemieckiego odpowiednika coboru bądź opinie o pszenicy Debian?

Poszukaj BSA (bundessortenamt)

Opublikowano (edytowane)

A dlaczego nie pytacie o parametry mat.siewnego, przed jego zakupem ?   Swoją drogą, sprawdziłbym jeszcze raz tą MTZ, bo cosik b.wysoka 🤔 Patrząc na nr. przedsiębiorcy, widzę że woj. opolskie, pow. głubczycki. Top Farms ?

Edytowane przez boogie7
Opublikowano

vaderstad ma talerze mieszajace - terze siewne - wal,natomiast horsh ma talerze mieszajace-wal-talerze siewne. co sie lepiej sprawdza, ktory zestaw wg Was jest lepszy? zastanawiam sie nad takim zestawem, tylko najpierw wiekszy taraktor.

Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał:

A dlaczego nie pytacie o parametry mat.siewnego, przed jego zakupem ?   Swoją drogą, sprawdziłbym jeszcze raz tą MTZ, bo cosik b.wysoka 🤔 Patrząc na nr. przedsiębiorcy, widzę że woj. opolskie, pow. głubczycki. Top Farms ?

To na zapis i sami nie wiedzieli jaki towar przyjdzie. W ub sezonie też zamówiłem w Agricoli 700kg Fenomena to mi 150kg z podobnym mtn dali a reszta 550kg mtn 42 był.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v