Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zigi94 napisał:

Piffpaff napisał:

niestety tak, miotła, na jesien stosowałem już chlorotoluron, expert met na zmianę w większych i mniejszych dawkach a i tak na wiosnę poprawka axialem i dopiero czyści a za rok znowu to samo i tak w kolo od kilku lat na jednej działce 1.1ha. kKupiłem końcówki do opryskiwacza dwustrumieniowe, uprawiam 2x agregatem przed siewem żeby gród nie było, po siewie bronuje a i tak miotła wychodzi

jakie dwustrumieniowe? eżektory?

Tak z agroplastu

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Duży spadek plonu, wielu próbowało i praktycznie każdy z tego zrezygnował.

Jak się słomę zbierze to nie ma problemów , a jak kupę słomu posiekane , to prawie wszystko ta słoma jest w strefie korzeniowej przyszłej uprawy , i wówczas pewnie faktycznie presja chorób i innych patogenów jest duża , albo nawet bardzo duża , Ja bezorkowo sieję ale słomę zbieram , i u mnie tej słomy jest mniej niż u innych którzy słabo zaorają , więc i presji grzyba tak nie ma 

• Like 1
Opublikowano
Piffpaff napisał:

Zigi94 napisał:

Piffpaff napisał:

niestety tak, miotła, na jesien stosowałem już chlorotoluron, expert met na zmianę w większych i mniejszych dawkach a i tak na wiosnę poprawka axialem i dopiero czyści a za rok znowu to samo i tak w kolo od kilku lat na jednej działce 1.1ha. kKupiłem końcówki do opryskiwacza dwustrumieniowe, uprawiam 2x agregatem przed siewem żeby gród nie było, po siewie bronuje a i tak miotła wychodzi

jakie dwustrumieniowe? eżektory?

Tak z agroplastu

mam i ja, i nie odważył bym się nimi pryskać od miotły. fajne do awaryjnego robienia regulacji jak jest wietrznie i faza ucieka ale tak poza tym to lipa, dla mnie za słabe pokrycie łanu

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

I myślisz ze dlatego ze nie walczyłeś jej i się wysiała? Błędne myślenie. 

Przecież u mnie czasami w zbożu jarym się wysieje a może i nawet w rzepaku (tego nikt nie wie) to powinienem mieć ją w pszenicy.

Opublikowano
4 minuty temu, Zigi94 napisał:

mam i ja, i nie odważył bym się nimi pryskać od miotły. fajne do awaryjnego robienia regulacji jak jest wietrznie i faza ucieka ale tak poza tym to lipa, dla mnie za słabe pokrycie łanu

Ja wszystkie zabiegi robię dwustrumieniowa jakoś bez problemu. 

Przed chwilą, metrax12 napisał:

W bezorce to jest dopiero bank nasion. Gdy się przekręci glebę, sporo nasion nie zkiełkuje.

No dlatego napisałem ze może być, dlatego tez tam wspomniałem o owsie głuchym bo ten uciążliwy bardziej jak się wysypie. 

Opublikowano

może masz dysze z trochę wyższej półki, może ja jestem przewrażliwiony jak patrzę na efekt pokrycia. na przyszły sezon kupię dwustrumieniowe antyznoszeniowe i będzie elegancko

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, STIG13 napisał:

Siałem bezorkowo pszenicę po pszenicy, słoma zostawała. Bez różnic między innymi. Przy czym z założenia wszędzie mocna ochrona fungi była.

U mnie tak  samo bezorka pszenica po pszenicym, ale słoma pocięta bardzo drobno

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Ja wszystkie zabiegi robię dwustrumieniowa jakoś bez problemu. 

No dlatego napisałem ze może być, dlatego tez tam wspomniałem o owsie głuchym bo ten uciążliwy bardziej jak się wysypie. 

Owies głuchy w ciągu kilku lat jest bezpowrotnie do zwalczenia. Pewnie podobnie jest ze stokłosą. Tzn mogą się trafiać pojedyncze okazy na polu pochodzące nie wiadomo skąd.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
Przed chwilą, Zigi94 napisał:

może masz dysze z trochę wyższej półki, może ja jestem przewrażliwiony jak patrzę na efekt pokrycia. na przyszły sezon kupię dwustrumieniowe antyznoszeniowe i będzie elegancko

Albuz avitwin mam. Ocenić stopień pokrycia liścia na oko to niewiem, na kartkach lepiej od wody.  Większe ciśnienie max dopuszczalne i drobniejsza krople przy antyznoszeniowych. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Albuz avitwin mam. Ocenić stopień pokrycia liścia na oko to niewiem, na kartkach lepiej od wody.  Większe ciśnienie max dopuszczalne i drobniejsza krople przy antyznoszeniowych. 

Powinno się tym pryskać w granicach 6-7 atm przy bezwietrznej pogodzie. Przy wietrze to 4 do max 5.

Opublikowano
metrax12 napisał:

2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Powinno się tym pryskać w granicach 6-7 atm przy bezwietrznej pogodzie. Przy wietrze to 4 do max 5.

o i tu może być problem. pryskalem rzepak toprexem i przy około 3 atm na dużych liściach było widać że rzadko te krople spadały, doglebówke w kukurydzy chciałem robić przy 5 i też mi się nie podobało, zmieniłem na zwykłe az. może przy wyższym ciśnieniu by było lepiej, ale u mnie już zostaną jako awaryjne

Opublikowano
1 minutę temu, Zigi94 napisał:

o i tu może być problem. pryskalem rzepak toprexem i przy około 3 atm na dużych liściach było widać że rzadko te krople spadały, doglebówke w kukurydzy chciałem robić przy 5 i też mi się nie podobało, zmieniłem na zwykłe az. może przy wyższym ciśnieniu by było lepiej, ale u mnie już zostaną jako awaryjne

3 atm to zdecydowanie za małe ciśnienie.

Opublikowano

Problem ze stokłosa jest coraz większy. Trafia się nawet na działkach po rzepaku ale nigdy jej tam nie było. Mimo jesiennego odchwaszczania na wiosnę trzeba jechać litra axiala żeby nie wylazła 

Opublikowano
32 minuty temu, Zigi94 napisał:

Ze swoich obserwacji to te 5 atmosfer musi być przy dwustrumieniowych dyszach.

Opublikowano
2 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Problem ze stokłosa jest coraz większy. Trafia się nawet na działkach po rzepaku ale nigdy jej tam nie było. Mimo jesiennego odchwaszczania na wiosnę trzeba jechać litra axiala żeby nie wylazła 

axial nie bierze stokłosy wiem bo dałem ponad litr wiosną 

Opublikowano
7 godzin temu, adamn999 napisał:

witam jutro pochmurna pogoda u mnie i planuje zabieg T3 ( tebu), 10 kg mocznika na hektar dodatkowo będzie ok?

Ja tak samo tylko  że planuje mieszanie tebu+ protio lub metki , i nie wiem co będzie lepsze 🤔

ile dajesz tebu? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v