Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Bardziej bym się zastanawiał nad zabiegami w kontekście suszy tydzień nie padało i tydzień nie popada a wy walicie zabiegi? No ale tak reklama Krulowej była i słomek dał to jechaç a zaś mamo przypaliło

Jak byś miał kanal na yt i ci za to płacili to też byś jechal "KrÓlowa"

W tych trudnych czasach każde dodatkowe źródło pieniędzy jest ok. Tym bardziej że nie robi nikomu krzywdy reklamując środki. Nikt nie zmusza nikogo do kupowania

Edytowane przez Okisz
Opublikowano (edytowane)

U mnie nadaja caly tydzien po 3-5 stopni w nocy :/ i co teraz? Czekac na cieplejsze noc czy jechac z rana? Chodzi mi o to, ze przy 3 stopniach juz moga miejscami wystepowac przymrozki 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
7 minut temu, bizon1 napisał:

Podawajcie lokalizacje a nie „u nas”i

Proszę:)

20 minut temu, Okisz napisał:

U mnie coraz cieplejsze noce idą. Dziś było +3. 

A że idą deszcze to chyba dziś z t2 polece. Bo jakieś wiatry maja być.

Screenshot_20240513_100308_Weather.jpg

Jarosław podkarpackie 

Opublikowano
15 minut temu, Zapracowany napisał:

U nas już pozamiatane, w lutym 100 l, w marcu 8, w kwietniu 16, w maju 2. Na 4a już po pszenicy. Pierw za mokro później mróz, teraz suszy. Nietypowy rok.

Screenshot_20240513_100737_Ventusky.jpg

Masz ościste i wczesne one nie bojo się suszy

35 minut temu, Okisz napisał:

Jak byś miał kanal na yt i ci za to płacili to też byś jechal "KrÓlowa"

W tych trudnych czasach każde dodatkowe źródło pieniędzy jest ok. Tym bardziej że nie robi nikomu krzywdy reklamując środki. Nikt nie zmusza nikogo do kupowania

To reklamuj dodatkowe źródło dochodu będziesz miał. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Masz ościste i wczesne one nie bojo się suszy

To reklamuj dodatkowe źródło dochodu będziesz miał. 

Nie mam kanału na yt.

I nie chodziło mi żeby komuś dopiec.

Poprostu nie widzę w tym nic złego że ktoś jak ma możliwość to z niej korzysta. Tym bardziej że trzeba w to włożyć sporo pracy i czasu (prowadzenie kanału yt)

Edytowane przez Okisz
Opublikowano
kamil800 napisał:

U mnie nadaja caly tydzien po 3-5 stopni w nocy :/ i co teraz? Czekac na cieplejsze noc czy jechac z rana? Chodzi mi o to, ze przy 3 stopniach juz moga miejscami wystepowac przymrozki 

z rana nie jedz bo potem cały dzień ostre słońce i przypalisz.

Zapracowany napisał:

U nas już pozamiatane, w lutym 100 l, w marcu 8, w kwietniu 16, w maju 2. Na 4a już po pszenicy. Pierw za mokro później mróz, teraz suszy. Nietypowy rok.

Screenshot_20240513_100737_Ventusky.jpg

zadowolony jestes z tej aplikacji z prognoza? wczoraj zainstalowałem dopiero

Opublikowano
21 minut temu, bizon1 napisał:

Podawajcie lokalizacje a nie „u nas”i

DBL ale co ci po lokalizacji jak w sobotę 2 km dalej 8,5 litra dało

2 minuty temu, Piffpaff napisał:

Nie ale lepszej nie znalazłem

Opublikowano
12 godzin temu, Okisz napisał:

Czekać aż wyjdzie kłos bardziej I ile tego metkonazolu dać?

T2 miało być protio I azoksy.

Ja tylko 0.5ccc to na lepszym kawałku pszenica flaga po pas

Nie wszędzie ale miejscami piękna jest

0,5-0,6l metko 60

Opublikowano
1 godzinę temu, Hubert10624 napisał:

W pszenicy miejscami wyskoczył ostrożeń, przy T1 jeszcze go nie było, Chlopyralid w fazie liścia podflagowego/flagowego mocno przypali?

Na chlopyralid już za późno, daj tribenuronu 20g + adiuwant.

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

z rana nie jedz bo potem cały dzień ostre słońce i przypalisz.

Czy ja wiem czy takie ostre? Ale te noce zimne wiec nie bardzo... Poczekam jeszcze z dwa, trzy dni az bedzie troche cieplejsza noc. Do kloszenia jeszcze pare dni jest a najwyzej poleci na poczatek kloszenia 

Opublikowano (edytowane)

jak już zaczyna nabrzmiewać pochwa to już za poźno na trineksapak etylu ?

miałem zamiar dolać do T2 Modan/ regullo i się włąśnie zastanawiam żeby nie zwalić

Edytowane przez fcbarcelonacule
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v