Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kedar88 napisał:

Dziwny pomysł. Daj tego elatusa na t2, a na t3 dasz tebu z metko i będzie Ok.

A nie macie wrażenia że tebu w pierwszych zabiegach powoduje fito a w T3 wręcz przypala zboże i momentalnie robi się żółte i zaczyna dochodzić 

Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał:

Nie bo nie robie t3 i nie mam problemu 😂

Rób T3 w nocy , albo wcześnie rano , a nie w słońcu

Opublikowano
56 minut temu, alfa napisał:

A nie macie wrażenia że tebu w pierwszych zabiegach powoduje fito a w T3 wręcz przypala zboże i momentalnie robi się żółte i zaczyna dochodzić 

Wydaje mi się że jest to bardziej złożone i zależy od kilku czynników np. odmiana, warunki podczas zabiegu, nawożenie, formulacja środka itp. W zeszłym roku dałem duet na start 120% i na tej samej działce kilimanjaro było przypalone a keramik już nie ( pryskane oczywiście z tej samej beczki). W tym roku poszło 200 g protio, 250 g fenpropidyny, trineksapak 0,4 l, stabilan 1,0 i przypaleń brak. 
Na t2 pojdzie 0,75 Priaxora i 0,5-0,6 tebu, a na t3 0,6 tebu i 0,5 metko. Zabiegi będą wykonywane pod wieczór i mam nadzieje że też obejdzie się bez przypalen.

Opublikowano

Kedar88

Jeśli duet przypala, robisz coś nie tak.

1 godzinę temu, alfa napisał:

Stosowanie tebukonazolu na T1 to głupota, przy T3 może faktycznie przypalać, dlatego lepiej wcale nie dawać wtedy triazoli (tylko co zostanie, azoksy?).

Opublikowano

I pszenica sucha a słoma zielona , raz w życiu taki błąd zrobiłem

Opublikowano
41 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Przy zabiegu T3 walczymy z fuzariozą więc po co tam azoksy.

Chłopy czytajta trochę...

Tak, tylko że na fuzariozę działają głównie triazole, skoro nie będę ich stosował, będę zwalczał co innego.

Opublikowano
59 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

A co myślicie na to żeby w t3 zastosowac sierra 60 sl.  Czy coś dodawać do tego ,czy wystarczy tylko ......

Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Kedar88

Jeśli duet przypala, robisz coś nie tak.

Stosowanie tebukonazolu na T1 to głupota, przy T3 może faktycznie przypalać, dlatego lepiej wcale nie dawać wtedy triazoli (tylko co zostanie, azoksy?).

To wynikało z odmiany, bo u sąsiadów którzy mieli kilimanjaro i pryskali innymi środkami też wyskoczyło przypalenie.

Opublikowano
3 godziny temu, Klakier125 napisał:

A co myślicie na to żeby w t3 zastosowac sierra 60 sl.  Czy coś dodawać do tego ,czy wystarczy tylko ......

Daj jej pól litra i pół litra tebukonazolu , gędzie git

Opublikowano
6 godzin temu, odrion napisał:

@Klakier125 posłuchaj co wszyscy Ci piszą. Elatus daje się na t2 bo ma przedłużyć ochronę liścia podflagowego i flagowego, a te liscie (jak najdluzej zielone buduja plon). Ma soletanol i on działa przede wszystkim zabezpieczajaco. Podanie go w momencie kloszenia to wyrzucenie pieniedzy w bloto. Na wychodzaca flage elatus i potem tebu na klos i jest super ochrona. 

Przy Twojej ochronie t1, wyjście maczniaka na t2 jest mało prawdopodobne.  A jeżeli by się pojawiło, to zawsze możesz to zwalczyć fenpropidyną jak Ci już pisali. 

Elatus mocniejszy niż priaxor. Zależy jakie masz choroby. Na DTR z elatusem równa się tylko ascra. Queen też super ale jakby nie rozpuszczał uszczelek to może bym go stosowal 😀.

T3 ilości idealne. 

Queen em poszło i mnie T2 w tych wczesnych, na resztę też go mam, opryskiwacz narazie cały! 

Opublikowano
5 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

chroni skutecznie przed grzybami alternaria, powodującymi czernienie kłosów w przypadku przekropnej pogody w czasie dojrzewania.

Opublikowano
9 godzin temu, odrion napisał:

@Klakier125 posłuchaj co wszyscy Ci piszą. Elatus daje się na t2 bo ma przedłużyć ochronę liścia podflagowego i flagowego, a te liscie (jak najdluzej zielone buduja plon). Ma soletanol i on działa przede wszystkim zabezpieczajaco. Podanie go w momencie kloszenia to wyrzucenie pieniedzy w bloto. Na wychodzaca flage elatus i potem tebu na klos i jest super ochrona. 

Przy Twojej ochronie t1, wyjście maczniaka na t2 jest mało prawdopodobne.  A jeżeli by się pojawiło, to zawsze możesz to zwalczyć fenpropidyną jak Ci już pisali. 

Elatus mocniejszy niż priaxor. Zależy jakie masz choroby. Na DTR z elatusem równa się tylko ascra. Queen też super ale jakby nie rozpuszczał uszczelek to może bym go stosowal 😀.

T3 ilości idealne. 

Dzięki,
W najbardziej wybujałych roślinach na podflagowym zaczyna się dtr.
W mniejszych, gdzie flagowy zaczął wychodzić, podflagowy cały zdrowy. Niżej trochę dtr. No i śladowe ilości septoriozy się trafią niżej, ale ona wyszła już po T1.  Zrobi się cieplej będzie trzeba jechać z elatusem. Tylko skąd to zróżnicowanie, w jednej roślinie wychodzi flagówka na kilka cm, a  w innych ma już koło 30.

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekg411 napisał:

Dzięki,
W najbardziej wybujałych roślinach na podflagowym zaczyna się dtr.
W mniejszych, gdzie flagowy zaczął wychodzić, podflagowy cały zdrowy. Niżej trochę dtr. No i śladowe ilości septoriozy się trafią niżej, ale ona wyszła już po T1.  Zrobi się cieplej będzie trzeba jechać z elatusem. Tylko skąd to zróżnicowanie, w jednej roślinie wychodzi flagówka na kilka cm, a  w innych ma już koło 30.

Ok a ten elatus era działa na tą DTR -KE.  

Opublikowano
1 godzinę temu, logitech55 napisał:

Późno siana pszenica. Czy można skracać?

Ile czekać dni od oprysku axialem do regulacji z ochroną? Czy 2 dni wystarczą?

20240425_170658.jpg

Z 3 dni.

Do regulacji ta pszenica była już 2 tygodnie temu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v