Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, metrax12 napisał:

Może metsulfuron?

A weźmie? Rumany już dzisiaj rano zwiędniete z ciągnika widziałem. Trzeba będzie pojechać na bodziszkowe pole zobaczyć jak z nim. 

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy to może być septorioza?

Pszenica Kilimanjaro przedplon rzepak. Miesiąc temu poszło 70N w formie rsm i nic więcej nie było robione. T1 pójdzie  jak tylko pogoda się poprawi planuję 75g metrafenon + 150 protiokonazolu.

IMG_20240402_105657.jpg

IMG_20240402_105701.jpg

Edytowane przez michcio123
Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał:

W jakiej dawce mustang 0,8 l/ha czy 1 l/ha?

my w zależności w czym i w jakiej fazie ale w ozimych z reguły 1 litr, 0,8 to chyba w jarych było. Jak nie dostaniesz mustanga to lancet chyba też fajny jest na poprawki z tego co pamiętam.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A weźmie? Rumany już dzisiaj rano zwiędniete z ciągnika widziałem. Trzeba będzie pojechać na bodziszkowe pole zobaczyć jak z nim. 

Mam takie informacje że w jakimś stopniu powinien. Bezpieczny też będzie. Jeśli bodziszek nie będzie trochę pokręcony (o ile morfologia liścia na to pozwoli), to trzeba chwytać za....no właśnie.

image.png

image.png

Edytowane przez metrax12
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Witam, niestety przez wiatry kolanko w pszenicy ozime uciekło na około 5 cm (zdaża się i 7 cm). zawsze skracalem dawka 0.3 moddus + 0.5 CCC. Czy w fazie gdzie kolanko jest nawet i 7 cm nad węzłem krzewienia bezpiecznie dalej jest stosować CCC? Czy lepiej użyć tylko samego moddusa nawet w większej dawce (0.4l) Pozdrawiam

Opublikowano
48 minut temu, metrax12 napisał:

Mam takie informacje że w jakimś stopniu powinien. Bezpieczny też będzie. Jeśli bodziszek nie będzie trochę pokręcony (o ile morfologia liścia na to pozwoli), to trzeba chwytać za....no właśnie.

image.png

image.png

Opcji jest na tego chwasta, fajna tabela. Jest szansa ze fluroksypyr drapnie go przy tej dawce do dałem. 

Opublikowano
3 minuty temu, marcianjargit napisał:

Extra

kiedyś pryskaliśmy pszenicę jarą czy owies z wsiewką od chwastu w taki sposób, aby wsiewka koniczyny była max tydzień po siewie i tylko środki kontaktowe, bez działających doglebowo, czyli chwastox extra, starane, jednocześnie zaś pszenica bya na tyle wysoka, że zakrywała glebę

Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał:

Jakieś pomysły co się dzieje? Opoka i Foxx. Na chwilę obecną 70 N/ha i w następnym tygodniu dostanie też jakieś 70 N/ha

Duet na start da radę czy w okolicach 130 zł/ha znajdzie się lepsze rozwiązanie?

Druga sprawa. Na mak polny i samosiewy rzepaku wystarczy 40 g/ha granstaru ultra czy dać mustang forte 195 SE 1 l/ha?

•  

IMG20240402082016.jpg

IMG20240402083707.jpg

Co było stosowane w tej drugiej? Bo wygląda to albo na fito albo mocne niedobory.

Tifensulfuron z Granstaru Ultra nie pomoże w walce z makiem. Albo sam tribenuron w wyższej dawce (jak nie ma innych chwastów) albo może Mustang nawet zwykły. Na jesieni było coś stosowane?

Opublikowano
1 godzinę temu, MARIO1996 napisał:

Co polecacie na T1 w pszenicy ozimeej po rzepaku ?

Duet na Start wystarczy - ale w zwiększonej dawce tj. ok. 120%

Opublikowano
36 minut temu, marcianjargit napisał:

Ja posiałem w czystym siewie na jesień i tydzień temu opryskalem

Sierpien

Siew

Jeśli opryskałeś tydzień temu to chyba wiesz co się z nią dzieję , więc po co pytać jak już opryskane , a swoją drogą to co się z nią stało po tym oprysku , (czy nie stało się nic ?)  Swego czasu pryskało się chwastoxem extra , tyle że zawsze była jako wsiewka w jęczmień i czekało się jak jęczmień już był duży żeby zakrył lucernę , a w czystym siewie chwastoxem chyba bym raczej nie pryskał tylko poszedł w basagram czy coś w tym stylu . No i jeszcze zależy na co ta lucerka było siana , bo jak dla bydła to nim ruszy na całego to ściąć te chwasty , a potem już zadusi je lucerna , ja siałem na nasiona 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

nie wiem w jakich dawkach, ale czy nie lepiej pelna protiokonazolu, chocby 180 g, a tebu na t2?

Po 100 g protio i tebu a spiroksaminy 250. Protiokonazol i tebukonazol bardzo fajnie się uzupełniają 

Edytowane przez rolnikon1989
Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

Jeśli opryskałeś tydzień temu to chyba wiesz co się z nią dzieję , więc po co pytać jak już opryskane , a swoją drogą to co się z nią stało po tym oprysku , (czy nie stało się nic ?)  Swego czasu pryskało się chwastoxem extra , tyle że zawsze była jako wsiewka w jęczmień i czekało się jak jęczmień już był duży żeby zakrył lucernę , a w czystym siewie chwastoxem chyba bym raczej nie pryskał tylko poszedł w basagram czy coś w tym stylu . No i jeszcze zależy na co ta lucerka było siana , bo jak dla bydła to nim ruszy na całego to ściąć te chwasty , a potem już zadusi je lucerna , ja siałem na nasiona 

W cholerę ostu było oset skoszony odbija

Opublikowano

Co polecacie budżetowo na T1 w pszenicy i pszenżycie ozimych jako być może jedyny zabieg fungi, ostatnio dawałem 200g fenpropidyny i 150 protio. Możecie też coś doradzić coś na T2 w dobrych pieniądzach (ziemie słabe 4b/5/6 więc dlatego bez szaleństw). Z góry dzięki za pomoc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v