Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Przecież jeszcze nic nie wypłacali za żadne ekoschematy 🤔

To za co ja dostałem 7 tys tydzień temu ? 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Nie no, ekoschematy są tak skomplikowane, że samemu nie da rady ogarnąć. Prowadzisz takie skrupulatne wyliczenia a nie potrafisz ekoschematów ogarnąć?

Wiesz co, może nie są, ale przy wypełnianiu wniosku o płatności jest jeszcze sporo innych ciekawych rzeczy które trzeba wiedzieć w  co kliknąć a uwierz mi,  że mam dużo innych rzeczy na głowie,  bardziej skomplikowanych i wolę się na nich skupić. Wniosek o dopłaty to jest pikuś przy tych rzeczach tak samo jak cena, którą place za tę usługę. Rolnictwo to tylko 20% mojego zajęcia. 

2 godziny temu, Ulman napisał:

To w końcu 5 tys czy 3,7tys?

Wiedziałem, że ktoś zapyta. Po pierwsze to przykład po drugie mówiłem, że na rzepaku to tak średnio wyszedłem. Zresztą  w tym roku na pszenicy też chyba szału nie będzie. 

A  5 tys zł  to jest średnia ze wszystkich upraw. Pszenica wyszła też nie idealnie za to fasola nadrobiła i średnia wyszła 5. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Średnio tak, co nijak się ma do mojego zysku. 

A co do wiatru to wczoraj ogarniałem pszenicę o 21:00 i było idealnie a w dzień też łeb urwało. Dzięki temu grzybówka zrobiona a na skracanie przyjdzie czas,  w nocy też można. 

Opublikowano
18 minut temu, ravoj napisał:

Średnio tak, co nijak się ma do mojego zysku. 

A co do wiatru to wczoraj ogarniałem pszenicę o 21:00 i było idealnie a w dzień też łeb urwało. Dzięki temu grzybówka zrobiona a na skracanie przyjdzie czas,  w nocy też można. 

u mnie dziś mało łba nie urwie, będzie pryskanie po świętach, dobrze, że rzepak ogarnięty

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

41 minut temu, Piffpaff napisał:

w prognozie na 10 dni każdego dnia wiatry z porywami 50-60km/h oj chyba się nie skróci w punkt hehe

Wieczorami patrz w prognozy . Może akurat się uda . 

będzie trzeba obserwować

Opublikowano

Udało się wjechać z herbicydem. Nawet nie znosiło poza jednym wyjątkiem. Miedza obok mam pole co będę sadził ziemniaki po świętach. Zawiało i trochę mi na to pole poszło cieczy... kurde...  Tak to nawet nie znosiło 

Opublikowano

znajomy pracuje u obszarowca jako kierowca to dziś pryskaja od rana mimo wiatru, 100 ha rzepaku i ok 50ha jeczmienia mają zrobić do jutra więc trochę na odwal. Ja się czaje żeby nie zwiewało bo szkoda kasy a tu buta i do przodu.

Opublikowano
19 minut temu, Piffpaff napisał:

znajomy pracuje u obszarowca jako kierowca to dziś pryskaja od rana mimo wiatru, 100 ha rzepaku i ok 50ha jeczmienia mają zrobić do jutra więc trochę na odwal. Ja się czaje żeby nie zwiewało bo szkoda kasy a tu buta i do przodu.

Z tymi ziemniakami co myślisz? Pryskałem od miedzy i mi trochę zwiało na obszar gdzie będą sadzone po świętach. Lekkie fito co najwyżej albo nic? Czy nie wyjdzie? Mowa o herbicydzie 

Opublikowano

przed sadzeniem wymieszają jeszcze glebę potem redliny, jeśli dużo nie poleciało to nic się nie stanie. Druga sprawa to czym pryskales, ekspertem nie jestem ale są substancje które dlugo w głębie zalegaja

Opublikowano
Turok napisał:

Co powietrze na takie coś , mam możliwość kupna 

Screenshot_20240329-174415.png

odżywki traktuj jak kroplówkę a nie główne nawozenie. Jeśli dawać już mikro to samemu komponować składniki, wtedy ma to sens ale tanio nie będzie a w gotowych dadzą azot, liść się zazieleni i cieszy oko gospodarza

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Piffpaff napisał:

przed sadzeniem wymieszają jeszcze glebę potem redliny, jeśli dużo nie poleciało to nic się nie stanie. Druga sprawa to czym pryskales, ekspertem nie jestem ale są substancje które dlugo w głębie zalegaja

Akurat to pole attribut + Mustang Forte więc no nie najlepiej. Dużo nie poleciało. Tak hmmm jak to z wiatrem jak zawiało. Nie wiem jak opisać. W każdym razie myślę że jakoś powinno to być. Lanca była z 20 cm od miedzy. Robiłem co mogłem ale poleciało... myślę że jak porządnie glebę uprawie i jeszcze tak jak mówisz redliny powinno się upiec. 

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano

Kompletnie nic się nie stanie. Ziemniak wschodzi późno i siedzi głęboko, trzeba końskie dawki żeby odczuł doglebówke a Ty pryskałeś dolistnymi. Luz...naprawdę luz 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

No dobra to ja swoje 5 ha ogarnę w dwa dni, a co jak ktoś ma 150? Kiedy termin? Tam chyba bardziej na odwal się robi, bo nie widzę inaczej. 

opryskiwacz 2 tys litrów wystarcza na 12-15ha 

jeden hektar swoim 600l pryskam max 10 minut, plus składanie i rozkłądanie lanc po 2-3 minuty, czyli 3ha w 45 minut z dojazdami, na większym kawałku 3ha pół godziny, do tego 15 minut tankowanie plus droga - godzina

20ha oprysków schodzi mi max półtorej dnia

Opublikowano

2000l możesz ciągać, jak masz prosty teren, na moich górkach ciągnik minimum 90-100KM, do zetora 7711 1500l to max, wszytsko zależy od terenu

chodzi mi tylko o to, że dużo zależy od posiadanego sprzętu i umiejętności operatora, jak wjeżdżasz dużym opryskiwaczem w ścieżki, to idzie szybko, jak latasz małym , pryskasz po 1ha i tankujesz, do tego latasz z tyczkami po polu bo nie ma ścieżek - to 3-4ha dziennie to max

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v