Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Jakbym teraz rzucił saletre już w N2 to strzał w kolano, łonka totalna 😅

To zależy od regionu.
Są miejsca, że zaraz będzie koniec fazy krzewienia. 

28 minut temu, mysza103 napisał:

Dziś rozlałem N2  w RSM - troszku za wcześnie , bo pasowało by za tydzień ale na noc i na jutro pokazują parę litrów deszczu , a potem na 2 tygodnie nic , więc postanowiłem podać teraz . W środę pójdzie grzybówka ze skracaniem , a w piątek -sobotę  chwasty  - poprawka po zimie 

To wychodzi, ze nic nie za wcześnie. Ja planujesz skracanie na dniach to jak najbardziej jest to czas na N2. 

Opublikowano
1 minutę temu, melon10641 napisał:

To zależy od regionu.
Są miejsca, że zaraz będzie koniec fazy krzewienia. 

Wiem, dlatego nie można jednoznacznie powiedzieć tak czy nie jak ktoś pyta czy dawać azot bez podania informacji co gdzie jak i kiedy. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Nie, wydaje mi sie już teraz nie zaszkodzisz, ja dałem teraz  60 kgN i uważam, że trzeba te pędy wykarmić, może to nie łąka, ale obsada 330 -340 i 4 pędy, z których niewiadomo który główny wygląda dobrze, poza grzybem. Chyba że się mylę, ale już się nie krzewi idzie w górę. Bardziej chyba jej zaszkodzi brak azotu, zwłaszcza że ten dziś podany dopiero za kilka  będzie jako tako dostępny. 

Dobrze mówię? 

Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał:

U mnie kolanko na głównym żdźble 0,5 do 1 cm oderwane

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Nawet grochu tyle nie sieje

Liczyłeś obsadę czy tak na oko twierdzisz że żadkie?

Po to mam oczy żeby robić na oko ;) gdybym tu wrzucił jak wygląda to połowa by kazała to usunąć bo nic z tego nie będzie. Na jesieni było sucho nie szło tej wyoranej gliny rozbić w żaden sposób i są bardzo duże grudy dlatego tak słabo wygląda a tam gdzie więcej posiane to chociaż z drogi widać że zielone. 

Opublikowano
8 minut temu, ravoj napisał:

Nie, wydaje mi sie już teraz nie zaszkodzisz, ja dałem teraz  60 kgN i uważam, że trzeba te pędy wykarmić, może to nie łąka, ale obsada 330 -340 i 4 pędy, z których niewiadomo który główny wygląda dobrze, poza grzybem. Chyba że się mylę, ale już się nie krzewi idzie w górę. Bardziej chyba jej zaszkodzi brak azotu, zwłaszcza że ten dziś podany dopiero za kilka  będzie jako tako dostępny. 

Dobrze mówię? 

Mylisz się, u mnie nie idzie do góry Findus, Argument. Pszenżyto Tadeus dopiero zaczyna trochę podnosić się z ziemi. Jakbym teraz wrzucił prawie 100N w saletrze to głupieje. 

8 minut temu, miwigos napisał:

U mnie kolanko na głównym żdźble 0,5 do 1 cm oderwane

A u mnie niema nawet co patrzeć jeszcze. Widać po pokroju rośliny nie wchodząc w pole. 

Opublikowano

Panowie zachciało mi sie RSMu na II dawke. Dziś rośliny mokre caly dzien, faza krzewienia. Wieczorem popadało więc można jednak było lecieć. Jutro też deszcz, duże powoduje straty rsm na który spadnie zbyt mało deszczu?

Opublikowano
54 minuty temu, Zapracowany napisał:

Gdzie wy mieszkacie? U mnie po kuku jeszcze tylko kilka dni do t1

20240321_121556.jpg

Siew początkiem października

Ona za chwile będzie miała 2 kolanko, dawno powinna być po regulacji, to raczej gdzie Ty mieszkasz , żniwa w czerwcu będziesz miał

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

Ona za chwile będzie miała 2 kolanko, dawno powinna być po regulacji, to raczej gdzie Ty mieszkasz , żniwa w czerwcu będziesz miał

Jest 7 dni po regulacji.

A mieszkam przy 25 km A4.

Opublikowano
Zapracowany napisał:

20240321_121556.jpg

Panie, u mnie na wschodzie jeszcze wczoraj rano było-4 więc hello

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też mieszkam przy a4 na nizinie  i nie ma co porównywać warunków na zachodzie do Podlasia. Tak samo inne stężenia są potrzebne na regulację u nas a inne u was. Mamy inne okresy wegetacji, inne temperatury  i inne gleby. Mój findus, a twój @Tomek90 potrzebują innego prowadzenia. Ja już też po t1 i r1. Rok temu się przekonałem, że u nas to jak nie ma suszy to trzeba (odmiany mające tendencje do wylęgania) regulować z grubej rury

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zapracowany napisał:

20240321_121556.jpg

Ja widzę, że zapracowany nie miał czasu ramy w jakimś drapaku pomalować🤪

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jak rozlejesz na suche to bez znaczenia. 

Uuuuu ja lałem na mokre.... rosa. Próżno było czekać na suche, muszę to zobaczyć co się będzie działo. Po deszczu niby nie bardzo, w deszcz lałem to super, byle z pola wyjechać. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
10 minut temu, misio3p napisał:

Dlaczego chciałbyś dołożyć azoksystrobiny do wirtuoza pro?

Słyszałem że dołożenie azoksy zabezpieczy przed chorobami dłużej ale czy na t1 coś to pomoże to nie wiem.

Opublikowano

Zrobię krzywdę pszenicy jeśli sypnę n2 saletrę na mokre rośliny bo trochę popadało jeszcze ma padać dziś i coś jutro a później cisza na n1 poszło 50kg N i słabo się zbiera a pierwsze kolanko wyszło 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v