Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Tomek90 napisał:

To ile gram manganu dajesz tym siarczanem? Ja 140g za jakieś 18zl w tamtym roku. 

Chelatem

To ja prawie 10 razy tyle co Ty  1380 g w siarczanie (2 x 690 g ) za jakieś 18-19 zł . Te 140g co stosujesz to strasznie biednie się wydaję , gdzie na 1 tonę pszenicy jest prawie takie zapotrzebowanie  Średnie pobranie miedzi przez pszenicę wynosi 8-10 g/t ziarna, natomiast manganu 70-110 g/t ziarna.Zalecana liczba oprysków oraz dawka pierwiastka na 1 oprysk w g/ha

Cu Mn B Zn Fe
liczba dawka liczba dawka liczba dawka liczba dawka liczba dawka
2 300 2 1000 1 200 1 500 1 500

Stężenia roztworów soli technicznych do oprysku pszenicy

Cu Mn B Zn Fe
siarczan miedzi CuSO4x5H2O siarczan manganu MnSO4xH2O kwas borowy H3BO3 siarczan cynku ZnSO4x7H2O siarczan żelaza FeSO4x7H2O
zawartość Cu 25,4% zawartość Mn 32,5% zawartość B 17,5% zawartość Zn 22,7% zawartość Fe 20,1%
stężenie soli 0,3% stężenie soli 1,0% stężenie soli 0,3% stężenie soli 1,0% stężenie soli 1,0%
dawka Cu 300 g/ha dawka Mn 1000 g/ha dawka Mn 200 g/ha dawka Zn 500 g/ha dawka Zn 500 g/ha
ilość soli 1,2 kg/ha ilość soli 3,0 kg/ha ilość soli 1,1 kg/ha ilość soli 2,2 kg/ha ilość soli 2,5 kg/ha
ilość cieczy rob. 400 l/ha ilość cieczy rob. 300 l/ha ilość cieczy rob. 400 l/ha ilość cieczy rob. 450 l/ha ilość cieczy rob. 250 l/ha
16 minut temu, Grzesiu90209 napisał:

Wg strony z siarczanu w workach za 18 zł netto jest jakieś 1.44 kg manganu.

To co podałem powyżej to ceny brutto 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał:

A siarczan 10 razy tańszy. Czyli wychodzi o połowę taniej. Zobaczę co to warte bo wziąłem na próbę kilka worków.

Najpierw kwestia ile wgl się go rozpuści

2 minuty temu, rocco0987 napisał:

pisałeś jakoś raz że próbowałeś zaprawiać nasiona mikro dobrze pamietam?

Różne wersje zaprawiania robiłem ale głównie jest to dr green prime. 

Opublikowano
7 minut temu, Grzesiu90209 napisał:

A siarczan 10 razy tańszy. Czyli wychodzi o połowę taniej. Zobaczę co to warte bo wziąłem na próbę kilka worków.

Jak za parę złotówek masz rozpuszczać proszki to niewiem czy się opłaca, bo akurat z adobu leje jak leci bez problemu. 

Opublikowano

Od dziecka robię przy trzodzie chlewnej i nauczyłem się że te parę złotówek może robić różnicę. Tu pare, tam pare i co miesiąc robi się suma. Trzeba szukać oszczędności. Może będzie się dobrze rozpuszczać. Nigdy tego nie używałem. 

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Jak za parę złotówek masz rozpuszczać proszki to niewiem czy się opłaca, bo akurat z adobu leje jak leci bez problemu. 

Myślę że z tych 1400g w roślinę wchłonie się na pewno z 600- 700g , to i tak to jest 5 x więcej niż u ciebie za te same pieniądze , a jak zastosujemy wcześnie ( a tak się micro powinno dać ) jak jeszcze jest dosyć zimno , to ta proporcja zmieni się jeszcze bardziej na korzyść siarczanów , bo przy podaniu w zimniejsze dni to przewaga w chłonięciu przez roślinę będzie na poziomie x 10 , bo z chelatu wówczas nawet połowa się też nie wchłonie , nie wspomnę już o tej niewielkiej ilości siarki  gdzie to wszystko razem posłuży jako `zabieg czyszczący z chorób grzybowych 

Opublikowano
13 godzin temu, Tigon napisał:

bo komplett jest średni jeśli chodzi o dwuliścienne, ja bym wolał kupić axial 50 ec i dorzucić gold'a lub sekatora z grodylem. Na późno siane pszenice dawka 0,65axialu w zupełności miotle wyczyści. Sam pak musisz dokupić jakiś fluoroksypr bo przytulie puszcza i wtedy jest już mocny zabieg i może wyskoczyć znów fito jeżeli warunki kiepskie.

A ile dodać tego gold'a? Pszenicę siane mam koniec września i z początku października. Głównym chwastem jest przytulia.

Opublikowano

Panowie czym zwalczyć samosiewy buraków conviso w pszenicy ? Na jesieni odchwaszczanie expert0,35kg dff 0,15 , tribenuron 10g i jest czysto tylko zima słaba i nie wymarzły buraki szczególnie odmiany conviso … 2-4d pomoże czy coś innego trzeba kombinować ? 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Jaro55nt napisał:

A ile dodać tego gold'a? Pszenicę siane mam koniec września i z początku października. Głównym chwastem jest przytulia.

to jest pełne odchwaszczanie wiosenne czyli góra granica dawki zalecanej, jeżeli łączysz z samym axialem 50ec.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
11 godzin temu, STIG13 napisał:

Najpierw kwestia ile wgl się go rozpuści

Kupiłem w zeszłym roku 25kg siarczanu manganu, zużyłem może 4kg, k**estwo w ogóle nie chce się rozpuszczać ani w zimnej ani w gorącej wodzie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś miałem , ale zwykłe , mustang przytrzymał , i pszenica zagłuszyła buraki, w proszku to siarczan magnezu, o ile to nazwać proszkiem , reszta to tylko płyny

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał:

Kupiłem w zeszłym roku 25kg siarczanu manganu, zużyłem może 4kg, k**estwo w ogóle nie chce się rozpuszczać ani w zimnej ani w gorącej wodzie.

Nie wiem jak ty to rozpuszczałeś , ale na pewno nie tak jak trzeba . Siarczan manganu ma konsystencję mąki i najlepiej sypać od razu do opryskiwacza , bo jak ktoś próbuje rozpuszczać w wiaderku to i może się nie chce rozpuścić ,(nie wiem , w wiaderku nigdy nie rozpuszczałem ) Ja sypę od razu do opryskiwacza przy włączonym mieszadle i nie ma żadnych problemów rozpuszcza się od razu ,. To jest pewnie tak jak z kwasem borowym , w wiaderku kwasu borowego 1 kg nie rozpuścisz nigdy , choćbyś mieszał 24 godziny , bo po prostu pewna ilość się rozpuści a potem już woda więcej nie przyjmie , ale wystarczy tylko na sito opryskiwacza rzucić kwasu borowego ile potrzeba i bierząca woda bez mieszania go rozpuści idealnie 

Opublikowano (edytowane)

Jest kawałek 2ar plac na ziemi ilastej przenicy i jest żółta Ph raczej jest ok bo pod spodem kreda/margiel, Widać ze nie pobiera azotu  czy to moze byc brak Mg? Myslałem jechać mocną dawką mikro+ MgS

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
jezyk_nh napisał:

Sieje lub siał ktoś z was kiedyś siarczan amonu na pszenicę ?

Macro

wczoraj sialem na jeczmien ozimy 250kg/ha

sory pomyłka, sialem siarczan amonu na rzepak a nie jeczmien

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, GABBER85 napisał:

Jest kawałek 2ar plac na ziemi ilastej przenicy i jest żółta Ph raczej jest ok bo pod spodem kreda/margiel, Widać ze nie pobiera azotu  czy to moze byc brak Mg? Myslałem jechać mocną dawką mikro+ MgS

Może korzeń gnije z braku tlenu i nadmiaru wody?

Na ile to możliwe.

Może też być brak żelaza jeśli ph wysokie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v