Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Dolnośląskie warunki petarda, oziminy siałem 30.09 w popiół, ale zaraz spadł deszcz i wschody piękne, październik dość ciepły, już spadło ponad 45l opadu, to wszystko w oczach rośnie.

Pszenice i jęczmienie były na wierzchu już w piątek, czyli praktycznie w 6 dniu po siewie. Pszenica gorzej wygląda bo w bezorce po pszenicy, ale jęczmien po rzepaku (tez bezorka wyglądał super)

20231014_104344.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Andpol napisał:
6 godzin temu, koniu napisał:

W tym sezonie stosowałem cezaro. Nie chodzi już o cene, tylko plus że bez mieszania

W jakiej dawce i czy po nim można siać rzepak bez orki?

Jeżeli ma być rzepak w bezorce to bezpieczniej gotowy 3-składnikowy Elipris.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Cezaro jakie dawki tak jak na etykiecie czy ciut więcej?

Daj 0,5. Na naszych glebach flufenacet ma przyspieszony rozkład 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
10 minut temu, Damian_B napisał:

I jak plonowala? Trzeba ją siać tak gęsto jak zalecający?

ja siałem w ubiegłym roku 200kg/ha, oddała mi 5,5t przy oszczędnym nawożeniu PK i azotem, ładne ziarno, ma parametry, zdrowa, dostała tylko skracanie i T1/T2 razem

Dlatego w tym roku zasiałem cały areał tą odmianą, dostanie więcej nawożenia, zobaczymy, co potrafi przy intensywniejszej uprawie

Opublikowano
12 godzin temu, jahooo napisał:

ja siałem w ubiegłym roku 200kg/ha, oddała mi 5,5t przy oszczędnym nawożeniu PK i azotem, ładne ziarno, ma parametry, zdrowa, dostała tylko skracanie i T1/T2 razem

Dlatego w tym roku zasiałem cały areał tą odmianą, dostanie więcej nawożenia, zobaczymy, co potrafi przy intensywniejszej uprawie

Ten rok jest nie miarodajny bo byle jakie pszenice dały przyzwoity plon. Miałem działkę po pszenicy, bez npk, wiona herbicyd 300l rsm w jednej dawce i tyle. Plon podobny co podałeś, a powinno tam być z 3-4t

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanko.co można by zastosować w pszenicy z grzybowek teraz na jesieni. Pszenica po pszenicy w bezorce z pozostawiona duża ilością słomy. Pszenica ładna. Wychodzi drugie rozkrzewienie. Siana ok 27.09. Sporo zaczyna być widać mączniaka. A zaczęło w końcu padać więc pewnie będzie tylko gorzej. fenpropidyna 0.4 l/ha ? Styknie ? ?

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano

Panowie jutro planuje pryskac na chwasty bo fajna pogoda sie zapowiada tylko zabieg zaczne robić ok 13-14 a ok 20 zapowiadają deszcz, expertowi to nie przeszkadza bo to jest i tak doglebowka ale jak jest z dff? wystarczy standardowo godzina po zabiegu żeby środek zadziała przed deszczem?

Opublikowano
37 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie jutro planuje pryskac na chwasty bo fajna pogoda sie zapowiada tylko zabieg zaczne robić ok 13-14 a ok 20 zapowiadają deszcz, expertowi to nie przeszkadza bo to jest i tak doglebowka ale jak jest z dff? wystarczy standardowo godzina po zabiegu żeby środek zadziała przed deszczem?

W jakiej fazie masz zboże

Opublikowano
8 godzin temu, Piffpaff napisał:

w zeszłym roku nie zdążyłem skończyć i zaczęło padać, a padało przez cały dzień. Na wiosnę bez poprawek i czysto do żniw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v