Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faza pszenicy dla tych substancji bez znaczenia. Faza chwastów i temperatura już tak. Kiedyś czytałem wszystkie etykiety środków z tymi substancjami i wniosek jest taki, że im wcześniej tym lepiej. Tylko CTU działa do przymrozków. 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

po co ? chcesz dokarmiać chwasty ?

Osobiście się nie zgodzę. Gdyby dał Asashi, to tak, bez sensu. Mikroelementy chwastom nie pomogą, zresztą tym kiełkującym tym bardziej. Ja często dodaje nawozy do herbicydów bez żadnych skutków ubocznych. Byle jakiś krupnik nie wyszedł. Jak ktoś chce to niech sobie łączy. Mikroelementy to żadne antidotum na DFF czy Flufenacet. 

Jednak z jednym się zgodzę, oprysk mikro na 1-2 liście to za wcześnie i więcej straty jak porzytku, ale kto bogatemu zabroni.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

po co ? chcesz dokarmiać chwasty ?

po 20 listopada, poprawka na wiosnę granstarem na ostrożnia

pryskałem na pył quelexem - na wiosnę było bez poprawek, ściernisko czyste, zero miotły i niskiego piętra w zbożu

Ok, tylko że po oprysku do max 2-3 tyg. muszą być opady.

Opublikowano

Co myślicie o jesiennym paku Mertil 600 SC (diflufenikan flufenacet) + Loop (bensulfuron metylowy  + metsulfuron metylowy) w zamian za expert met + dff?

Cenowo poniżej 100 zł/ha

Opublikowano
7 minut temu, metrax12 napisał:

Używałeś czy tylko masz taką opinię?

używałem środków innvigo - w czasie przeszłym,  mają tak niską jakość, że dla kilku złotych nie warto sobie psuć nerwów

może w sumie ze dwa środki będę jeszcz od nich kupował, reszta z innych firm

graminicydy na jednoliścienne od nich działają bardzo słabo, pozwiększali dawki ale niestety, to niewiele daje, substancje się słabo wchłaniają z ich nośnikami, i to nie jest tylko moja opinia, sklep, gdzie kupuję często środki, też zamawia od nich coraz mniej

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

używałem środków innvigo - w czasie przeszłym,  mają tak niską jakość, że dla kilku złotych nie warto sobie psuć nerwów

może w sumie ze dwa środki będę jeszcz od nich kupował, reszta z innych firm

graminicydy na jednoliścienne od nich działają bardzo słabo, pozwiększali dawki ale niestety, to niewiele daje, substancje się słabo wchłaniają z ich nośnikami, i to nie jest tylko moja opinia, sklep, gdzie kupuję często środki, też zamawia od nich coraz mniej

No ok, ale akurat Cezaro myślę że będzie działać, tu nie ma jakiejś super formulacji.

Opublikowano

Bizonem to możesz zbierać, ale nie odwchwaszczać 😁

8 godzin temu, isentor napisał:

Nie bierz tego syfu z Innvigo. Szukaj czegoś innego. Jak chcesz posprawdzać ceny ŚOR to https://dlaroslin.pl/ się przydaje

Jakoś stosuję od kilku sezonów metazachlor, flufenacet, diflufenikan, i jakimś cudem działają poprawnie 😎

Opublikowano
9 godzin temu, boogie7 napisał:

Bizonem to możesz zbierać, ale nie odwchwaszczać 😁

Jakoś stosuję od kilku sezonów metazachlor, flufenacet, diflufenikan, i jakimś cudem działają poprawnie 😎

Zbierać bizonem to jeszcze gorzej niż odchwaszczać.

Opublikowano
12 godzin temu, Fugeo napisał:

Co myślicie o jesiennym paku Mertil 600 SC (diflufenikan flufenacet) + Loop (bensulfuron metylowy  + metsulfuron metylowy) w zamian za expert met + dff?

Cenowo poniżej 100 zł/ha

Jak Ty chcesz to zrobić poniżej 100zl ? Dawać po pół dawki? To po co mieszać, skoro sam Mertill to ogarnie?  

A już widzę, faktycznie zmniejszone dawki, 0.4 Mertilla to tak na słabo. To przecież 30% mniej DFF i Flu Podobnie wyjdzie  do Bacary Trio, a ja nie byłem z niej zadowolony, to za mało.  

IMG_20231004_075729_copy_1040x780.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, metrax12 napisał:

Używałeś czy tylko masz taką opinię?

Nie używałem. Jeździłem jako doradca, rozmawiałem z rolnikami którzy to stosowali i widziałem szkody na polu po chemii tego producenta

Opublikowano
14 godzin temu, Sim95 napisał:

A co powiecie o odchwaszczaniu Bizonem? 

kiedyś zastosowałem jesienią to sporo przepuścił, może by trzeba jeszcze z czymś umieszać

Opublikowano
2 godziny temu, anja79 napisał:

Fakt, są nie najlepsze opinie o Innvigo

W tym roku przez produkty z tej firmy zarosło mi 2ha buraków, bo nienadążyłem czyścić filtrów i końcówek w opryskiwaczu podczas zabiegu na chwasty, osad był w jednym śor a w drugim nie dało się tego ruszyć nawet prętem.

20230602_112959_copy_1200x1600.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v