Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, GABBER85 napisał:

Przecież tu ludziom przenica idzie na 10t na samym N po QQ,

No na 10 ton to może nie, ale dzisiaj skosiłem 9 ha  , to średnia wychodzi coś koło  8,3 tony/ha  , i jak jakiś grad nie wyskoczy to ta średnia na pewno nie spadnie , bo zostały kawałki lepsze , a liczę prosto , kombajn ma pojemność zbiornika 5 tys litrów , co przy gęstości 70 daje 3,5 tony , i kosze zbiorniki dobite na full , a gęstość daję tylko 70 bo lepiej plon zaniżyć niż się potem rozczarować , choć w tym roku to co skosiłem , to więcej jak 74- 75 gęstości to max , a teraz jak ruszyły deszcze to może być tak że te 70 tylko będzie , ale tak jak już wcześniej pisałem , południe kraju dostało tyle wody że nie było jakiegoś stresu że sucho , jak zaczęło wody brakować bardziej , to z nieba spadło 20-30 litrów 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GABBER85 napisał:

Przecież tu ludziom przenica idzie na 10t na samym N po QQ,

Kukurydza też potrzebuje wysokie zasobności, niewiele niższe niż rzepak, więc po kukurydzy można dać mniej nawozu, albo i wcale... Tylko jak spowrotem przyjdzie kukurydza to trzeba będzie coś więcej rzucić.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

No na 10 ton to może nie, ale dzisiaj skosiłem 9 ha  , to średnia wychodzi coś koło  8,3 tony/ha  , i jak jakiś grad nie wyskoczy to ta średnia na pewno nie spadnie , bo zostały kawałki lepsze , a liczę prosto , kombajn ma pojemność zbiornika 5 tys litrów , co przy gęstości 70 daje 3,5 tony , i kosze zbiorniki dobite na full , a gęstość daję tylko 70 bo lepiej plon zaniżyć niż się potem rozczarować , choć w tym roku to co skosiłem , to więcej jak 74- 75 gęstości to max , a teraz jak ruszyły deszcze to może być tak że te 70 tylko będzie , ale tak jak już wcześniej pisałem , południe kraju dostało tyle wody że nie było jakiegoś stresu że sucho , jak zaczęło wody brakować bardziej , to z nieba spadło 20-30 litrów 

Mam 30 km do Czech to chyba południe? A susza po .uju. ładna pszenicą to tylko na bagnach. Kuku 50 cm, w grykach tylko komosa wyrosła o jarych zbożach nie wspomnę. Rzepak na ciężkich ziemiach ładnie wygląda. Ale .jeszcze nie ruszany.

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Musze spróbować

Uda się pod warunkiem że zasobności będą odpowiednio wysokie, ale mimo to i tak bym coś dał na start. Zasobności buduje się parę lat i jak się w jednym roku drastycznie zmniejszy nawożenie pod mało wymagające rośliny jak zboża to i tak będzie plon.  Jeśli chodzi o optymalne zasobności potasu dla pszenicy to jednak wynosi 15-20mg, a nie jak pisałem 15.

Opublikowano
9 godzin temu, Zapracowany napisał:

Mam 30 km do Czech to chyba południe? A susza po .uju. ładna pszenicą to tylko na bagnach. Kuku 50 cm, w grykach tylko komosa wyrosła o jarych zbożach nie wspomnę. Rzepak na ciężkich ziemiach ładnie wygląda. Ale .jeszcze nie ruszany.

Sądziłem że całe południe Polski w tym roku na wodę narzekać nie może , ale widocznie są wyjątki , ja południe świętokrzyskie, a jeszcze bardziej na południe to jeszcze więcej wody było 

Opublikowano

Czy ktoś ma pszenice na 10 ton. Zasialismy rtg dubaj i argument około 250 kg na ha sialismy 15 września. I jest bardzo gesta ale te ziarko takie drobne

Opublikowano
5 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

Czy ktoś ma pszenice na 10 ton. Zasialismy rtg dubaj i argument około 250 kg na ha sialismy 15 września. I jest bardzo gesta ale te ziarko takie drobne

A po co tak gęsto 160-170 kg/ha to max

Opublikowano
1 godzinę temu, paprykarz123456789 napisał:

Dubaj to Syngenta, nie RGT (rtg to rentgen)

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Sądziłem że całe południe Polski w tym roku na wodę narzekać nie może , ale widocznie są wyjątki , ja południe świętokrzyskie, a jeszcze bardziej na południe to jeszcze więcej wody było 

Dziwne to, jechałem dziś 50km na wschód A4 głupie 50 km a kuku jak z bajki inny świat, zielono.

Opublikowano
1 godzinę temu, anja79 napisał:

A po co tak gęsto 160-170 kg/ha to max

Siewnik stary i glina i dlatego a po kukurydzy sialem 300 i jest rzadka.

Opublikowano
43 minuty temu, Desperado napisał:

Siewnik każdy dobry, tylko do d*py uprawa przedsiewna.

Byl rzepak i pszenica

Opublikowano
GABBER85 napisał:

przez te opady  to bedzie paszówka u  wiekszosci

U mnie w poniedziałek rano 5mm dziś od południa pojedyncze kombajny wyjechały a teraz znowu pada i ma padać do rana więc kolejne 2 dni bez koszenia a na koniec tygodnia znowu przelotne opady. Wiadomo jak zniwa to pada...

Zapracowany napisał:

10 godzin temu, mysza103 napisał:

Dziwne to, jechałem dziś 50km na wschód A4 głupie 50 km a kuku jak z bajki inny świat, zielono.

w tym roku kosilem jeczmien ponad tydzien temu to przyszła chmura i spadło 30mm w 20 min więc pojechałem do miasta na zakupy to przejechałem 5km i inny świat słońce świeci ani kropli nie spadło.U mnie kukurydza zielona i wygląda super a 5km dalej gdzie nie było tego dużego deszczu stoi w miejscu i się zwija Takie mamy opady punktowe w tym roku

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Siewnik każdy dobry, tylko do d*py uprawa przedsiewna.

Glina to glina, nawet Fendt 240 koni z broną wirową Lemkena czasami mieląc 1ha przez 2 godziny nie poradzi i dalej będą duże bryły. Najlepiej zasiać łąkę, ale po co komy tyle łąk?

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

No i? co to ma wspólnego z uprawą przedsiewną na glinie?

Co orka byla 2 razy broni 2 razy wal na zmianę później deszczyk nawozy i agregat i siew i wal

Opublikowano

Witam. nie w temacie pszenicy lecz choci mi o szybka poradę . Problem z jęczmieniem jarym, (słaba ziemia piaszczysta  klasa 5 ) Po ostanich opadach wyrosło dużo od młódek na całej powierzchni. Pole zrobiło sie lekko zielone, od odmłódek (chwastów brak). Co w takiej sytuacji doradzicie ? Powierzchnia 20 ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v