Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, PawePrz napisał:

Zdarzyło się komuś że po wymieszaniu Windsar 250EC z wodą zrobiło się błoto i farfocle?

Na sitku opryskiwacza 

Jak miałem opryskiwacz po moczniku i siarczanie to też tak miałem

Opublikowano

Mam problem, robiłem pszenicę tym samym opryskiwaczem tymi samymi środkami w zblizonym czasie i na 3 odmianach mam przepalenia a na jednej nie. Poszły Grzyb i odżywka . Na jednej widać że była septorioze paskowata ale zakładam że dwa zabiegi już wstrzymały grzyba . Na pozostałych są suche końcówki liści . 

Opublikowano
4 minuty temu, Damianek20 napisał:

Mam ją pierwszy siew po centrali i też ciężko ogarnąć choroby, ja zrobiłem T2 kilka dni temu 

Rgt Treffer po pszenicy mam posiany to mam wrażenie że trochę lepiej sobie radzi z chorobami a jest po pszenicy . Ale tak samo na dole już choroby się pokazują . Najważniejsze że podstawa zdrowa jest . 

Opublikowano

C1 miałem po rzepaku a teraz ja mam po burakach i widzę że ta odmiana jak najbardziej radzi sobie ale w systemie C1. U mnie wyszło na wierzch , jest ruda niby łodyga zielona do węzła czysta ale liście masakra. Górne liście dopiero czyste . Ale wizualnie kiepsko wygląda. Jutro wstawię fotę 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hira2 napisał:

Czy mogę to zastosować w pszenicy w jednej dawce.Atribut+Mustang+Mocznik+Siarczan magnezu

Z zasady nie mieszamy herbicydów z mocznikiem z powodu możliwości potęgowania działania substancji czynnych.

38 minut temu, andrzej224 napisał:

fluroksypyr

A czy fluroksypr będzie dobry na chabra po 2 kolanku tzn. bez różnicy w plonie pszenicy.

Edytowane przez jaro11111
Opublikowano

No i t2 zrobione. Na ostrodze tylko nie bo za mała a  tak to opryskane... 3.5 tyg od t1. Trochę łapała septoriozy, skrzypionka stara też trochę się pokazywała. Dostała Ascra xpro 1.5l + 3kg ferti 19 + 50 ml cyperkill + 0.15kg inazuma. Inazuma została po rzepaku więc wykorzystałem co było na stanie. Może trochę przy wcześnie ale mam wyjazd to raz a dwa już tez prawie 4 tygodnie myślę że można. Flagówka powoli wyłazi. Początek czerwca t3 tam gdzie wiem że może być cyrk a gdzie nie to nie I na tym koniec 

Screenshot_20230506-133913_Gallery.jpg

Opublikowano

jest tak zimno że łodygi w rzepaku fioletowe, pszenica stoi w miejscu od ponad tygodnia, na skrajach pola gdzie doleciało mniej azotu to robi się jasna, do tego górne liście zaczyna grzyb siadać bo od ostatniego zabiegu 3 tygodnie a czobki górnych liści żółte, w nocy było-2 a do tego na najbliższy tydzień pokazują wiatry do 40-50km/h i weź tu owies pryskaj.... ciężka zima

Opublikowano (edytowane)

@Samsung123321  jak nie na kosisz 11 t /ha to porażka przy tej ochronie... oczywiście żartuje.... rób jak chcesz w końcu  to Twoje cebuliony....ale nigdy tak intensywnie nie chroniłem a  plony grubo ponad 10 były....

Euforia . Od dołu choroby już ida . Przyszły tydzień T2 w planie i R2 . 

DFD52218-E49A-4029-9888-6725ED6BCC99.jpeg

Słabiutkie to T1 u Ciebie @SawekBraczyk skoro tak żółto....i stąd taki pociąg u Ciebie do protio w T2 że niby wyczyści...i zdrowaśki nie pomogą....jak tak zapuszczone....

Edytowane przez taux
Opublikowano

Jaki siarczan magnezu macie sprawdzony co się dobrze rozpuszcza? Bo kupiłem w tym roku fertiplon grupa azoty i to jest tragedia na dnie opryskiwacz został jakby nie rozpuszczony piasek po za tym pozatykał kilka dysz około 7. Nigdy nie miałem takiej sytuacji . 

Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

@Samsung123321  jak nie na kosisz 11 t /ha to porażka przy tej ochronie... oczywiście żartuje.... rób jak chcesz w końcu  to Twoje cebuliony....ale nigdy tak intensywnie nie chroniłem a  plony grubo ponad 10 były....

Słabiutkie to T1 u Ciebie @SawekBraczyk skoro tak żółto....i stąd taki pociąg u Ciebie do protio w T2 że niby wyczyści...i zdrowaśki nie pomogą....jak tak zapuszczone....

Nic nie rozumiem o co chodzi tobie ? Dolne liście nie potrzebne mi . T1 słaba nie była bo podstawa źdźbła jest zdrowa , mączniaka nie ma , jedynie dtr i trochę septoriozy się pokazuje . Ale to już miesiąc od T1 wiec ma prawo już się jakieś choroby pokazywać , pomaga jeszcze wilgoć przy tym i to ze łan jest gesty jak widzisz . Siew 400szt był . Uważam ze Protio to bardzo dobra substancja , w T2 mi się sprawdza . Przecie nie będę Tebu co chwile dodawał . 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

co planujesz na T2? U mnie pojdzie priaxor 1l bo mam kupiony jesienią i zastanowię się jeszcze nad tebu Na razie wygląda to słabo, w dłuższej perspektywie słabo z deszcze w mojej okolicy a przymrozki i wiatr robią swoje, na polach kukurydzy zawieje piaskowe

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Piffpaff napisał:

co planujesz na T2? U mnie pojdzie priaxor 1l bo mam kupiony jesienią i zastanowię się jeszcze nad tebu Na razie wygląda to słabo, w dłuższej perspektywie słabo z deszcze w mojej okolicy a przymrozki i wiatr robią swoje, na polach kukurydzy zawieje piaskowe

0,9 Priaxor + 150g Protio . Wiem , ta pogoda sprzyja infekcjom w tym roku . Ale niektórzy nie widza tego niestety . U mnie wilgoci w opór jest jak narazie . Dzisiaj 10l już spadło . Priaxor tez jesienią kupowałem i Protio . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
magnum123 napisał:

2 godziny temu, ovi napisał:

co na poprawke w pszenicy ozimej na przytulie, łan ma 30-40cm przytulia wystaje już poza łan

Starane Tomigan 

z tego co czytam to fluroksypyr do 2 kolanka, u mnie wychodzi już podflagowy, do liścia flagowego jest Fundamentun może być?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v