Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Maślakowsky napisał:

Szybkie pytanie, dzisiaj będzie okazja wjechać w pszenice, kolanko do 1cm, jechać najpierw lancetem od chwastów (niby do 1 kolanka mozna stosowac) czy leciec grzyb, moddus 0.4, ccc 1l, mikro, mocznik, siarczan? n2 też dopiero dzisiaj będę rzucał z racji, że nie było możliwości wcześniejszego wjazdu przez pogodę i warunki na polu.

Tak się mocno nie rozpędzaj , , bo między  lancetem a skracaniem  z grzybówką to  5/7 dni odstępu , zresztą na lancet to jest za zimno szkoda pryskać bo będą poprawki.

Opublikowano (edytowane)

Cale pole piekne zielone (bo na gornych nie ma kompletnie nic) a wejdziesz i z gory patrzysz a tam zolto bo cale dolne liscie zmienily kolor :/ ale w sumie moze masz racje bo tam gdzie zakladki czy jak sie zatrzymalem na dwie sekundy to jest tego duzo wiecej

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Jest szansa że ta fitotoksycznosc ustąpi... Zboże się ,,wybierze,,? U mnie też przypaliło na zakładkach... Do tego poszło 10% mocznika to pewnie dlatego( podwojona dawka)

Edytowane przez Marcprez
Opublikowano

Panowie, w tym roku mam duży problem z septorioza pole z daleka wygląda na żółte a nie zielone i w sumie ta działka jest już stracona bo plonu nie będzie ale szukam środka na przyszły rok którym moglbym zrobić takie t0 w niższych temperaturach niż triazole, macie jakiś pomysł?

Opublikowano
9 godzin temu, Marcprez napisał:

Jest szansa że ta fitotoksycznosc ustąpi... Zboże się ,,wybierze,,? U mnie też przypaliło na zakładkach... Do tego poszło 10% mocznika to pewnie dlatego( podwojona dawka)

Nie wiem jak u Ciebie to wygląda ale u mnie rok temu było tak. Górne to po 3 tygodniach po t1 a Dolne po 5 dniach więc no będzie dobrze

20230414_154340.jpg

Opublikowano
50 minut temu, Samsung123321 napisał:

Nie wiem jak u Ciebie to wygląda ale u mnie rok temu było tak. Górne to po 3 tygodniach po t1 a Dolne po 5 dniach więc no będzie dobrze

20230414_154340.jpg

Będę w domu to zrobię zdjęcia... Obawiam się jak będzie wyglądało po podwójnej dawce moddusa

Opublikowano

U mnie miedź, żelazo, cynk, mangan, siarczan magnezu przypaliły prawie wszystkie czubki, a w tamtym roku nic i przymrozku nie było... Ciągle zimno może w sobotę uda się zrobić t1 i r1 tylko że w nocy 2stopnie

IMG_20230418_195537.jpg

Opublikowano (edytowane)

nie wiem, ale mam pszenice nie opryskana obok axial'em i jest w pełni zielona, wcześniej był rozlewany rsm, robak w rzepaku i grzyb w rzepaku także jakieś pozostałości nie ma mowy.

Od przyszłej środy powrót zimy i jakieś śniegi, oby się nie sprawdziło.  Teraz to nie wiadomo co robić czy pryskać modusem i grzybem czy czekać trzy tygodnie na kolejne okienko

Chyba trzeba wrócić do starego schematu chlorotoluron czy w nocy mróz czy nie, pszenica zero fitotoksyczności. 

4 godziny temu, Samsung123321 napisał:

20230414_154340.jpg

tutaj bardzo mocna fitotoksyczność, to było po regulacji? 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
50 minut temu, Tigon napisał:

nie wiem, ale mam pszenice nie opryskana obok axial'em i jest w pełni zielona, wcześniej był rozlewany rsm, robak w rzepaku i grzyb w rzepaku także jakieś pozostałości nie ma mowy.

Od przyszłej środy powrót zimy i jakieś śniegi, oby się nie sprawdziło.  Teraz to nie wiadomo co robić czy pryskać modusem i grzybem czy czekać trzy tygodnie na kolejne okienko

Chyba trzeba wrócić do starego schematu chlorotoluron czy w nocy mróz czy nie, pszenica zero fitotoksyczności. 

tutaj bardzo mocna fitotoksyczność, to było po regulacji? 

Tak było t1 I r1.  Już nie pamiętam ale środek z górnej półki plus 0.4 Optimusa i 0.8 antywylegacza. Nawóz dolistny również i na robaka. Dało czadu jak widać na zdjęciu i to całe pole ale lekko +7 tony suma sumaru wiec no jakoś się wybroniła 

Opublikowano

Ja do każdego zabiegu t1 czy t2 daję 3-4 kg siarczanu magnezu i odpukać do tej pory nie miałem przypaleń. Siarczan łagodzi skutki agresywnej chemii. Wczoraj zrobiłem t1 z 0.6 unix 0.8 tebu 0.45kg medax i 50ml cyperkil w momencie zabiegu było +14 i pochmurno a dziś nad ranem +6 powinno być ok

Opublikowano
26 minut temu, MateuszImiołek napisał:

Panowie stosował ktoś Rexade Esteron Pak ? Jakie są wasze opinie ? Będę nim robił poprawkę w pszenicy ozimej i jęczmieniu ozimym po środku Legion. Niestety na jednym kawałku puścił mi miotle. 

Stosowałem jeden sezon i miotłę po nim poprawiałem.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zachodzę na pszenica , Euforia . Kurde żółto dzisiaj na polu , te końcówki co od mrozu przypalone były tak tak widać dzisiaj . Ciężko mi stwierdzić czy T1 tez przypaliła . Nie wiem .  Ale w miejscach gdzie nie było od mrozu przypalone to nie ma nic . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Witam, jaki odstęp czasowy zachować po zabiegu herbicydowym: (mustang 306se+puma uniwesal +0,35 Starane) a zabiegiem fungi i regulacją : leander pak(fenpropidyna +protikonazol,) +regulacja moddus 0,4. Zabieg odchwaszaczania będzie lekko spóźniony i czas goni i dzisiaj deszcz jak będą warunki w najbliższych dniach muszę przeprowadzić oba zabiegi. Z góry dzięki za odp. 

Opublikowano
53 minuty temu, mx_racer napisał:

ile kg siarczanu na ha dodać do grzybówki? zostało coś mi z tamtego roku z pół worka a nigdy nie dodawałem i nie wiem ile

5kg na 100l oprysku

U mnie tak to wygląda... Trochę popalilo

IMG_20230419_150046.jpg

IMG_20230419_150024.jpg

IMG_20230419_150051.jpg

Opublikowano

U mnie podobnie na nakładach więcej i weź tu teraz zrób t1 i regulacje jak terminy gonią a przyczyna i tak nie znana w dzień ponad 15 stopni parę dni z rzędu bez przymrozków. 

Opublikowano

Tak samo u mnie. Leciałem Boogie ok 1,3l/ha z Modanem 0,35l/ha oraz mikro i też końcówki lekko przypalone, a warunki teoretycznie były idealne, bo ok 15 stopni (lekko zachmurzone niebo) i 9 stopni w nocy.

IMG20230416163545.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v