Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Michalmeer napisał:

Mamy dużo kukurydzy i rzepaku , rzepak na olej i bo baku tak samo kukurydza -spirytus i do baku , cena ON by spadła i problem z towarem też by znikł, ale ameby z nierzadu mają to w d*pie

I chcesz jeszcze więcej płacić za paliwo? Wiesz ile kosztuje litr oleju rzepakowego z rzepaku powiedzmy po 3 tys. Przypomnę że tą  cenę większość rolników w żniwa olała jako haniebnie niską. 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Po co do tego mieszać od razu świat. Polski producent rzepaku wybiera paliwo b0 a chce by inni kupowali to co z rzepaku jest produkowane. To nie świat dąży a dyktuje rynek.

A widziales zeby ktos ostatnio obnizyl cene chleba? Bo pszenica 500 zl w dol a chleb dalej po tyle samo co 2 miesiace temu. I jakos nie mam wyboru i kupije bo jesc cos trzeba

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mateo105 napisał:

A widziales zeby ktos ostatnio obnizyl cene chleba? Bo pszenica 500 zl w dol a chleb dalej po tyle samo co 2 miesiace temu. I jakos nie mam wyboru i kupije bo jesc cos trzeba

NO więc dyktuje rynek. Kupujesz bo jeść trzeba i cena się trzyma. Zresztą chleb to nie tylko pszenica ale masa innych kosztów.

5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Od dawna twierdzę ze olej rzepakowy najgorszy, zaraz po nim jest słonecznikowy. Nawet osoby nie uprawijajace tych roślin powinny to zrozumieć, no ale... 

Co kto lubi. Ogólnie mało używam oleju ewentualnie do smażenia czasami. I nie robi mi różnicy, że jest z rzepaku.

4 godziny temu, ZELKOW napisał:

Gdy była cena oleju palmowego po 4200 tak jak teraz rzepak trzymał cenę 2900-3000tys, znów rok temu jak indie zblokowały export i poszybował olej na 6000 to wiadomo ile było w skupach prawie 5tys za rzepak, akurat narazie tak się nie stanie nawet jeśli zablokują export choć już coś słychać bo jest za drogi I chcą go przyblokować u siebie żeby ceny spadły, lecz mamy dostęp do ukraińskich portów i jeśli przedłużą umowę zbożową to mamy lipę z cenami także w żniwa

Na bank przedłużą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Co kto lubi. Ogólnie mało używam oleju ewentualnie do smażenia czasami. I nie robi mi różnicy, że jest z rzepaku.

Różnicy nie widzisz, a trujesz się. 

Opublikowano

Nie przesadzaj z tym truciem , to jaki preferujesz olej , w Polsce rzepakowy to podstawa

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

Nie przesadzaj z tym truciem , to jaki preferujesz olej , w Polsce rzepakowy to podstawa

Z oliwek. Tylko extra virgin. Zwykła czy virgin niezbyt, ale i tak lepiej te powyższe. Jeśli nie to smalec. 

Podstawa rzepakowy bo najtańszy. 

2 próby podgrzewania 

250ml do 240.C

3000ml do 180 C

Te drugie to tak jak na patelni. 

Screenshot_20230303_135403_com.instagram.android_edit_1018905109251295.jpg

Screenshot_20230303_135418_com.instagram.android_edit_1018869703219530.jpg

Screenshot_20230303_135420_com.instagram.android_edit_1018834930295576.jpg

Opublikowano

Frytki też na tak drogim oleju, 40 zł litr bez przesady

Opublikowano
21 minut temu, miwigos napisał:

Frytki też na tak drogim oleju, 40 zł litr bez przesady

No niemam tego problemu bo frytki z piekarnika odkąd pamiętam jem u siebie, w restauracji czy bary wiadomo nie mamy na to wpływu. 

Opublikowano
20 minut temu, casefarmer napisał:

Rzepak na giełdzie dzisiaj już prawie 9 € zdrożał, oby tak dalej. ( O tym się powinno tu pisać a nie o frytkach i oleju z oliwek !)

W kazdy piatek ostatnio drozeje, a potem w poniedziałek dwa razy tyle do dołu

Opublikowano

Rolnik i nie kupuje rzepakowego , a jest potentatem rzepaku

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

Rolnik i nie kupuje rzepakowego , a jest potentatem rzepaku

To tak jak ludzie robiący w kebabie nie jedzą kebaba - proste. 

29 minut temu, casefarmer napisał:

Rzepak na giełdzie dzisiaj już prawie 9 € zdrożał, oby tak dalej. ( O tym się powinno tu pisać a nie o frytkach i oleju z oliwek !)

Jak podrożeje 90 euro to przestaniemy rozmawiać o frytkach, 9 euro co to jest? 

Opublikowano

Dokładnie te jednodniowe wzrosty to jest nic, teraz już tylko ropa ciągnie rzepak w górę i jak nie dobije do 100 przynajmniej to nie ma co liczyć na te 90 w górę. I niech nikt nie pierdzieli że woli nawozy po 2tys i rzepak po 2,5, o wiele lepiej się wychodziło przy nawozie po 4 i rzepaku po 3,5

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jak podrożeje 90 euro to przestaniemy rozmawiać o frytkach, 9 euro co to jest? 

Rozumiem że to swego rodzaju protest😂, śmieszny człowiek.

Wracając do tematu to miałem dzisiaj ofertę w wysokości 2330 netto

Opublikowano
2 godziny temu, casefarmer napisał:

Patrząc piątek do piątku , to rzepak staniał 11 euro , a patrząc w skali 2 tygodni to staniał 33 euro , także nie wiem co to znaczy  ,,oby tak dalej''  czyli żeby w jakimś dniu strzelił w górę 10 -15 euro , a w przeciągu tygodnia żeby finalnie tracił po 10 euro do poprzedniego tygodnia , ? to masz na myśli mówiąc ,, oby tak dalej''?

Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

Patrząc piątek do piątku , to rzepak staniał 11 euro , a patrząc w skali 2 tygodni to staniał 33 euro , także nie wiem co to znaczy  ,,oby tak dalej''  czyli żeby w jakimś dniu strzelił w górę 10 -15 euro , a w przeciągu tygodnia żeby finalnie tracił po 10 euro do poprzedniego tygodnia , ? to masz na myśli mówiąc ,, oby tak dalej''?

No ale  lepiej że dzień kończy na zielono niż czerwono.

Opublikowano
Przed chwilą, mysza103 napisał:

"Oby tak dalej " oznacza w mojej wypowiedzi że dobrze by było by w kolejnych dniach był trend wzrostowy ( wytłumaczyłem?) 

Co do ogólnej sytuacji na giełdzie to wiem co się dzieje, ponieważ codziennie obserwuję  matif i jestem świadomy tego że w perspektywie minionych miesięcy rzepak jest na minusie, ale fajnie jest jeżeli jest kolor zielony zamiast czerwonego.

• Like 1
Opublikowano

Wiecznie nie będzie spadać, patrząc z perspektywy ceny maxymalnej jaką mieliśmy, to rzepak potaniał o jakieś 50%, więc myślę, że dużo więcej już nie stanieje, a wręcz powinien trochę pójśc w drugą stronę. Patrzcie co się dzieje na świecie z cenami, z dostępnością produktów, ciekawe czy wielka brytania nie ma problemów z olejami? 

Opublikowano
12 minut temu, marek1977 napisał:

No ale  lepiej że dzień kończy na zielono niż czerwono.

Pewnie że lepiej że kończy na zielono niż na czerwono , tylko co to za satysfakcja ja w rezultacie cały czas tanieje z tygodnia na tydzień

5 minut temu, skywalker89 napisał:

Wiecznie nie będzie spadać, patrząc z perspektywy ceny maxymalnej jaką mieliśmy, to rzepak potaniał o jakieś 50%, więc myślę, że dużo więcej już nie stanieje, a wręcz powinien trochę pójśc w drugą stronę. Patrzcie co się dzieje na świecie z cenami, z dostępnością produktów, ciekawe czy wielka brytania nie ma problemów z olejami? 

Pewnie że wiecznie spadać nie będzie , bo by trza zaśpiewać w końcu ,, mniej niż zero , mniej niż zero'', ale jak stanie na 2000zł , czy poniżej to co będziemy się wtedy cieszyć że już nie tanieje ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v