Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jednym z okolicznych składów handlarz - rolnik, całymi latami nie wystawia kupującym żadnych "kwitów". W dodatku towar sprzedaje w cenie rynkowej, bez żadnych "upustów". W zeszłym roku była z tego powodu afera, bo chłopy nie miały dokumentu zakupu, żeby starać się o te dopłaty nawozowe.. To handlarz zaproponował, że może wystawić faktury za nawóz, który teraz kupią i będą mieli na kolejny sezon. I cyk, z dnia na dzień saletra zmieniła cenę z 4 na 5 tyś 😆  A ludziska woziły że hej 😁  W czerwcu po "akcji" z dopłatami, cena spadła do 3900 😆 W grudniu miał saletre po 3800, ale od razu zaznaczał że już nie może do końca roku wystawić faktury, bo "przekroczy obrót" 🤣  W zeszłym roku był stratny, bo stawka obowiązywała zero, to teraz będzie próbował z nawiązką sobid odbić. 😋

Opublikowano (edytowane)

U mnie u lokalnego tak samo. Nie można od ch*ja faktury sie doprosić, zawsze jakieś wymówki. Kupują u niego tylko małorolni i rolniki starego typu. Wszyscy ogarnięci przestali bo ile to można k**we prosić o fakture. On albo wszystko na siebie, albo sprzedawał faktury innym. Do tego w covidzie wziął 600tys dofinansowania "za straty".

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 2
Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał:

U mnie u lokalnego tak samo. Nie można od ch*ja faktury sie doprosić, zawsze jakieś wymówki. Kupują u niego tylko małorolni i rolniki starego typu. Wszyscy ogarnięci przestali bo ile to można k**we prosić o fakture. On albo wszystko na siebie, albo sprzedawał faktury innym. Do tego w cobidzie wziął 600tys dofinansowania "za straty".

Chodzi ci o ten skład na Polna 2 ?

• Like 1
Opublikowano

a u mnie faktura jest , gosc prowadzi skład budowlany zatrudniając około 8 osób , bez wyfakturowania czy wystawiania paragonów nie ogarnął by firmy a tak to kontroluje stany magazynowe za pomocą komputerów . 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, boogie7 napisał:

W jednym z okolicznych składów handlarz - rolnik, całymi latami nie wystawia kupującym żadnych "kwitów". W dodatku towar sprzedaje w cenie rynkowej, bez żadnych "upustów". W zeszłym roku była z tego powodu afera, bo chłopy nie miały dokumentu zakupu, żeby starać się o te dopłaty nawozowe.. To handlarz zaproponował, że może wystawić faktury za nawóz, który teraz kupią i będą mieli na kolejny sezon. I cyk, z dnia na dzień saletra zmieniła cenę z 4 na 5 tyś 😆  A ludziska woziły że hej 😁  W czerwcu po "akcji" z dopłatami, cena spadła do 3900 😆 W grudniu miał saletre po 3800, ale od razu zaznaczał że już nie może do końca roku wystawić faktury, bo "przekroczy obrót" 🤣  W zeszłym roku był stratny, bo stawka obowiązywała zero, to teraz będzie próbował z nawiązką sobid odbić. 😋

w mojej okolicy jest handlarz który wykombinwał tak że jak kupujesz nawóz i chcesz fakturę to nawóz droższy 1tyś na tonie a bez papieru taniej, tak sprzedawał w ubiegłym roku przed akcją z dopłatami nawozowymi. gość chyba sprzedawał osobno jeszcze same  faktury

Edytowane przez monstercase457
Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

a u mnie faktura jest , gosc prowadzi skład budowlany zatrudniając około 8 osób , bez wyfakturowania czy wystawiania paragonów nie ogarnął by firmy a tak to kontroluje stany magazynowe za pomocą komputerów . 

Wystarczy że każdy sprzedawca ma "swój" kajecik i zapisuje w nim wszystko co sprzedaje. Na koniec dnia właścicielka (sklep z częściami do maszyn ) zbiera kajeciki, siada w biurze i wystawia faktury za dzienny obrót, zaprzyjaźnionym "vaciarzom". 4 sprzedawców pracuje na sklepie.

Opublikowano (edytowane)

zastanawiam sie nad zakupem RSM 28+5s  podzielicie sie swoimi doświadczeniami z tym RSM-em? Zawsze stosowałem RSM32, opłaca sie to 5% siarki? 

mam propozycje ceny 3020 netto

Edytowane przez MatiRol92
Opublikowano
15 minut temu, MatiRol92 napisał:

zastanawiam sie nad zakupem RSM 28+5s  podzielicie sie swoimi doświadczeniami z tym RSM-em? Zawsze stosowałem RSM32, opłaca sie to 5% siarki? 

Pewnie że się opłaca. Przecież to tylko 4 krotnie droższy jak przed podwyżkami a był już 8 krotnie. Zboże drogie i będzie jeszcze droższe jak to twierdzi twój guru. Durni  chłopi nie chcą takiego taniego nawozu a my z GA dbamy o polskich rolników bo chętni byli płacić 5700.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał:

32 plus kizeryt albo siarczan magnezum

Opublikowano
11 godzin temu, boogie7 napisał:

Wystarczy że każdy sprzedawca ma "swój" kajecik i zapisuje w nim wszystko co sprzedaje. Na koniec dnia właścicielka (sklep z częściami do maszyn ) zbiera kajeciki, siada w biurze i wystawia faktury za dzienny obrót, zaprzyjaźnionym "vaciarzom". 4 sprzedawców pracuje na sklepie.

Dokładnie. W jednej firmie z częściami na żywca jak ktoś kupuje to zapisuje w zeszycie a później cyk fakturka koledze i zwrot 50% vatu w kieszeń.

Opublikowano

Z pewnością pamiętacie jak nasi wspaniali rządzący straszyli, że mogą być "zatory" w dostawach i straszyli brakiem nawozów wiosną, u mnie na lokalnym składzie wygląda to tak, że gość Listopad/Grudzień kupił tyle wszelakiego nawozu, że jeszcze nie widziałem nigdy takiej ilości u niego, no i w sumie sporo sprzedawał na starym roku trzeba podkreślić, teraz ten sam nawóz cena +8% vatu, a nawozu w brud, byle w portfelu było. Saletrzak 3720 Saletra 4050 Polifoska 6 4600 Ceny brutto.

Opublikowano
14 godzin temu, marek1977 napisał:

@Tomek90 dobrze ci radzi dasz czysty rsm+kizeryt i masz wszystko co trzeba .

Dobrze radzi, jeśli nie będzie chciał rozlewać na mrozie. 32 skrystalizuje się i d*pa. Z 26 nie ma tego problemu-coś za coś.

Opublikowano

@FarmerDyzio musisz się  dowiedzieć ,czy wszystkie oddziały ,koło mnie jest punkt w Szczytnikach Czerniejewskich i oni wożą mniejsze ilości .                                                       @chuck00 dodajesz wody i masz 28% i działasz ,żaden problem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v