Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Alpacino napisał:

Takiego obszarnika mi się wydaje boją się oszukać bo raz że duży klient by im odpadł drugie że ma wagę. Lepiej mniejszych kantować nie mają wagi i tak nie zwracają na to uwagi. A najlepiej jeszcze odbierać rzepak od takich wsypie ci na oko wagi nie sprawdzi weźmie kierowca tonę zrzuci i już jest 1800 zł na dwóch kursach 3600 😁

Myślenie jak u mojego dziadka, trzeba jeździć z kierowcą bo odsypie po drodze 🤦‍♂️ na drodze nie będzie sypac, byle gdzie załadowany też nie zjedzie, pozatym gps i te sprawy też robią problemy. Dam ci przykład - przyjechała do mnie maszyna na lawecie, kierowca zakopał sie cofając i zanim po ciągnik line itp to już ma kierowca telefon od szefa czemu stoi? Co się stało? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Myślenie jak u mojego dziadka, trzeba jeździć z kierowcą bo odsypie po drodze 🤦‍♂️ na drodze nie będzie sypac, byle gdzie załadowany też nie zjedzie, pozatym gps i te sprawy też robią problemy. Dam ci przykład - przyjechała do mnie maszyna na lawecie, kierowca zakopał sie cofając i zanim po ciągnik line itp to już ma kierowca telefon od szefa czemu stoi? Co się stało? 

Większość firm bierze spedycję myślisz że tam wszyscy mają GPS chyba żartujesz po za tym Polak znajdzie sposób na wszystko nawet za granicą jesteśmy za to doceniani przez obcokrajowców że niemożliwe rzeczy robimy od ręki na cuda trzeba poczekać 😁 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano

Sprzedając QQ nie raz wychodzi że waga u odbiorcy jest dużo wyższa niż ta którą zważono u mnie i wpisano do listu przewozowego .Tak zdarzają się oszuści ale to już zorganizowana grupa gdzie szef współpracuję z kierowcą  np agroplon odbiera duże wanny obsypane i u tych którzy nie ważą ledwo 24 t a jak wie że będzie ważone to wanna 0,5m brakuje do równego i jest 26t  

Opublikowano
11 godzin temu, v11 napisał:

Sprzedając QQ nie raz wychodzi że waga u odbiorcy jest dużo wyższa niż ta którą zważono u mnie i wpisano do listu przewozowego .Tak zdarzają się oszuści ale to już zorganizowana grupa gdzie szef współpracuję z kierowcą  np agroplon odbiera duże wanny obsypane i u tych którzy nie ważą ledwo 24 t a jak wie że będzie ważone to wanna 0,5m brakuje do równego i jest 26t  

Noo to widać jak wszędzie trafi się cwaniak a przez całe żniwa trochę nazbiera 😁 zresztą kierowcy jak kierowcy ale na skupach znajomemu nie wzięli zboża pojechał do drugiej firmy zadowolony bo cena wyższa a tylko 4 km różnicy ale z wagą znowu coś nie pasowało między pierwszym skupem gdzie nie przyjęli a tym drugim była dość znaczna różnica😁 

Opublikowano
13 godzin temu, v11 napisał:

Gęstość panie, gęstość 😆

Opublikowano
16 godzin temu, Alpacino napisał:

Większość firm bierze spedycję myślisz że tam wszyscy mają GPS chyba żartujesz po za tym Polak znajdzie sposób na wszystko nawet za granicą jesteśmy za to doceniani przez obcokrajowców że niemożliwe rzeczy robimy od ręki na cuda trzeba poczekać 😁 

Tak właśnie jest, ze większość ma gps którzy zatrudniają kierowców, a ta mniejszość może ciebie oszukać bo w lesie będzie zasypywać do worków albo na przyczepkę samochodowa 😅

Opublikowano
31 minut temu, boogie7 napisał:

Gęstość panie, gęstość 😆

pracujesz czy prowadzisz taki proceder ? tak bym zapytał obrońcę złodziejstwa. Tego nie zauważyłem tylko ja ale większość okolicznych kiedy zaczęła się dyskusja A gęstość to 1-2 m3 a nie 6-7 a poza tym wszyscy idą we denty więc gęstość niska . Można jeszcze analizować wpływ wilgotności Nie można wszystkich podejrzewać ale coś co widzą wszyscy jest raczej faktem 

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

pracujesz czy prowadzisz taki proceder ? tak bym zapytał obrońcę złodziejstwa. Tego nie zauważyłem tylko ja ale większość okolicznych kiedy zaczęła się dyskusja A gęstość to 1-2 m3 a nie 6-7 a poza tym wszyscy idą we denty więc gęstość niska . Można jeszcze analizować wpływ wilgotności Nie można wszystkich podejrzewać ale coś co widzą wszyscy jest raczej faktem 

Od myszy po cesarza wszyscy żyją z gospodarza dziadek zawsze powtarzał 😁

• Like 3
Opublikowano
Dnia 24.12.2023 o 22:20, Alpacino napisał:

Jakbym miał ciężarówkę i zatrudniał kierowce to pierwsze co, to bym założył gps, bo pokazuje Ci stan paliwa w zbiorniku, a lepsze wersje alarmują podczas nagłego dużego ubytku podczas postoju. A druga sprawa, że jak puszczasz auto pod spedycje to obligatoryjnie dostajesz gpsa.

Opublikowano
48 minut temu, toooomaszewski napisał:

Jakbym miał ciężarówkę i zatrudniał kierowce to pierwsze co, to bym założył gps, bo pokazuje Ci stan paliwa w zbiorniku, a lepsze wersje alarmują podczas nagłego dużego ubytku podczas postoju. A druga sprawa, że jak puszczasz auto pod spedycje to obligatoryjnie dostajesz gpsa.

Tak to jest, złodziej myśli że wszyscy kradną 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Wszyscy nie, ale jakieś 95% tak

Znajomemu na skup, rolnik przywiózł rzepak, a w nim ukryte czarne grube worki z wodą, całe szczęście kolega przebił to przy pobieraniu próby i zaczęło się😂

Ciekawe, przecież przy wysypie i tak by to wszystko na kratownicy zostało.

Opublikowano
41 minut temu, przemek28_28 napisał:

Znajomemu na skup, rolnik przywiózł rzepak, a w nim ukryte czarne grube worki z wodą, całe szczęście kolega przebił to przy pobieraniu próby i zaczęło się😂

W belikach liści tytoniu potrafili w środku dawać cegły albo pustaki ;)

Opublikowano
41 minut temu, przemek28_28 napisał:

Z tymi workami to coś nie tak a bardziej z wodą  -normalny by tego nie zrobił bo jak worki z wodą uszczelnić ?

kupujący nie szanuje rolnika i odwrotnie dlatego jeden drugiego oszukuje .Ale to PRLowska tradycje -skup buraków cukrowych , skup pszenicy -albo na wadze albo zanieczyszczeniach ale buraki są najciekawsze kiedyś z pod kombajnu 15% dziś jedzie już prawie sam cukier i też 15% 

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Z tymi workami to coś nie tak a bardziej z wodą  -normalny by tego nie zrobił bo jak worki z wodą uszczelnić ?

kupujący nie szanuje rolnika i odwrotnie dlatego jeden drugiego oszukuje .Ale to PRLowska tradycje -skup buraków cukrowych , skup pszenicy -albo na wadze albo zanieczyszczeniach ale buraki są najciekawsze kiedyś z pod kombajnu 15% dziś jedzie już prawie sam cukier i też 15% 

Przy burakach najlepsze wałki idą na polaryzacji...

Opublikowano

Chodzą słuchy że pewna osoba z rady pow lhr w tym roku miała bardzo rekordowy wprost ponad przeciętny cukier a pani prezes już nie odstępuje członków pewnego ugrupowania które jest u władzy . Ale to tylko słyszałem żeby nie było że sam to stworzyłem 

Opublikowano

o polaryzacji nie wspominam bo tego sposobu określania zawartości cukru  nie znam ale myślę że to polega na wytłoczeniu soku i określenie  ciężaru właściwego 

Na zachodzie są gospodarstwa gdzie rolnik zleca zbiór kompleksowo z odbiorem i sprzedażą i wyjeżdża na urlop - w Polsce też można tak spróbować -jeden sezon 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Tak samo z ziemniakami na skrobię u nas... Jebali jak chcieli przez dwa lata, ludzie porezygnowali, zostało tylko 60% areału to raptem i wyniki świetne i premie się znalazły i jeżdżą włażą w doope żeby sadzić bo towaru nie ma. W tym roku susza, połowa plonu, kontraktów nie mają czym wykonać to latają po plantatorach żeby sadzeniaka z piwnicy wyciągali i oddawali.

Bardzo mnie to cieszy, choć raz karma wróciła i choć jedni się przekonali jak to jest jak się chłopa w doope wali. Tylko szkoda ludzi z produkcji bo zwolnienia konkretne. Ale w sumie oni niektórzy też swoje rączki dołożyli do rżnięcia chłopów. 

• Like 3
Opublikowano

jak firma nadmiernie wali to wiedzą o tym wszyscy -ja wiem co się dzieje na młynie lepiej niż szef -może nie ksiegowo ale wpadki i sensacje wszystkie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v