Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał:

ciekawe czemu ktos sieje saletrzak ? nie ma zadnej wiedzy o chemii rolnej ? jest tanszy-nie umie sbie przeliczyc kosztu czystego azotu ??

trudno powiedziec co bedzie na wiosne-tanio juz bylo..

Saletrzak nie jest głupim rozwiązaniem na glebach kwaśnych, mniej zakwasza. Jest coś takiego jak równoważnik kwasowy. 

"Z nawozów azotowych w największym stopniu zakwasza glebę siarczan amonu, a następnie mocznik, saletra amonowa i saletrzak. Dla siarczanu amonu równoważnik kwasowy wynosi 110. Równoważnik ten wskazuje, że na zneutralizowanie zakwaszającego działania 100 kg siarczanu amonu potrzeba wnieść 110 kg węglanu wapnia. Dla mocznika równoważnik kwasowy wynosi 82, dla saletry amonowej – 61, zaś dla saletrzaku – 30. "

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Aroo22 napisał:

Tego ci życzę choć na twoim miejscu nie byłbym taki pewny. Mi już wszystko jedno bo nawozy już pod dachem czekają na nowy sezon. 

rynek zbóż się zaczyna stabilizować i kto jeszcze wypchał zboża to coś tam zarobił, wzrostów wielkich ani spadów już nie będzie a to oznacza dalsze ograniczenia nawożenia i możliwość że rynek nawozowy wejdzie w stały bilans, skończą się braki ale i nadwyżek nie będzie.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał:

rynek zbóż się zaczyna stabilizować i kto jeszcze wypchał zboża to coś tam zarobił, wzrostów wielkich ani spadów już nie będzie a to oznacza dalsze ograniczenia nawożenia i możliwość że rynek nawozowy wejdzie w stały bilans, skończą się braki ale i nadwyżek nie będzie.

Jasnowidz , ja twierdze że pszenica konsumpcyjna i rzepak  podeożeje

20 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Canwil się bryli i gorzej się rozpuszcza od Yary. 

Ja saletrzak tylko pod buraki przed uprawą przedsiewna 

Opublikowano

Dojechały dziś niedobitki zamówione miesiąc temu:

Poli 6 3710 bb (teraz podobno taniej)

Saletra puławy bb 1820

Mocznik 25 kg 2420

Sol potasowa bb 2320

ceny brutto

Tyle zakupów na ten rok. RSM32 kupiony w lipcu po 1410 brutto. Teraz pomarzyć z tego co słyszę...

Opublikowano
43 minuty temu, Tigon napisał:

Trochę nie w temacie jestem aktualnych cen pszenicy , ale skoro ceny  były ok 700 zł , a ty piszesz że jeśli ktoś wypchnął to coś jeszcze zarobił , to pytanie-  po ile teraz jest pszenica ? 

Opublikowano
8 godzin temu, Lukas3512 napisał:

Saletrzak nie jest głupim rozwiązaniem na glebach kwaśnych, mniej zakwasza. Jest coś takiego jak równoważnik kwasowy. 

"Z nawozów azotowych w największym stopniu zakwasza glebę siarczan amonu, a następnie mocznik, saletra amonowa i saletrzak. Dla siarczanu amonu równoważnik kwasowy wynosi 110. Równoważnik ten wskazuje, że na zneutralizowanie zakwaszającego działania 100 kg siarczanu amonu potrzeba wnieść 110 kg węglanu wapnia. Dla mocznika równoważnik kwasowy wynosi 82, dla saletry amonowej – 61, zaś dla saletrzaku – 30. "

Lepiej wziąść tańsza saletre i mocznik a równoważnik to wapno. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jasnowidz , ja twierdze że pszenica konsumpcyjna i rzepak  podeożeje

Ja saletrzak tylko pod buraki przed uprawą przedsiewna 

kolejna ..bęc.ka... d..zi...a.d..ku...:) żeby nie było...pisa.lem

@miwigos  ostatnio się opuszczasz...dlatego  się czepiam aka ju..rand...za szy.bko za wśc.iekle....//lol

1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Trochę nie w temacie jestem aktualnych cen pszenicy , ale skoro ceny  były ok 700 zł , a ty piszesz że jeśli ktoś wypchnął to coś jeszcze zarobił , to pytanie-  po ile teraz jest pszenica ? 

jak w żniwa można było po 800 wypchnąć paszówkę na płd-wsh to na co czekaliście??? na U...p...a.. ??? chło.pki...

1 godzinę temu, Tigon napisał:

no u nas względem zniw jest już -100 zł

u kogo/gdzie taka cena @Tigon??? w końcu ile??

Edytowane przez taux
Opublikowano
15 minut temu, taux napisał:

jak w żniwa można było po 800 wypchnąć paszówkę na płd-wsh to na co czekaliście??? na U...p...a.. ??? chło.pki...

czepiasz sie literówki

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

27 minut temu, taux napisał:

jak w żniwa można było po 800 wypchnąć paszówkę na płd-wsh to na co czekaliście??? na U...p...a.. ?

Pod moim postem to napisałeś to się spytam , gdzie ty widzisz żebym napisał że było 800 ?

Opublikowano (edytowane)

@mysza103 luz... aleś to zlepił jak garn.carz....(nie do Ciebie szło) a sapiesz jakbyś ze 100 schodków zaliczył...tylko czy w gorę czy w dól to nie wiem..... raczej  odniosłem się do ceny 700 a dokładniej to raczej w stronę @Tigon...bo to jak  mnie mam to płd -wsch...

po za tym to mógłbyś się nauczyć pisać Ty  z dużej litery jak już piszesz do innych...

@ju...rand sl.abo ..... //lol  ;) d.z.i.a.d.u.... (s....j....)...

Edytowane przez taux
Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

@mysza103 luz... aleś to zlepił jak garn.carz....(nie do Ciebie szło) a sapiesz jakbyś ze 100 schodków zaliczył...tylko czy w gorę czy w dól to nie wiem..... raczej  odniosłem się do ceny 700 a dokładniej to raczej w stronę @Tigon...bo to jak  mnie mam to płd -wsch...

po za tym to mógłbyś się nauczyć pisać Ty  z dużej litery jak już piszesz do innych...

@ju...rand sl.abo ..... //lol  ;) d.z.i.a.d.u.... (s....j....)...

Pewnie się zapatrzyłem na ciebie , widząc że nie potrafisz zdania zacząć z dużej litery

Opublikowano (edytowane)

@mysza103  zwykle zaczynam od nicku.....   Ty masz go z małej litery... ja też i  ja nie mam z tym problemu... niestety Ty masz...;).

Jeśli się przyglądnąć w Twoim stylu to moje  linijki nie kończą się osobną kropką, więc nie widzę potrzeby zaczynania nowej linijki z dużej litery... .

A cały wic w tym, że to forum właśnie zeszło na  " o d..p.ie mar.yni... " nie zdążyłeś się zorientować ??

Ale widzę nowy styl  spacja po wyrazie a przed znakiem interpunkcyjnym (przecinek, kropka)... //luz  nic Cię to nie obchodzi...

Edytowane przez taux
Opublikowano
2 godziny temu, taux napisał:

@miwigos  ostatnio się opuszczasz...dlatego  się czepiam aka ju..rand...za szy.bko za wśc.iekle....//lol

Tu np.  każda linijka to osobna wypowiedz , więc nie zaczynasz zwykle od nicku , ale co mnie to obchodzi , każdy robi jak uważa i tyle , niektórym się czasami coś zdarzy niewłaściwie napisać , a niektórzy robią tak cały czas , ale to jest forum rolnicze a nie polonistyczne i każdy pisze jak chce .  Więc na temat nawozów a nie o d*pie maryni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v