Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kuczyńska Zamość  saletra 3550 brutto                                                                                                                                                                                                                                                saletrzak 2650 brutto.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Przecie u Kuczyńska miała saletrę po 3200 zł to tyle podrożało .

chemirol Siennica Różana była najlepsza cena na saletrę .

Też się dziwię   bo w  Hrubieszowie  u Kuczyńskiej  saletra 3290 brutto plus rabat.

Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba jeszcze zrobic inaczej.

Wysiać dawkinawozu za np 200 zł i porównać.

Ooo, to by było rzeczywiście wtedy miarodajne, bo można by policzyć wydajność w tonach na złotówkę wydaną na nawóz.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kiedys juz pisałem zrobiłem doswiadczenie na pszenzycie ozimym

Na kawalku kolo domu rozsiałem ręcznie paskami

Saletrzak canwil

Saletra

Mocznik

Dawka taka sama wszystkich po równo

Pasek po saletrzaku byl najładniejszy

Po moczniku najgorszy

Takze co najtansze na kg azotu działa najgorzej.

Nie bez powodu najtansxy.

Po równo, czyli tyle samo kg. nawozu czy azotu ?

3 godziny temu, miwigos napisał:

Jakie masz plony ,siarki nie dajesz roślinom, na pszenice mocznik na drugą dawke jak wysiany na początku marca to OK , ale na rzepak to jedynie jak był wysiany koniec listopda, początek grudnia  

Rolnik ręcznie to na pewno wysiałeś po równo , o nie ważne jak wygląda , tylko jak sypie, bo na wygląd to moge iść z laską na impreze, lub do łóżka

Prędzej w pole pobierać glebę do analizy 😆

49 minut temu, galan99 napisał:

Koszalin  można siać AZOT .

Tam wiatr prognozowany do 120 km/h, więc wywieje 😎

Opublikowano

Saletra 32/34 na okolicznych składach 3100 - 3200 w b.b. Środkowe południe kraju.

Opublikowano
50 minut temu, Palmusny napisał:

Zakupiona saletra polska na sezon praktycznie cała 3160 brutto. czekałem ale już za d*pą sezon a dwa kombinują coś bo teraz zaczną ludzie kupywać...

Możliwe że dobrze zrobiłeś, właśnie miałem telefon że 100zł mocznik w górę agrochem podnosi🤦‍♂️ prawdopodobnie zagrywka bo ruch słaby a magazyny pełne. 

@Pafnucy12 Po 20 miał być cennik w dół a teraz kręcą co innego na koniec tygodnia. Kupowałeś coś na wiosnę z azotowych?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Przed chwilą dzwoniłem do  Kuczyńskiej Zamość .

Saletra 600 kg BB 3125 brutto.

Wschodnia saletra 2873 zł tona brutto .

Worek 30 kg tona 3155 zł brutto .

A masz numer do chemirolu

Opublikowano

Oni grają na to żeby jak najwięcej kasy z ludzi wyciagnac bo za chwilę.trzeba będzie siać. Npka nic nie potaniały. Gdzie zagraniczne są o tysiąc złotych tańsze. Nawet kupując wszystkie składniki oddzielnie wychodzi dużo taniej . Gdzie zawsze to gotowe npka było koło 200 zł tańsze niż kupić oddzielnie np sól, superfosfat i saletrę 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, ZetorMisio napisał:

W agroloku mocznik wschodni 2685, Polski koło 3 tys, saletra Puławy 3165, saletra zaksan też 3165 ( albo 3166🤔) saletrzak koło 2800. 

Agrolok ostatnio chciał 3050 jak dzwonili do ojca no ale to z tydzień będzie

Opublikowano
56 minut temu, GRZES1545 napisał:

Możliwe że dobrze zrobiłeś, właśnie miałem telefon że 100zł mocznik w górę agrochem podnosi🤦‍♂️ prawdopodobnie zagrywka bo ruch słaby a magazyny pełne. 

@Pafnucy12 Po 20 miał być cennik w dół a teraz kręcą co innego na koniec tygodnia. Kupowałeś coś na wiosnę z azotowych?

Nie kupowałem.

W poniedziałek pewno pojadę kupić.

@GRZES1545, a tak zadzwoniłem na skład. chyba na jutro się umówię.

mówi że ceny dnia są. nie wiedzą na dłużej. saletrzak worki 2800 dziś.

Opublikowano
3 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Kuczyńska Zamość  saletra 3550 brutto                                                                                                                                                                                                                                                saletrzak 2650 brutto.

Werbkowice 3200 

Opublikowano
7 godzin temu, jajonasz napisał:

O dawno tych banialuków o saletrzaku nie słyszałem, to że zostaje dolomitowa otoczka, to nie znaczy że azot razem z nią. Azot już dawno jest w glebie.

6 godzin temu, witejus napisał:

Gdzie takich głupot się nasłuchałeś? saletrzak przez noc od rosy się rozpuści a ty o 3 tygodniach pieprzysz.

saletra rozpusci się szybciej sporo od saletrzaku , 2-3 lata temu sąsiad rozsiał saletrzak na początku kwietnia i lezał okolo 1 tydzień i nie była to otoczka tylko cala granula , oglądnięte i sprawdzone w ręku 

3 godziny temu, jacus napisał:

u nas tak ze 20 lat robili -az juz nic nie chcialo urosnac-gdyby jeszcze wapna dali to pewnie niejeden rok by ciagneli.

była działka do wzięcia klasa 2-3 , akurat robilem próby glebowe u siebie i pobrałem to ph 5,2 '; potas 3,0  fosfor 3,5  , więc i taka ziemie można wyciągnąc dobrze 

Opublikowano
8 godzin temu, Sphinxi1 napisał:

No to czekamy na zdjęcia po nocy po rozsianiu saletrzaku ;)

Czyli twoim zdaniem saletrzak jest robiony dla jaj, żeby wyciągnąć z ludzi kasę? No bo wg twojej teorii to za dolomit dodany do saletry płacisz gruby hajs w porównaniu do tego co byś zapłacił za łódkę dolomitu z kopalni 

To skoro saletrzak się rozkłada szybko i działa po 3 tygodniach to saletra pulan znika po godzinie to i po godzinie działa?

Opublikowano

Ludzie myślą że jak nie ma deszczu to rozpuszczoną saletra np od rosy będzie "działać" a saletrzak nie xD jeśli nie będzie opadów i azot nie przemieści się w strefę korzeniową to nawet ten rozpuszczony z saletry nie zadziała, nawet ten z RSM też nie zadziała haha tak to my Polski nie zbudujemy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v