Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, miwigos napisał:

Czy kupiłaś taniej czy drożej tak dali dopłaty , chyba nikt nie kupił tyle żeby limitu mu zabrakło

Ja oglądam najmierew wiadomości , nastepnie fakty i mam pełen obraz ,niezależnych mediów nie było i nie będzie

Nie masz żadnego obrazu. Widzisz to co chcą Ci pokazać najpierw jedni a potem drudzy. Skąd w ogóle pomysł że telewizja ma obiektywnie przekazywać fakty? 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Tylko fakty są takie ze ten który ogląda TVP to ogląda tez inne media przeważnie . Natomiast fan TVN ogląda tylko TVN z klapkami na oczach 

Mylisz się. Albo ktoś ogląda TVP albo TVN. Te grupy się nie łączą. Jak ktoś ma klapki na oczach to trudno żeby coś oglądał 😀,

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

jesli nie jestes obdarzony duzym poczuciem humoru to jestes glupi...

mur na brzegu ?? sprawdz ile tysiecy km tego jest.. byle skiedys nad morzem srodziemnym czy polnocnym ??? 

Trochę by turystyka przez ten mur siadła 😂😂 już widzę te reklamy biur podróży.  Tylko u nas piękne plaże bez muru. Albo widok z okna hotelu bez murów . Z tym morzem północnym to popłynąłes.  Widziałeś tam jakie pontony kiedyś? 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miwigos napisał:

Trzeba chcieć , po co na morzu ich ratują niech pływają żeby fale ich zawróciły tam skąd płyną, wystarczy nie wpuścic na brzeg postawić mur ,

Linia brzegowa np. włoch to 7600km. A gdzie reszta krajów?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Niektórzy mają jakiś dziwny obraz tego ogrodzenia. No chyba że w TVP tak gadali, to nie będę dyskutował😉 Nie chroni nas przed napływem imigrantów. Ogranicza ilosc którym uda się przedrzec, spowalnia ich. Przecież dalej wchodzą do Polski. 

Opublikowano
3 minuty temu, jezyk_nh napisał:

Ludzie, "proste" pytanie Jaka jest szansa że nawozy stanieją ?

Osobiście uważam, że coraz większa. Po prostu ze względów finansowych zacznie się zmniejszać grupa rolników, którzy nie liczą kosztów i kupują nawozy niezależnie od cen, ale dlatego,  że "musowo dać nawóz". Po prostu ekonomia zwycięży nad mentalnością, choć z niektórymi będzie bardzo ciężko.....😄

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Że bogole już nawozów nakupili na 2 sezony to wiem. A wy tacy średniacy kupujecie już na przyszły sezon?

ja saletrę na pierwszy strzał wziąłem w lipcu. mam kornkali i będę szukał kizerytu jeszcze. wieloskładnika nie kupuje. bo z badań potrzebuje głównie potasu. i miejscami trochę wapna. potrzebuję jeszcze drugą połowę azotu i sam nie wiem jak to ugryźć. może mocznika importu wziąć, pewnie cena za kg N była by najlepsza, na drugi strzał w pszenicy i pod kuku. 

P.S. nie wiem jak innym ale już te czytanie o polityce mnie męczy. w każdym temacie ciągle polityka. Nie znudziło wam się przekonywanie kto ma rację. czas pokaże. 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, tmk1974 napisał:

Osobiście uważam, że coraz większa. Po prostu ze względów finansowych zacznie się zmniejszać grupa rolników, którzy nie liczą kosztów i kupują nawozy niezależnie od cen, ale dlatego,  że "musowo dać nawóz". Po prostu ekonomia zwycięży nad mentalnością, choć z niektórymi będzie bardzo ciężko.....😄

Fabryki też mają swoją ekonomię. Nie obniżą cen tylko dlatego, że sprzedaż im spadła. Jak drogo produkują to drogo sprzedają a jak nie będzie kupca to przestaną produkować.

Od stycznia kolejne podwyżki płac, paliwo w górę, prąd w górę, inne koszta też w górę. Ogólnie nie licz na spadki cen, oby w górę nie poszły. Na okolicznych składach NPK-ów brak, miesiąc temu byłem i też brak. W lecie zapas azotu zrobiony, polifoski okrojone do 150-200kg w zależności od upraw, paliwa coś tam jeszcze jest, chemia w większości kupiona, teraz tylko czekać na lepsze ceny zbóż bo na razie to jest dno i metr mułu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

Ludzie, "proste" pytanie Jaka jest szansa że nawozy stanieją ?

Teoretycznie taka sama, że zdrożeją.

Choć obstawiam  60% na podwyżki, 40% na obniżki.

W świetle dzisiejszych raliòw, kosztów to nie nawóz jest za drogi, a płody rolne za tanie.

57 minut temu, tmk1974 napisał:

Po mojemu to  wszystko jest pokłosiem proekologicznej polityki Unii. 

Mają być spełnione założenia ograniczenia stosowania śor i nawozów sztucznych.

Same zakazy nie wystarczą. Trzeba poprzeć je wzrostem cen.

Zakłady chemiczne będą produkować mniej z wyższą marżą.

I tak szczęśliwcy gospodarujący na glebach 1-3 klasy ograniczą lekko nawożenie, ale mają szansę dopiąć bilans, jakąś górkę wypracować.

Gorzej Ci z glebami 4-6.  Pozostanie ugorowania, produkcja dopłat, ekologia lub las.

Takie mam przemyślenia. Czy słuszne czas pokaże.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

W świetle dzisiejszych raliòw, kosztów to nie nawóz jest za drogi, a płody rolne za tanie.

I tak szczęśliwcy gospodarujący na glebach 1-3 klasy ograniczą lekko nawożenie, ale mają szansę dopiąć bilans, jakąś górkę wypracować.

Gorzej Ci z glebami 4-6.  Pozostanie ugorowania, produkcja dopłat, ekologia lub las.

w rejonie mleka ugorów nie zobaczysz 😛

Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Czy ty ochu.al?? Przecież przeliczając skład poli np ma sól i pilidap to Poli wychodzi 600-700 zł drożej na tonie 

32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Czy ty ochu.al?? Przecież przeliczając skład poli np ma sól i pilidap to Poli wychodzi 600-700 zł drożej na tonie 

Tylko jest jeszcze jeden bardzo ważny warunek, o którym zapomniałeś. Ja też tak chciałem robić tylko jak nie ma dostępnych takich nawozów? Nie wszędzie masz wybór. U mnie były problemy. Sąsiad zamówił 45 km od domu kilka ton npk bo nigdzie nie można było kupić i zapłacił za transport małym autem 450 zł. Kazdy ma inne warunki

Opublikowano

Według mnie azotowe nie stanieją do wiosny, ja mam wszystko kupione, 200 zł na każdej tonie do przodu już jestem, za 3,5 miesiąca czas siać , szybko zleci

Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

Według mnie azotowe nie stanieją do wiosny, ja mam wszystko kupione, 200 zł na każdej tonie do przodu już jestem, za 3,5 miesiąca czas siać , szybko zleci

RSM byłyby jeszcze taniej ✔️

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Gaz po 48 euro i nie ma z czego spuszczać? U mnie wszystko gęste i wystarczy mi importowany mocznik, nie potrzebuję nic z GA. Niech trzymają, może przyjdzie jakiś kryzys i po 6000 sprzedadzą jakiemuś młodemu gniewnemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v