Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Same pracę polowe to i z 70 ha spokojnie można ogarnąć, ale dużo czasu zajmuja pracę na terenie gospodarstwa tzw. przygotowawcze - smarowanie, naprawy, zaprawiane zboża, czyszczenie, wyjazd po jakieś części, tankowanie. Wyślij ojca na rok na urlop żeby absolutnie nic nie robił w gospodarstwie to zobaczysz różnice.

Opublikowano
12 minut temu, paktofonikas1987 napisał:

Same pracę polowe to i z 70 ha spokojnie można ogarnąć, ale dużo czasu zajmuja pracę na terenie gospodarstwa tzw. przygotowawcze - smarowanie, naprawy, zaprawiane zboża, czyszczenie, wyjazd po jakieś części, tankowanie. Wyślij ojca na rok na urlop żeby absolutnie nic nie robił w gospodarstwie to zobaczysz różnice.

Nie mówię że nie masz racji, ale to co mam go wysyłać na urlop jak on nie chce 😁

Opublikowano

Historia może się powtórzyć tak jak wojna tak i ceny. Ale saletra po 6000 raczej nie wróci choć niektórzy handlowcy tak twierdzą po rozszczelnieniu gazociągu i postojach w fabrykach azotu. Powódem może być ,,awaria dystrybutora,,. Czytaj. ......

Nie chcę siać paniki tylko takie moje przemyślenia.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, tommy66692 napisał:

O widzisz a u mnie ponad 60 ha i pracuje na etacie i w sumie w polu obrobiony jestem zawsze na czas

I od rana do nocy w robocie, przyjdziesz zjesz obiad jest 16 to w domu jesteś o której? 22 - 23? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Amortyzator napisał:

I od rana do nocy w robocie, przyjdziesz zjesz obiad jest 16 to w domu jesteś o której? 22 - 23? 

Ja też pracuje i obrabiam 16 ha(plus mała ilość dzierżaw na gębę). Ojciec na emeryturze. Jak to wyżej koledzy pisali. Podjedzie załatwi jakieś papierki, czy w banku ( ma upoważnienie) czy coś kupi i przywiezie lub zacznie lać beczkę opryskiwacza zanim wrócę do domu... czasem też pojedzie opryskiwaczem i pryśnie( nie miesza już oprysków za cholerę), gdy robię coś innego. jak trzeba to się robi parę dni w roku nawet do północy. Na zegarek nie patrze. Tyle że robię na dwie zm i mam układ że się zwalniam i odpracowuje potem, lub idę na trochę późniejszą godzinę... z niedogodności to najgorzej boli, że urlop na żniwa trzeba wziąć i do tego jeszcze jakieś pojedyncze dni też dobrać na gospodarkę, a człowiek ma 26 dni i 2 opieki urlopu... wszystko od chęci zależy i warunkow

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano

Ja swoje 40 kilka ha  też obrabiam ale nie ma szans na pójście do pracy, pracuje żona. Ja mam dzieci na głowie rano do szkoły, obiad , dzieci odebrać ze szkoły i bydło. Iść na etat to sznur na szyi na dłuższą metę. Poza tym żyję z gospodarstwa i robię a raczej staram się zrobić tak jak to powinno być.

• Like 4
Opublikowano
2 minuty temu, Michał88 napisał:

Ja swoje 40 kilka ha  też obrabiam ale nie ma szans na pójście do pracy, pracuje żona. Ja mam dzieci na głowie rano do szkoły, obiad , dzieci odebrać ze szkoły i bydło. Iść na etat to sznur na szyi na dłuższą metę. Poza tym żyję z gospodarstwa i robię a raczej staram się zrobić tak jak to powinno być.

Ja też mam dzieci. Też do przedszkola jedno trzeba zawieźc/ odebrać. Żona też pracuje. Ja te niecale 20 ha to jakoś obrabiam ale mam znajomego co ma swoich 50 ha + 30 dzierżaw i zlikwidował bydlaki i poszedł do pracy. Daje radę produkcję roślinna ogarniac. Ja nie myślę o zwierzakach. Mam 20+ kur niosek na własny użytek... zależy co kto lubi i co chce od życia. Ja wolę na etat iść i nie trzymać zwierzaków. Nie chodzi tu o pracę i smród. Chodzi o uwiązanie do domu, gdy je hodujesz. Kury to mi ojciec( mieszka jakiś 1.5 km ode mnie) wypuści i zamknie, z krowami czy swinmi gorzej... O wczasach mógłbym zapomnieć 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Widzisz a ja jak jadę na wczasy, ferie czy tam wesela itp to najmuję pracownika.  Nie neguję nikogo, każdy ma swój rozum. Wg mojego toku rozumowania łatwo się za***ać robotą, trzeba znaleźć czas na odpoczynek czy jakąś frajdę. Niedługo 40-stka i mam takie marzenie żeby jak najwięcej czasu poświęcać rodzinie oraz znaleźć czas na ryby z synem żeby i on mnie starego dziadka kiedyś zabrał na te ryby. Życie nie polega tylko na pracy i pokazywaniu wszystkim co kupiłem i czego się dorobiłem, jak umrzesz to wszyscy zapomną o tym.

Dobra robota jak możesz dzieci zawieść, zrobić im obiad, odebrać a w miedzy czasie w pracy jesteś.

Edytowane przez Michał88
  • Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

Po ile macie sól potasową?

2400 dobra cena, robić zapasy?

Jak  stoi kizeryt, siarczan mg z siarkopolu, superfosfat prosty?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v