Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też kontrol była z WIOŚ , zresztą papiery były wszystkie w 4 egzemplarzach , jeden do mnie , drugi do oczyszczalni , trzeci miała firma która to wywoziła , a 4 egzemplarz mieli właśnie z WIOŚ , 

16 minut temu, v11 napisał:

W życiu pierdolneli się z przecinkiem inaczej tego nie widzę  A 206t na 45 suchej to prawie 25% sm a taki się trzyma jak pomiot od niosek pół suchy a taki prawie płynny to 10-12 %sm  mnie kontrolowali kilkakrotnie 

Żeby nie było że piszę jakieś bajki

20230905_201308.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, mysza103 napisał:

U mnie też kontrol była z WIOŚ , zresztą papiery były wszystkie w 4 egzemplarzach , jeden do mnie , drugi do oczyszczalni , trzeci miała firma która to wywoziła , a 4 egzemplarz mieli właśnie z WIOŚ , 

Żeby nie było że piszę jakieś bajki

20230905_201308.jpg

zmieniającego rozporządzenie w sprawie komunalnych osadów ściekowych podaje się: maksymalne dawki osadów, które mogą być stosowane w ciągu roku: - w rolnictwie oraz do rekultywacji na cele rolne – 2 Mg s.m./ha/rok; - na pozostałe cele – 10 Mg s.m./ha/rok.

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

a też dawałem zgodnie z zaleceniami , i tyle mi tego wyliczyli , dokładnie dawka skumulowana na 3 lata  pod kukurydzę 206 ton/ha (45 ton suchej masy) , tyle że u mnie było to pół płynne ( coś ala kisiel) . Tirami mi to lali takimi paskami że z naczepy to ze 100 metrów przejechał , i ja to potem poprawiałem rozprowadzić po całości , żeby było równo ( pługiem do śniegu, szło fajnie ) 

oprócz osadu coś jeszcze dawałeś z nawozów pod qq?

Opublikowano
7 minut temu, pasio napisał:

oprócz osadu coś jeszcze dawałeś z nawozów pod qq?

Finalnie tam była posiana pszenica , oczywiście  nawozu zero , czy to pod korzeń, czy potem na wiosnę azot też 0. W 2 roku był rzepak i pod korzeń dawka -0 , a na wiosnę azot poszło połowę dawki , następnie była pszenica - pod korzeń 0, wiosną azot połowę  dawki . Następne lata już szły nawozy normalnie jak na innych działkach , ale jeszcze przez kolejne 2- 3 lata było widać  dokładnie dokąd  szedł  osad ( trochę  ponad 1 ha nie było  nawiezione , bo się  rozdeszczylo i tiry nie dały rady wjechać w pole )

Opublikowano

w radiu w aucie słyszałem coś że jakaś poważna awaria czy pożar w fabryce w Polsce co produkują nawozy azotowe zaraz będzie będzie podwyżka cen mocznika

Michall51 napisał:

Holist® agro
K (Mg) 55 (+5)

Kupował ktoś? Jakieś opinie? 

ja stosuje kilka lat już pod kukurydzę I rzepak trzeba go stosować dużo wcześniej bo potrzebuje więcej czasu na rozpuszczenie pod rzepak daje go pod orkę lub przy uprawie scierniska a pod kukurydzę sypie go już w marcu pod wlokę

Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał:

zmieniającego rozporządzenie w sprawie komunalnych osadów ściekowych podaje się: maksymalne dawki osadów, które mogą być stosowane w ciągu roku: - w rolnictwie oraz do rekultywacji na cele rolne – 2 Mg s.m./ha/rok; - na pozostałe cele – 10 Mg s.m./ha/rok.

to jest z rozporządzenia jakby cię wtedy namierzyli to zakaz uprawy na cele rolne 

Opublikowano
25 minut temu, v11 napisał:

to jest z rozporządzenia jakby cię wtedy namierzyli to zakaz uprawy na cele rolne 

Przecież ci pisałem że miałem kontrole z wioś , nawet 2 , jedną jak to wozili , a drugą na wiosnę powiedzieć że już nie mogę wozić , bo te tereny weszły do ,,obszar chroniony krajobrazowo ,, widząc że rośnie pszenica , to tylko powiedział że przecież miała tu być kukurydza , a nie pszenica , na co ja odpowiedziałem że tak wyszło że jednak jest pszenica . I tyle na tym się skończyło kontrolowanie , i dalsze nawożenie , ale to było już parę ładnych lat temu , teraz by tak nie przeszło

Opublikowano
Dnia 4.09.2023 o 20:18, GRZES1545 napisał:

A co powiesz o pofermencie z biogazowni. Będzie efekt po tym, warto stosować?

Według naszych klientów posiadających mikrobiogazownie warto, słyszymy, że poferment dobrze stosuje się pogłównie, gdzie gnojowica nie dawała takich dobrych efektów. Pozdrowienia od ekipy z Naturalnej Energii :)

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Na świecie nawozy w dół w pl do góry ale czemu się dziwić jak na ukrainie idą na potęgę nawozy. Na przyszły rok będzie jeszcze weselej 

No tak, ale skoro bogaci polscy rolnicy i tak je kupują to czemu mają tanieć? U mnie w okolicy Dap nie osiągalny  i NPK przetrzebione wielu brakuje , ledwo znalazłem tone poli 8 za 3,5tys . Może na zachodzie potrafią lepiej liczyć i ograniczyli nawożenie to i tanieje.

Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Na świecie nawozy w dół w pl do góry ale czemu się dziwić jak na ukrainie idą na potęgę nawozy. Na przyszły rok będzie jeszcze weselej 

A ja właśnie przed chwilą zamówiłem ukraiński saletrzak po 1400 brutto 8t bo większego auta nie mają.

Opublikowano
3 godziny temu, Dastan napisał:

No tak, ale skoro bogaci polscy rolnicy i tak je kupują to czemu mają tanieć? U mnie w okolicy Dap nie osiągalny  i NPK przetrzebione wielu brakuje , ledwo znalazłem tone poli 8 za 3,5tys . Może na zachodzie potrafią lepiej liczyć i ograniczyli nawożenie to i tanieje.

Na zachodzie też szału nie ma. Ja kupiłem na początku lipca tylko na rzepak polifoske 7 2920 brutto. A teraz taka polifoska7 3400 brutto a polifoska6 nawet 3700 i problemy z dostępnością. Mój kolega musiał od brać polifoske 6 45 km od domu bo bliżej wogole pk nie było nic

Opublikowano
18 godzin temu, mysza103 napisał:

Finalnie tam była posiana pszenica , oczywiście  nawozu zero , czy to pod korzeń, czy potem na wiosnę azot też 0. W 2 roku był rzepak i pod korzeń dawka -0 , a na wiosnę azot poszło połowę dawki , następnie była pszenica - pod korzeń 0, wiosną azot połowę  dawki . Następne lata już szły nawozy normalnie jak na innych działkach , ale jeszcze przez kolejne 2- 3 lata było widać  dokładnie dokąd  szedł  osad ( trochę  ponad 1 ha nie było  nawiezione , bo się  rozdeszczylo i tiry nie dały rady wjechać w pole )

Jak Ty nalałes tego na 3 cm , to była dawka totalna, u nas leją cienko , ale niestety nierówno i dlatego to mi sie nie podoba , lubie dokładność , jak mi zostanie w rozsiewaczu 100 kg nawozu to nie wysiewam podwójnie tylko wysypuje z rozsiewacza, po osadzie siałem nawozy normalnie , różnicy nie zauważyłem , jedynie PH lekko wzrosło

Opublikowano

Saletrossn 30  po 1760 brutto.

Co myślicie?

Saletrzak 1480, mocznik 2200 import.

Opublikowano
5 godzin temu, Dastan napisał:

Jak ma nie brakować jak składy idą do bandery a na Europę też są umowy. Później rzuca trochę nawozu a pajace będą się cieszyć 

Opublikowano

Kupiłem polifoske 6 i rzuciło mi się to że większość worków była biała a część żółtawa, żółtawe z maja 2022 a białe z kwietnia 2023 , ciekawe czy po prostu coś gdzieś zalegało czy w planie było po cichu wypchnąć stary nawóz którego przecież nie było ?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel121 napisał:

Kupiłem polifoske 6 i rzuciło mi się to że większość worków była biała a część żółtawa, żółtawe z maja 2022 a białe z kwietnia 2023 , ciekawe czy po prostu coś gdzieś zalegało czy w planie było po cichu wypchnąć stary nawóz którego przecież nie było ?

https://www.agrofoto.pl/uprawa/nawozenie/dlaczego-grupa-azoty-nie-ostrzegala-rolnikow-przed-podrobiona-polifoska,97.html

Opublikowano
9 godzin temu, Andpol napisał:

A ja właśnie przed chwilą zamówiłem ukraiński saletrzak po 1400 brutto 8t bo większego auta nie mają.

To teraz zadaj sobie pytanie jak to jest że ukraina ciągnie nawozy z pl a urki żarcie z biedry a w zamian przywożą nam swój nawóz i pseudo cukierki oraz wodke 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v