Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak jak z paliwem. Baryłka i kurs dolara w dol a w hurcie w górę. Tak samo i z nawozami. Orlen dlatego przejmuje jak najwięcej polskich spółek żeby móc sztucznie sterować cena i zarabiać na te wszystkie +. A głupi lud się cieszy. W sumie nie głupi bo większość dobrze wie że po co mają pracować jak dostaną kasę ,,za darmo ''.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
7 godzin temu, slavik80 napisał:

Nie wiem jak u Ciebie,ale na wschodzie to w grudniu saletrę płaciłem bez VAT 3695 za tonę, a RSM 32 pod kukurydzę 2 Maja po 1880 z VAT. Nie sądzę abyś wszystek azot wysiał już 1 marca. Koszalin miał możliwość wcześniejszego siewu azotowych, ale nie moja sprawa.

Pewnie z końcem czerwca i ja kupię połowę azotowych na następny sezon. Obecnie saletra w okolicach 1700 brutto. Pszenica 720-770 z VAT 

w momecie siania drugiej dawki na pszenice saletra była po 2800 kupowałem po 3000, rzepak zakończone nawożenie 1 marca

Opublikowano
24 minuty temu, Badwolf napisał:

Chciałbym się mylić, ale nawet jak gaz jest tańszy niż parę lat temu, to oni nie obniża azotu do takich cen. Powiedzą że koszta większe, prąd droższy, pensje do góry, transport do góry itp. 

To niech sami go jedzą. Niech im zalega na magazynach to będzie inna rozmowa

Opublikowano

Wrócę do tematu dopłat , związki rolnicze postulowały aby do 15 maja był termin zakupu dla dopłat ale nie ma zmian , pod kukurydzę i inne jare i okopowe sporo rolników kupowało nawozy miesiąc temu i to jest niesprawiedliwe że nic nie dostaną .

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Wrócę do tematu dopłat , związki rolnicze postulowały aby do 15 maja był termin zakupu dla dopłat ale nie ma zmian , pod kukurydzę i inne jare i okopowe sporo rolników kupowało nawozy miesiąc temu i to jest niesprawiedliwe że nic nie dostaną .

Nigdy nie było sprawiedliwie i teraz też nie będzie. Dopłaty do zbóż też nie są sprawiedliwe. W maju też były inne ceny azotu niż np w listopadzie...

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, emulegator napisał:

Gdyby ktoś chciał pohandlować na całe auta nawozami importowanymi (Polska południowo-wchodnia) to zapraszam na priv. 

Nie można do Ciebie wysłać wiadomość na priv 

Opublikowano
20 godzin temu, PAN88 napisał:

Czemu nie? Jak pszenica będzie 600-700 to nikt nie poleci pełnych dawek sypać azotu. Bynajmniej Ci zdrowo myślący

Polecą. U mnie we wsi niektórzy sypali 3 - 4 dawki saletry na pszenicę, jeden tydzień temu jeszcze popierdalał z rozsiewaczem w pszenicach. To samo w rzepaku, zielony pąk i dawaj, trzecia dawka 😎

Opublikowano
36 minut temu, boogie7 napisał:

Polecą. U mnie we wsi niektórzy sypali 3 - 4 dawki saletry na pszenicę, jeden tydzień temu jeszcze popierdalał z rozsiewaczem w pszenicach. To samo w rzepaku, zielony pąk i dawaj, trzecia dawka 😎

Ci co teraz sypali to zrobiły strzał w 10

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nie wszedzie pada kolego , zejdż na ziemie

nie wszędzie i do tego nie równo, u mnie na miarce w gospodarstwie za czerwiec 35 mm i kukurydza sobie ładnie śmiga

za to w miejscowości gdzie posiane buraki coś tam spadło, ale z wierzchu już 5cm sucho, następne 5cm trochę wilgoci, na bieżąco, za chwile znowu będzie bieda, wczoraj jak saperką sprawdzałam ile to nie napadało na sąsiedniej działce w pszenicy gość opryskiwaczem śmigał ... ja się zastanawiam co trzeba mieć w głowie żeby spaloną uprawę pryskać, bo tam akurat już po zawodach

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano

U  mnie od 1mm do 13 mm zależy które pola, oczywiście to opad na 4 razy przez 5 dni

Opublikowano

W tym roku najgorsze jest to że nie ma konkretnych frontów. Tylko takie pizdzi mizdzi. Tu popada 2 km dalej już nie. Za 5 km znowu popada itd. Zawsze jak przechodził front z północnego zachodu to praktycznie wszyscy deszczu dostali po równo i to cała Polska a teraz to nie wiadomo co to jest. Juz chmury są blisko i nagle się rozpogadza. Albo w połowie Polski od tak następuje koniec deszczu itd 

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał:

W tym roku najgorsze jest to że nie ma konkretnych frontów. Tylko takie pizdzi mizdzi. Tu popada 2 km dalej już nie. Za 5 km znowu popada itd. Zawsze jak przechodził front z północnego zachodu to praktycznie wszyscy deszczu dostali po równo i to cała Polska a teraz to nie wiadomo co to jest. Juz chmury są blisko i nagle się rozpogadza. Albo w połowie Polski od tak następuje koniec deszczu itd 

Geoinżynieria.

Osoby opisujące są dyskredytowane i ośmieszane, ale jest wiele ale...

Mam tę nieprzyjemność że zarówno aircysterna jak i awacs latają nade mną. Tankujące się boeingi widać na niebie. Czasem tankują F lub migi - nie rozróżniam ich ...

Fajny korytarz na radarach się układa...

Wokół lało,..

Może przypadek, może nie...

Opublikowano
20 minut temu, KarolaKarotka napisał:

tak, niektórzy dostali taki front że wszystko na ziemi plackiem, i to nie od ciężaru ziarna, wbite w ziemię, to już lepiej mieć tą suszę wtedy

Ja wolę taką sytuację jak mówisz. Mam ubezpieczone pod korek

4 godziny temu, boogie7 napisał:

U mnie to samo. Jeżdżą , nie oszczędzają azotu i paliwa😁

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Geoinżynieria.

Mam tę nieprzyjemność że zarówno aircysterna jak i awacs latają nade mną. Tankujące się boeingi widać na niebie. Czasem tankują F lub migi - nie rozróżniam ich ...

Wokół lało,..

Sa portale i fora z teoriami spiskowymi więc zapraszam wy***rdalać. Doucz sie o klimacie i zachodzących zmianach.

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
52 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

tak, niektórzy dostali taki front że wszystko na ziemi plackiem, i to nie od ciężaru ziarna, wbite w ziemię, to już lepiej mieć tą suszę wtedy

Od czego masz ubezpieczenie?? Ja wolę żeby padało i jakiś konkretny plon był lub tak lało żeby wyniszczyło i z ubezpieczenia kasa była. Po co ma być susza i nie mieć z tego kasy?? Nie ogarniam takiego myślenia. 

45 minut temu, Agrest napisał:

Geoinżynieria.

Wokół lało,..

Niektórych do pewnych spraw nie przekonasz. Tak jak do srowida i całej plandemi. Wszystko było robione dla naszego doba oczywiście 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Ziel napisał:

Sa portale i fora z teoriami spiskowymi więc zapraszam wy***rdalać. Doucz sie o klimacie i zachodzących zmianach.

A dziękuję.

🤣🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v