Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, yaroslaw napisał:

Co  sugerujesz ?   Bo  prawda  jest  taka  że  jak  była  wyższa  cena  na pszenicę  to rolnicy  czekali  na  złote góry  a  teraz  płaczą że tanio  - znam  gościa   co  ma  kurniki  i własną mieszalnię pasz  i  w żniwa chciał kupić  3-4 tys ton pszenicy  oferując  1500 - 1550 zł za tonę  ale  udało mu  się  kupić  niecały  tysiąc ton   więc na przełomie  roku  okupił  się  na  ukrainie   .  Mamy  zwariowany  czas   i wielu ma  ból  głowy  jedni  że  nie sprzedali zboża  drudzy  że go  drogo nakupili  jeszcze  inni  liczą  kasę  zarobioną  na  imporcie  z  ukrainy   a  my  rolnicy  mamy  emocje  jak  w  kasynie 

Taki sam gość od kurczaków sam dzwonił do mnie przed żniwami czy sprzedam mu pszenicę. Czemu nie i tak mu sprzedaje od lat. Jakieś 60 ton poszło w żniwa w cenie od 1300 do 1400 zł. Resztę (ok 40 ton) miał odebrać do końca roku. Dzwonie w październiku, wiesz jestem zasypany, zadzwoń w listopadzie może się trochu zluzuje. W listopadzie, zadzwoń za tydzień. W końcu z wielkiej łaski kupił 7 ton a potem powiedział że wstrzymuje skup. Cóż trzeba wyciągnąć wnioski na przyszłość. 

3 godziny temu, Popier96 napisał:

Ale pier**lisz :D. Prawda jest taka, że po żniwach była narracja 'trzymać zboże bo za bezcenn nie puścim'. Ten 'bezcen' pozwalał na godziwy zarobek(tymbardziej, że plony w tamtym roku były ok), niektórzy sprzedali, drudzy trzymają do tej pory. A jak ktoś ma zwierzęta to żreć dać musi. Się okazało, że Polski rolnik niekoniecznie jest zbawicielem Polskich hodowców i wielkie larum, bo nakupili zboża które było od Polskiego rolnika nie do dostania, bo mu 1,5k za paszówe było mało :D, Patrząc na swój rejon to jest spoko, tylko w tym tygodniu widziałem kilka zestawów orających łąki będące łąkami od zawsze, pewnie liczą na kokosy z kukurydzy :D

Dobrze wiedzieć i pamiętać jak będą wprowadzać nową piątkę dla zwierząt. A ja głupi biegałem i protestowałem solidaryzując się z "gwałcicielami krów" oraz twórcami odoru i metanu niszczącymi naszą planetę 🤣🤣 U mnie w rejonie też spoko, ASF wytępił dziki a weterynaria hodowców. Jest czym oddychać 🤣

• Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, Popier96 napisał:

Ale pier**lisz :D. Prawda jest taka, że po żniwach była narracja 'trzymać zboże bo za bezcenn nie puścim'. Ten 'bezcen' pozwalał na godziwy zarobek(tymbardziej, że plony w tamtym roku były ok), niektórzy sprzedali, drudzy trzymają do tej pory. A jak ktoś ma zwierzęta to żreć dać musi. Się okazało, że Polski rolnik niekoniecznie jest zbawicielem Polskich hodowców i wielkie larum, bo nakupili zboża które było od Polskiego rolnika nie do dostania, bo mu 1,5k za paszówe było mało :D, Patrząc na swój rejon to jest spoko, tylko w tym tygodniu widziałem kilka zestawów orających łąki będące łąkami od zawsze, pewnie liczą na kokosy z kukurydzy :D

Będziesz miał kokosy ze zbawiennej ukraińskiej kukurydzy jak wyjdą zakazane pestycydy w mięsie na rynkach zachodnich i w sklepach. A wyjdą napewno kwestia czasu, pierwsze sygnały tęgo już ma okoliczna ubojnia. Będziesz się śmiał baranim głosem 🤦‍♂️

12 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Za pół tony chyba 

Tak gdzieś wychodzi

16816295523808925408006264210296.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, krzys111 napisał:

Skąd macie takie ceny nawozów, na kurpiach kupowałem saletrę po 2900 a lubofos 4-12-12 po 2650.🙁

Gdzie tak drogo? 7-20-30 idzie kupić poniżej 4 tys a saletrę poniżej 2,5 tys . Ale i tak taniej wychodzi kupić sól i polidap. Dając  200 kg npka albo po 100 kg soli i 100 polidapu wychodzi około 150 zł oszczędności na ha przy zakupie soli i polidapu. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzys111 napisał:

Skąd macie takie ceny nawozów, na kurpiach kupowałem saletrę po 2900 a lubofos 4-12-12 po 2650.🙁

Okolice Ostrołęki saletra 2470 brutto z anvilu

Opublikowano

U jednego lokalnego cFaniaka RSM-32 2150

U innego co się zaopatruje RSM-30 2000

Opublikowano
21 minut temu, rtt77 napisał:

Nawet gdyby te dopłaty weszły to chyba nawozu pod nie już się  nie kupi. Termin już wcześniej był planowany  od 1 lipca 2022 r do 1 lutego 2023 r                        Dopłaty do nawozów 2023. Jaki termin zakupu mógłby uprawniać do otrzymania rekompensaty? (tygodnik-rolniczy.pl)

Planowany???. Pierwsze słyszę o dopłacie do nawozów dla wybranej grupy beneficjentów.

Opublikowano

Pany przecie w się sami nakręcacie, gaz w normie, płody rolne w dół. Kto im kupi ten nawóz jak wy tu gadacie o podwyżkach, chyba tylko jacyś napaleńcy co za wszelką cenę muszą mieć ciemno zielone na polu. Nie siejemy sami paniki!!!!

• Like 4
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v