Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo nakupowali na górce i żal d*pę ściska sprzedać taniej. Ale jak kupili po 120 i górka sztucznie rosła to mówili "bierz po 3400" bo taniej nie będzie.

Dwa lata bez nawozów przeżyjecie, niech zostaną z tym gównem i niech płaczą. 

A kto jeleń kupował po 3400 a nawet po 4800 i teraz po 3000 też kupi. 

• Confused 1
Opublikowano

Jakby się nie zmieniło to jeleniem by  był on, pewnie pierwszy raz zarobił i dumny ja paw chodzi

Opublikowano (edytowane)

Te nawozy spadają ale co z tego jak pszenica lubelskie 750 i nadal przelicznik 3 tony pszenicy ponad tona saletry a już nie mówiąc o polifosce

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
1 godzinę temu, androproteam napisał:

Mają rolnika za debila,  rządzący myślą że nie potrafimy liczyć 

A przypomnisz jakie mieli poparcie na wsi?? 

Opublikowano

Panowie podpowie ktoś co dać i w jakich ilościach na łaki i żyta zeby to drogo nie wyszło miało ręce i nogi, produkcja mleka. Proszę bez chamskich komentarzy, teściowa mnie poprosiła zebym spisał jej co ma kupić

Opublikowano
2 minuty temu, ozotek napisał:

Jakby ludzie mieli alternatywe zamiast PISU to by na nich glosowali. Ale niestety nie ma takiej

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, ozotek napisał:

Nie mieszaj rolników z ogólnymi mieszkańcami wsi. Coraz więcej jest wsi gdzie nie ma ani jednego rolnika. Więc to że mają poparcie wsi nie znaczy że rolnicy na nich głosują 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, ozotek napisał:

Mieszkańcy wsi, a rolnicy to zupełnie kto inny. Także z tym poparciem od rolników bym nie przesadzał.

• Like 1
Opublikowano

W mojej wiosce rolnicy to  90 % , pełnoletnich mieszkańców ,

Opublikowano
1 godzinę temu, ozotek napisał:

Wies to nie tylko rolnicy 

1 godzinę temu, Nieopłacasie napisał:

Panowie podpowie ktoś co dać i w jakich ilościach na łaki i żyta zeby to drogo nie wyszło miało ręce i nogi, produkcja mleka. Proszę bez chamskich komentarzy, teściowa mnie poprosiła zebym spisał jej co ma kupić

Chyba saletrzak wyjdzie w miarę 

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

W mojej wiosce rolnicy to  90 % , pełnoletnich mieszkańców ,

To chyba jedyna taka wieś w Polsce. W mojej wsi na ponad 100 gospodarstw zostało 10 które żyją tylko z gospodarstwa, kilku gospodarstwo i etat, a reszta nie wie dokładnie gdzie ma ziemię. Z tego wniosek taki, że rolnicy na wsi to mniejszość.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Większość wiosek  gminie  tak wygląda , teren typowo rolniczy , większość tylko z ziemi żyje , mało kto na etacie dodatkowo, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

u nas może z 12-13 gospodarzy zostało którzy tylko i wyłącznie utrzymują się z roli z czego parę pewnie w ciągu dekady odpadnie, nie liczę tych co ma 3 ha i patrzy tylko aby dobić do emerytury. Znów parę gm dalej jest spore zagęszczenie ale tam jest badylarstwo i dużo mniejsze gospodarki ale też sobie radzą, teraz moda na zioła weszła, ciekawe tylko jak długo. 

Opublikowano

Kupiony rsm 32 na N2 po 2200 brutto.

N1 był rsm 26s po 2890. Troszkę boli zwłaszcza że pszenżyto już chyba poniżej 800.

Opublikowano
miwigos napisał:

Jakby się nie zmieniło to jeleniem by  był on, pewnie pierwszy raz zarobił i dumny ja paw chodzi

Tutaj na forum dużo ludzi pisało w listopadzie żeby kupować bo jak VAT wróci w styczniu to pójdzie sporo cena w górę. I kto się wtedy posłuchał ten trochę przepłacił. Ale tak bywa, jak by człowiek znał przyszłość to by był milionerem.

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
PolandOnion napisał:

miwigos napisał:

Tutaj na forum dużo ludzi pisało w listopadzie żeby kupować bo jak VAT wróci w styczniu to pójdzie sporo cena w górę. I kto się wtedy posłuchał ten trochę przepłacił. Ale tak bywa, jak by człowiek znał przyszłość to by był milionerem.

No bo tak było. Ja w grudniu kupowałem a od stycznia była podwyżka od250-300 na tonie u tego co mi przywozi..... Kto wiedział że będą takie obniżki... Nikt

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v