Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 minut temu, mds212 napisał:

A co tu strajkowac. czyste prawo rynku cene kreuje stosunek popytu do podazy. A ze wscyscy chca sprzedac w jednymc zasie to podaz przewyzsza wielokrotnie popyt to i kupujacy moze ebzkarnie obnizac cene bo chlop i tak sprzeda. CO robilsicie przez przez 8 miesiecy a nie ze  w 1 meisiac wszyscy chca wypchnac cale magazyny i sie dziwia ze ceny spadaja

Prawo popytu i podaży ręcznie sterowane przez rząd. Najpierw trzymajcie bo będzie na pewno drożej, a teraz szybko sprzedawajcie bo dostaniecie dopłatę do 1400zł za tonę. W złodziejskim państwie, złodzieje czują się bezkarnie dlatego robią co chcą. Kiedy będzie lista firm sprowadzająca zboże z Ukrainy i dlaczego nie chcą podać firm które przerobiły zboże techniczne na paszę bądź mąkę? 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

witam mam pytanie odnosnie tych doplat zbozowych.przypadek taki mam w doplatach 7,30 hektara pszenicy. w lutym sprzedane 19,1 ton a na koniec kwietnia 19,5 tony.jestem z lodzkiego. pytanie jak zloze wniosek w pierwszym terminie to na ile hektarów mi to zaliczą? to znaczy ile hektarów zostanie do drugiego naboru?moze korzystniej bedzie nie skladac teraz tylko pozniej gdzie doplata ma byc wieksza? bylem w powiatowej arimr to koles obdzwonil kolegów i nie potrafil mi odpowiedziec/podpowiedziec (lub nie chciał) :) 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, ksiaze napisał:

nie rozumiesz i większa część rolników nie rozumie i to jest najgorsze w naszej branży...

płaci Ci ktoś za zboże wyliczając średnią z 11 kwartałów? , gdyby tak było to byś dziś, teraz dostał zamiast 700 spokojnie 1000...

czego jeszcze nie rozumiesz?

Ekonomisto jakaś średnia musi być , a nie co miesiąc inna

15 minut temu, kakus19 napisał:

witam mam pytanie odnosnie tych doplat zbozowych.przypadek taki mam w doplatach 7,30 hektara pszenicy. w lutym sprzedane 19,1 ton a na koniec kwietnia 19,5 tony.jestem z lodzkiego. pytanie jak zloze wniosek w pierwszym terminie to na ile hektarów mi to zaliczą? to znaczy ile hektarów zostanie do drugiego naboru?moze korzystniej bedzie nie skladac teraz tylko pozniej gdzie doplata ma byc wieksza? bylem w powiatowej arimr to koles obdzwonil kolegów i nie potrafil mi odpowiedziec/podpowiedziec (lub nie chciał) :) 

Pytanie czy w obu naborach będziesz mógł złożyć

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ukraiński oligarcha wykupił holding rolny. Akcjonariusze protestują .

Wiadomo kto wykupił , ale jak by co to , Oligarcha .

Pełna kontrola wszystkiego , wiec trudno będzie szukać dobrych cen .

Firma zajmująca się zdywersyfikowaną działalnością rolniczą w regionie Morza Czarnego. Grupa dostarcza na rynki międzynarodowe zboże oraz olej słonecznikowy produkowane na Ukrainie i w Rosji.

Założyciel Kernel Holding SA- największego ukraińskiego eksportera zboża - wykupił pakiet kontrolny w firmie. Za akcje zapłacił 123 mln euro. Akcjonariusze chcą go pozwać.

Zgodnie z zapowiedziami, Andrij Verevskyi - prezes zarządu ukraińskiej spółki rolnej Kernel Holding SA - wykupił pakiet akcji, dający mu pełną kontrolę nad firmą. Teraz dysponuje 74 proc. akcji Kernela - donosi niemiecki Agrarheute. Kernel Holding SA to największy eksporter ukraińskiego zboża i największy producent oleju słonecznikowego w Ukrainie.

Warto jednak przypomnieć, że oligarcha zapowiadał wycofanie spółki z Warszawskiej Giełdy, gdzie jest notowana. Jego celem ma być prywatyzacja firmy.

Gigant z Ukrainy

Kernel Holding SA jest również największym eksporterem zboża w Ukrainie. Posiada terminale nad Morzem Czarnym o zdolności przeładunkowej 10 mln ton rocznie, największą sieć magazynów zboża w kraju i tabor 3200 wagonów do transportu kolejowego. W styczniu br. kupił również terminal nasion oleistych w porcie Piwdennyj koło Odessy.

Spółka dysponuje areałem 499 tysięcy hektarów i jest też największym producentem oleju słonecznikowego w Ukrainie. Ma 35-procentowy udziału w rynku i posiada 8 własnych olejarni na Ukrainie.

https://www.agrofoto.pl/fakty/ukrainski-oligarcha-wykupil-holding-rolny-akcjonariusze-protestuja,131622.html

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, mds212 napisał:

A to faktycznie chlopek jest glupi i naiwny skoro ufa ktoremus politykowi. Czekal na 2k sprzeda za 700

Masz rację, jest głupi i naiwny skoro ufa i głosuje na polityka PiS.  PiS rozegrał rolników po mistrzowsku namawiając na magazynowanie a w międzyczasie umożliwiając niekontrolowany import zboża z Ukrainy. Jak się większość zorientowała że chodzi o wolne magazyny dla ukraińskiego zboża to wyciągnęli z rękawa asa w postaci dopłat. I znowu kilka tygodni rolnicy czekali na szczegóły wstrzymując się ze sprzedażą a w między czasie kumple na potęgę ciągnęli zboże ze wschodu. No i pod koniec kwietnia wisienka na torcie, jak sprzedacie teraz zboże to dostaniecie dopłatę do 1400 zł za tonę. Dzisiaj dzięki rządowi skupy na wschodzie mają drugie żniwa i na naiwnym chłopie zarabiają grube miliony. Im bliżej wschodu, tym większe poparcie i ufność dla rządu, a co za tym idzie większa ilość wykiwanych rolników.  Takiego przekrętu na polskiej wsi nie było od lat 90-tych.  Najlepszy jest Wojciechowski który przyznaje że to było celowe działanie dzięki któremu mamy rekordową wymianę handlową z Ukrainą. Jak on to powiedział, wystarczy spojrzeć na mapę żeby się przekonać że droga z Ukrainy do Afryki i Azji nie biegnie przez Polskę 🤣

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

czym szybciej zdołujecie cenę tym szybciej cena odbije i zarobią na was spekulanci dobre pieniądze

bo przy tej cenie jaka u nas jest ukraina już nie wjedzie...bo to logiczne...pchali się do nas jak była cena bardzo dobra.

Edytowane przez ksiaze
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Dlaczego na giełdach ceny poleciały na łeb na szyje? Kto tym steruje i dlaczego propaganda mediów temu sprzyja żeby nas jak najbardziej zrobić w konia... Przez te spekulacje balansujemy na granicy opłacalności... Telus każe zboże sprzedawać unia nie wydała zgody na dopłaty do zbóż i rzepaku... Zaręczam wam że gdyby nie giełdowe wieprzki nie zabiły ceny na płody rolne nie było by dzisiaj problemu... A tak rolnictwo będzie kuleć ten rok na pewno dużo ludzi nie zarobi i nie zainwestuje...Nas nie wykańcza niska cena zbóż a wysokie koszty produkcji  na niespotykanym poziomie jak nigdy dotąd  to jest dramat wielu rodzin... Czuje że rozmowa z rządem to jak kopanie się z koniem obiecują zwodzą , zwlekaja a i tak robią nas w bambuko każą kupować nawóz drogi i zboże za psi grosz puszczać...

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

U nas obcenie 800 netto pasza ichetnych od groma

"Dobrze" płacą. U mnie 680 netto. Najtańszy skup.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, lukejro napisał:

Masz rację, jest głupi i naiwny skoro ufa i głosuje na polityka PiS.  PiS rozegrał rolników po mistrzowsku namawiając na magazynowanie a w międzyczasie umożliwiając niekontrolowany import zboża z Ukrainy. Jak się większość zorientowała że chodzi o wolne magazyny dla ukraińskiego zboża to wyciągnęli z rękawa asa w postaci dopłat. I znowu kilka tygodni rolnicy czekali na szczegóły wstrzymując się ze sprzedażą a w między czasie kumple na potęgę ciągnęli zboże ze wschodu. No i pod koniec kwietnia wisienka na torcie, jak sprzedacie teraz zboże to dostaniecie dopłatę do 1400 zł za tonę. Dzisiaj dzięki rządowi skupy na wschodzie mają drugie żniwa i na naiwnym chłopie zarabiają grube miliony. Im bliżej wschodu, tym większe poparcie i ufność dla rządu, a co za tym idzie większa ilość wykiwanych rolników.  Takiego przekrętu na polskiej wsi nie było od lat 90-tych.  Najlepszy jest Wojciechowski który przyznaje że to było celowe działanie dzięki któremu mamy rekordową wymianę handlową z Ukrainą. Jak on to powiedział, wystarczy spojrzeć na mapę żeby się przekonać że droga z Ukrainy do Afryki i Azji nie biegnie przez Polskę 🤣

Ja bym dodał ,że był to w pełni kontrolowany import i w pełni zaplanowany z pełną premedytacją.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Byłem na komuni w sobote imreza w lokalu na obrzeżach miasta, na sali dwie komunnie po 26 osób, pozostała częśc restaracji, dużo miejsc na dworze , ludzi jak mrówek a ceny kosmiczne, gdzie tu bieda , dobrobyt, mała pepsi 9 zł , piwo 0,3 -13 zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v